{ "title": "Kulak Kırılması", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Kirilmasi-63.jpg", "date": "20.01.2024 15:34:25", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "Kulak Kırılması, (Osteokondritis dissekans) eklem kıkırdağına bağlı olan bir parçadır. Bu parçanın koparak kulak kıkırdağından ayrılmasıdır. Eklemlerin iç bölgesinde yer alır yani yük binme yüzeyinde oluşur kulak kırılması ve kıkırdak eklem yüzeyinden koparak bir kemik parçası ile ayrılmaktadır. Sonucunda bu duruma ekler faresi adi verilen ve eklem içerisinde dolaşan bir cisim haline gelir. Bu durum sıklıkla 10-20 yaşları arasında görülür ve bu tür vakaların yarıdan fazlası da travmalar yüzünden oluşmaktadır. Kırılan kulak kıkırdak parçanın yerinde sadece krater kalır ve hasta zaman zaman ağrılar ve şişlikler görülür. Eğer kulaktan kırılan bu parça yerinden ayrılmamış ise kendiliğinden bir iyileşme söz konusu olabilir. Yine bu esnada hastaya spor yapmak yasaklanmalıdır. Eklem kıkırdağı yük taşıyan ve hareket sağlayan özel bir yapıdır. Kemiklere yastık vazifesi yapan ve eklemi oluşturan kıkırdak çeşitli sebeplerle hasar görür ve kırılabilir. İlerleyen yaşla birlikte, aşınma, eskime sonucunda kireçlenme gibi sorunlarla karşımıza çıkar. Kulak kırılmasının geri dönüşü yoktur. İlaç tedavisi ardından dacerrahi operasyon gerekir. Kulak kırığını yenilenmesi ile ilgili bir tedavi yöntemi yoktur. Kulak kırıklığı olan hastalarda özellikle sporcularda çok fazla görülmekte ve bu gibi durumlarda hasarlı kıkırdak dışında kalmış olan sağlam kıkırdak üzerinden kıkırdak yenilemesi tedavisi uygulanabilir. Kulak kırıklığı özellikle erişkin hastalarda iyileşme yok denecek kadar azdır. Kulak kırıklığında vücudun diğer dokularda olduğu gibi kendini yenileme imkânı yoktur.

Kulak Kırılması Belirtileri Nelerdir?

En önemli belirtisi eklemlerde olan şiddetli ağrıdır. Eklem bölgesinde kıkırdak sıvısının artması neticesinde şişlik meydana gelir. Bu şişlikler bol bol dinlenerek geçebilir. Ayrıca spor yapmaktan da uzak durmak gerekir. Devamında ise eklemlerde kilitlenme, sıkışma ve takılma gibi şikâyetler olmaktadır.

Kulak Kırılması Nedenleri?

Kulak kırılmaları eklemlere alınan darbe nedeni ile görülür. Herhangi bir kaza, alınan darbeler veya spor karşılaşmaları sırasında olabilir. Kulak kırılmaları genelde çapraz bağ ve menisküs yaralanmalarını beraberinde getirmektedir. Diz kapağı ve omuz çıkmalarında sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Son olarak da kıkırdağın beslenme bozukluğu nedeni ile de kulak kırılması görülebilir.

Kulak kırılmasında tanı nasıl konulur?

Kulak kırıklığı olup olmadığını anlayabilmek için ilk yapılacak olan şey röntgen çekilmesidir. Daha sonra doktor gerekli görmesi halinde manyetik rezonans (MRG) çekilebilir. Çekilen bu MRG ile tanı her zaman konulmaya biliyor bundan dolayı doktor tarafından damardan eklem içerisine ilaç vererek MR-artrografi çekerek tam tanı konulur.

Kulak kırılması tedavisi nasıl yapılır?

Kulak kırılmalarında öncelikli tedavi fizik tedavi yöntemleridir. İlaç, glukozamin ya da ekleme hiyalüronik asit denenir. Bunlar tedavi etmeyebilir, ama reaksiyonu yavaşlatır. Kulak kırılmalarının tedavisi cerrahi operasyondur. Kıkırdağa yönelik artroskopik veya açık ameliyat yapılır. Kulak kırıklığı olan bölgeye mikrokırık yöntemi uygulayarak o bölgeye delikler açılır ve o bölgenin içine kan dolması beklenir ve yeni kıkırdak dokunun oluşması beklenir. Son olarak da kıkırdak doku nakli yapılır.
" } ] }