{ "title": "Kulak Kepçesi Şişmesi", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Kepcesi-Sismesi-64.png", "date": "20.01.2024 22:59:31", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Kulak Kepçesi Şişmesi, Kulak kepçesi şişmesi kişinin kulağında kızarıklık hissetmesi, sıcaklık hissinin olması enfeksiyon veya iltihabı işaret eden bir problem olabilir. Bazı durumda kulak kepçesi şişmesine bağlı olarak kulağı boğaza bağlamakta olan östaki borusunda oluşan iltihapta sebep olur. Böyle bir duruma Uzman kişiler efüzyonlu otitis media adı vermektedirler. Kulak kepçesi şişmesinin en yaygın olan bir sebebi ise halk arasında yüzücü kulağı olarak bilinen dış kulağa su kaçmasından dolayı kaynaklanan bir problemdir. Kulak içine kaçan su pseudomonastüre kulak içinde bakterilerin git gide artmasına neden olur. Kulak kepçesinde şişliğin yanı sıra kulakta kaşıntı ve kulakta yanma hissi gibi başka belirtilerinde ortaya çıkmasına yol açar. Tahrişten dolayı otitis eksterna hastalığı veya kulak içine yabancı bir madde kaçması da kulak kepçesi şişliğine sebep olur. Egzama rahatsızlığı, kulağa takılan küpeler ve deri hastalıkları da yüzücü kulağına benzemekte olan kulak kepçesi şişmesine yol açan durumlardır. Egzama hastalığı gibi deri hastalığı veya küpe takılması, alerji oluşumunda tıpkı yüzücü kulağına benzemekte olan belirtiler ile kendini belli eder. Kulak kepçesi şişmesine yol açan belirtiler kulağın değişik kısımlarına etki eder ve oluşan bu şişlik ile zaman, zaman ağrı hissi ile kulakta kızarıklık ortaya çıkar. Kulak kepçesinde şişliğin sebebini daha iyi anlayabilmek için mutlaka Uzman bir doktora giderek tedavi olmaktır.

Kulak Kepçesi Şişmesinin Sebepleri Nelerdir?

Dış Kulak İltihabı: Kulak kanal bölgesinin kulak zarına kadar gelen kısmı eğer iltihaplanmış ise kulak kepçesi şişme olur veya bazen de kulak dışında kızarıklık ile şişme olur. Dış kulak iltihabına yol açan faktörleri ise yeterince temiz olmayan bir suda yüzmek, klorlu suyun ve saç kurutma makinesini özensiz bir şekilde kullanılması, temiz olmayan su içerisinde banyo yapmak, kulak çöpü kullanımı, deri hastalıklarını olması ve egzama hastalığı sonucunda kulağın tahriş olması gibi bazı etkenler kulak kepçesi şişmesine neden olur.

Kıkırdak İltihabı: Kulak kepçesi şişmesinde kıkırdak iltihabının oluşması kulağın görünen yerinde kulak memesinin üst yerinde ise eğer en normal neden kulakta yer alan dokunun iltihap kapmış olmasıdır. Bu duruma sebep olan etkenler ise genellikle kulak memesine değil de daha üst yerine takılmış olan piercing ile küpe gibi delici olan takıların takılması kulakta ortaya çıkan yırtıklar ile kesikle kulak dışına uygulanan estetik veya iç kulağın gözükmeyen kısımlarına yapılan cerrahi operasyonlar sonucunda ortaya çıkan kontrol dışında gelişmekte olan kulak kepçesi şişmesi olur.

Kulak Kepçesi Şişmesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kulak kepçesinde şişliğe neden olan iltihabın akıtılması eğer kulak kepçesi şişkinliğinin sebebi iltihap oluşmasından dolayı ise doktorunuz bu duruma bakarak yalnızca antibiyotik ilaç verebilir veya fiziksel müdahale uygular. İltihap oluşan kısmı delerek veya sıkarak iltihabı akıtır. Oldukça uzun ve ciddi olan kulak kepçesi şişkinliği eğer tedavi edilmemiş ise kulak kıkırdak dokusunun bir kısmında ölüm gerçekleşir. Böyle bir durumda doktor hemen ölmüş olan dokuyu cerrahi müdahale ile alır. Kulak kepçesinde şişkinlik sebebi ile kan toplanması da var ise yine aynı şekilde toplanan kanın akması için doktor kulağınıza delik açar. Bakteriler yüzünden oluşan kulak kepçesi şişliğin da doktorunuz antibiyotik damlalar verir. Eğer kulak kepçesinde oluşan şişlik mantar nedenli ise bu seferde antimikotik ilaçların alınması gerekir.

Uygulanan bu Tedavi Yöntemlerinin Haricinde Kulak Kepçesi Şişliğinin Belirtilerinin Yok Edilmesi için

" } ] }