{ "title": "Kulak Kristalleri", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Kristalleri-84.jpg", "date": "20.01.2024 09:42:53", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Kulak kristalleri, iç kulakta yer alan ve denge merkezinin önemli bir role sahip yapılarıdır. İç kulak içinde, kulak kristallerinin yer aldığı bölüme bağlı olan denge kanalları vardır ve üç farklı denge kanalı içinde iç kulak sıvısı adı verilen bir sıvı, denge ayarlamada ve vücudun pozisyonuna ve yer çekimine göre dengeyi sağlamaya ve göz kapalı halde bile yön tayinine yardımcı olur. Kulak kristalleri iç kulak içinde sabit yerleşimli yapılardır ve hareket ettiklerinde, denge kanallarının da hareketli hale gelmesiyle denge bozuklukları meydana gelir.

Kulak Kristalleri Kaymasına Neden Olan Faktörler

Kulak kristalleri kayması baş dönmesinin en önemli sebeplerinden biridir. Kristallerin yerinden oynamasının nedenlerinin başında geçirilmiş kulak ya da üst solunum yolu enfeksiyonları, geçirilen travma ve ani yapılan hareketler gelir. Kulak kristalleri yerinden oynadığı zaman iç kulak sıvısı kanallar içerisinde serbest halde dolaşmaya başlar ve ani ve şiddetli baş dönmesi, mide bulantısı gibi şikâyetler ortaya çıkar.

Böyle bir durumda kulak kristallerinin yerine oturması için yapılacak manevralar ile baş dönmesi ve mide bulantısı şikâyetlerinin geçmesi sağlanabilir. Yerinden oynayan kulak kristalleri nedeni ile oluşan baş dönmesi genelde ani başlar ve birlikte mide bulantısı da olur. Bu yüzden olan baş dönmesi genelde yatakta bir taraftan diğer tarafa dönerken, başı yukarıya kaldırmak zorunda kalındığında, aniden ayağa kalkma veya oturma sırasında oluşur ve bu belirtiler kulak kristallerinde kayma olabileceğini düşündürür.

Kulak Kristallerinin Kayma Belirtileri Nelerdir?

İç kulaktan kaynaklanan baş dönmeleri arasında en sık karşılaşılan durum olan kulak kristalleri kaymasına tıp dilinde Benign pozisyonel paroksismal vertigo denir. Kristallerin yerinden oynaması ani başlayan baş dönmesi ve mide bulantısı belirtilerini açığa çıkarır. Eğer ani baş dönmesi yoksa dengesizlik hissi ile devam edebilir.

Kulak Kristallerinin Kayma Nasıl Teşhis Edilir?

Kulak kristalleri kaydığında yaşanan baş dönmesi hastanın bir şekilde doktora başvurmasına neden olacaktır. Böyle bir sorunda iyi bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanının muayenesi gereklidir. KBB uzmanı ilk olarak yapacağı fizik muayene ve bazı testler ile hastalık teşhisini koyacaktır. Kulak kristallerinde oynama nedeni ile ortaya çıkan baş dönmesi tanısı ve tedavisi en kolay olan baş dönmesi türüdür. Rahatsızlığın kesin tanısı bazı manevralar ile kolayca konulabilir ve yine bazı farklı manevralar ile de yerinden oynayan kristaller tekrar yerine yerleştirilebilir.

Kulak Kristalleri Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

İç kulaktaki kulak kristallerinin yerlerinden oynayıp kanallarda serbest halde dolaşması durumunda iyi bir kulak, burun, boğaz uzmanınca yapılacak ayrıntılı muayene ve denge testleri ile tanı konulup kesinleştikten sonra yapılacak olan bir denge manevrası ile iç kulak kristalleri yeniden eski yerlerine oturtulabilir ve bu şekilde hasta baş dönmesi şikâyetinden kurtulur.

Yapılan bu manevralardan sonra hastada bir süre daha dengesizlik hissi devam edebilir. Tedavi süresinde hastanın, baş dönmesi yapan tarafa doğru yatmaması önerilir. Yine hastanın kafası ile boynu arasında açılandırma yapmadan hareket etmesi, ani hareket etmemesi, kulak basıncının artmaması için tuzsuz beslenmesi, yere doğru eğilip başını birden yukarı kaldırmaması, ani hareket etmesi engellenemeyen hastalarda boyunluk kullanılması gibi önlemler uygulanır. Bunların yanında ek ilaç tedavileri de verilebilir.
" } ] }