{ "title": "Kulak Kemikleri", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak-kemikleri.jpg", "date": "21.01.2024 01:09:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kulak kemikleri, kulak duyu organımızdır. Başın her iki tarafında yer alır. Kulağın yapısı dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak 3 kısımdan meydana gelir. Kulak kemikleri ise orta kulakta ve iç kulakta yer alır. Bunlar işitmeyi sağlayıcı işlevlere sahiptir. Bu kemikleri inceleyecek olursak;

Orta kulakta olan kemikler

Kulağın orta kulak kısmı kulak zarı ile birbirine eklenmiş olan 3 adet kemikçikten meydana gelen hava dolu olan bir boşluktur. Burada bulunan kulak kemikleri dış taraftan içeriye doğru malleus yani çekiç, incus yani örs ve stapes yani üzengi kemiğidir. Kulak zarı çok gergin olan bir yapıdır. Zardaki titreşim frekansı ile gelen ses dalgasının frekansı birbiriyle aynıdır. Kulak zarı ve çekiç kemiği bağlantılı olduğu için, zarın titreşmesine neden olan ses dalgaları aynı anda çekiç kemiğinin titreşmesine neden olur. Çekiç kemiğindeki bu titreşim örs ve üzengi kemiğini de harekete geçirir. Üzengi kemiğinin tabanı iç kulakta olan oval pencereye bağlı olduğundan, oluşan titreşimler buradan iç kulağa iletilmektedir.

Kulak zarına tutunmuş olan ilk kemik çekiç kemiğidir. Bunu ortada olan örs kemiği ve sonda olan üzengi kemiği takip eder. Üzengi kemiği oval pencere olarak tanımlanan açıklığın üzerine oturmaktadır. Orta kulak temporal kemikte bulunan altı duvarlı olan kemik boşluğudur. Önde iç kısımdaki östaki borusuyla yatakla birleşmektedir. Bu konum kulakta iç ve dış basıncın dengelenmesi açısından önemlidir. Normalde kapalı olan östaki borusu yutkunmada ve esnemede açılır. Üst tarafından kulak arkasında olan mastoid kemiğin havayla dolu hücrelerine açılmaktadır. Bu orta kulak iltihabında, enfeksiyonun kemiğe geçmesi bakımından önemlidir. Orta kulaktaki önemli alanlardan birisi de kemikçikler zinciri olur. Bu kemikçikler zarla iç kulağın bağlantısını sağlamaktadır. Çekiç, üzengi ve örs kemikçikleri kulak zarına gelen titreşimleri yaklaşık 12-19 kat arttırmakta ve iç kulakta perilenf sıvısına iletmektedir. Zara yapışık olan çekiç kemiği, ortada örs ve iç duvara yapışık olan üzengi kemiği olur.

İç kulakta olan kemikler

Kulağın bu kısmı oldukça karışık bir yapıdır. Ayrıca önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Buradaki yapılar temporal kemik içinde olmakta ve birbirinden ayrı olan 3 kemik boşluğundan oluşur. Bu boşluklara kemik labirent denmektedir. Burası 3 kısımdan oluşur. Vestibulum oval pencerenin açıldığı alandır. Salyangoz kabuğu ve semisirküler kanallarda diğer 2 kısımdır. Vestibulum merkezde olur, onun önünde salyangoz, arka tarafında semisirküler kanallar olur. Bu 3 kısım perilenfa denilen sıvıyla dolu olur. Kemik labirentin içerisinde zar labirent olur.
" } ] }