{ "title": "Kulak Kanaması", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak-kanamasi.jpg", "date": "21.01.2024 06:42:47", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Kulak kanaması oluşumuna tıp dilinde otoraji adı verilir. Kulak kanaması durumunda kafaya gelen şiddetli bir darbe sonucunda, yaralanma veya travma sonucunda oluşan kafa kırıklıklarından şüphe edilir. Fakat böyle bir durum söz konusu değilse kulağa su kaçmasından veya dış kulaktan kulak zarına sokulan sivri ve delici maddelerden kulak kanaması gerçekleştiği düşünülür. Kulak zarının delinmesiyle birlikte kafatası kırıklarının genel olarak kulak kanamasına neden olan dış etkenler arasında yer alır. Kulak zarı zedelenmesi sonucunda kulak yolu enfeksiyonlarıyla da kulak kanaması gerçekleşebilir. Dış kulak yolu iltihapları kulak zarına zarar oluşturmaz. Kulak zarının travmatik bir şekilde etkilenmesiyle ve kulağa gelen darbeler veya çok şiddetli sese bağlı olarak gerçekleşen sebepler kulak kanaması meydana getirebilir. Kulak kanamasındaki tedavi sebebe yönelik olarak gerçekleştirilir. Kulak zarında meydana gelen delinmeler vücut tarafından hızla tamir edilmektedir. Fakat kulak zarının tek görevi işitmeyle ilgili olmayarak dış ortamdan kulağı koruyan, kulağa mikropların girmesini engelleyen, dış ortamdaki suyun ve tozun orta kulağa kadar girmesine engel oluşturan bir bariyer görevi üstlenmektedir. Kulak zarından kulağın içerisine giren sudan dolayı orta kulakta mikropların çoğalması son derece kolay olmaktadır.

Kulak Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Kulağa hiçbir zaman hiçbir şey sokulmaması gerekmektedir. Çünkü be harekette kulak zarını parçalama riski oluşturmaktadır. Bazen kulak zarı, pamuk sarılı olan küçük bir kulak temizleme cismiyle ya da küçük sivri şeylerle temizlenirken veya kaşınırken delinme gerçekleşebilir. Diğer delinme sebepleri kulağa atılan bir tokat ve patlamalardan kaynaklı olarak meydana gelebilir. Her iki kulak içerisinde olan hava basıncında ani olarak değişiklik oluşturur. Orta kulaktaki bir enfeksiyon kulak zarında iltihap oluşturabilir ve hatta kulak zarını kısmen tahrip edebilir. Kulak zarı delinmesinin en sık görülen nedeni budur. Ufak delikler kendiliğinden kapanabilir. Fakat büyük olan delikler kapanmaz ve mikroplu maddelerin orta kulağa girmesine neden olur.

Kulak Kanaması Neden Olur?

Kulak kanaması nedenlerinden en önemli olanı kulak zarının çok hassas olup en ufak bir şiddete maruz kalmasıyla kulak zarının zedelenmesi, kulak zarının yırtılması, kulak zarının iltihaplanması gibi birçok nedenden kaynaklı olmaktadır. Kulakta oluşan kanama kısa süre devam etmektedir, fakat kulak kanamasına sebep olan darbelere veya iltihap oluşumuna göre kulakta ağrı baskı hissi oluşturmaktadır. Kulakta oluşan bu baskı ya da kulakta ağrı hissi bazen çok can sıkıcı ve can yakıcı olarak belirir. Genellikle çocuklarda orta kulak iltihabı çok fazla görülen durumlardır. Çocuklarda üst solunum yolunda bulunan östaki borusunun dar olması ve kısa olmasından dolayı akıntı östaki borusuyla kulak zarı arasında birikip iltihaplanmaya yol açar. Kulak kanaması yerine bazen bu durum kulak çınlaması olarak da belirebilir. Kulak zarının yırtılması da kulakta kanamaya yol açabilir. Kulak içerisine sokulan ve kulak zarını zedeleyen bir aletle kulağı kaşımak kulak zarının tahrişine sebep olur. Kulak kirlerinin kulak içerisinde birikmesi de kulak zarına baskı oluşturarak kulak kirini dışarı atmak için zarın kanamasını sağlayarak kulak kirini temizlenmektedir.
" } ] }