{ "title": "Kulak Neden Çınlar", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Neden-Cinlar-33.jpg", "date": "19.01.2024 09:32:31", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "
Kulak neden çınlar, tıpta tinnitus olarak tabir edilen kulak çınlaması kişilerde farklı şekillerde yorumlanabilir. Kulakta uğultu, hışırtı, gürleme gibi sesler oluşabilir. Kulak çınlaması bazen devamlı bazen ise aralıklarla seyredebilir. Gündüz genelde çevreden gelen seslerden dolayı unutulan çınlama gece sessiz ortamlarda daha belirgin ve zorlayıcı olabilir. Bazen kulak çınlaması nedeniyle depresyon gelişen vakalar vardır. Kulak çınlaması nesnel ve öznel çınlama olarak iki grupta incelenir. Nesnel gelişen kulak çınlamasında orta kulak kısmında gerçek bir ses varlığı söz konusudur. Kişi bu sesi çınlama olarak algılar. Öznel kulak çınlamasında herhangi bir ses olmaksızın kişi çınlama hisseder.

Nesnel Kulak Çınlaması Neden Olur?

Nesnel kulak çınlaması doktor muayenesi ile de duyulabilir. Kulağın yakınında bulunan damarsal yapılarda gelişir. Nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Boyun tümörleri: Boyun çevresinde oluşan ve yakındaki damarlara baskı uygulayan tümörler sebebiyle kulakta çınlama gelişebilir.

Orta kulak tümörleri: Damarsal yapı bakımından oldukça zengin olan kulakta meydana gelen tümörler kulak çınlamasına sebep olabilir. Daha çok tek tarafta gelişir ve kulakta uğultu şeklinde sesler hissedilir.

Boyun ana damarlarında kan akımı: Boyunda ana damarlarda kan akımı uğultu şeklinde hissedilebilir. Damarlarda meydana gelen plak, genişleme veya daralma akımı arttırarak çınlama tarzı seslerin oluşmasına sebep olabilir.

Arteriyovenöz malformasyon: Kısa AVM olarak adlandırılan durumda damarsal yapıda bozukluk gelişmiştir. Atardamar ve toplardamar arasında gelişen bozukluk sebebiyle kan dolaşımında belirli bir ses meydana gelir. Kulak çınlaması olarak algılanan ses genelde tek tarafta olur.

Kaslarda ani kasılma: Orta kulak ya da yumuşak damar kaslarında istemsiz olarak gelişen kasılma sebebiyle tıklama şeklinde ses hissedilebilir.

Çene eklemi problemleri: Yemek yerken, bir şey çiğnenirken kulakta duyulan çınlama seslerine sebep olabilir.

Kansızlık: Kan değerlerinde düşme sebebiyle yeterli oksijen sağlanamaz. Bu durumda oksijen açığını kapatmak için kan akımı daha hızlı olur ve beraberinde kulakta çınlama sesi oluşabilir.

Tiroit bozuklukları: Tiroit bezinin normalden hızlı veya yavaş çalışması bazı kişilerde kulak çınlamasına yol açabilir.

Öznel Kulak Çınlaması Neden Olur?

Öznel kulak çınlamalarında aslında bir ses olmamasına rağmen kulakta çınlama hissi yaşanır. İşitme yollarında gelişen birçok durum çınlama hissine sebep olabilir. Nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Ses travmaları: Aşırı yüksek sese maruz kalmak kulakta çınlamaya yol açabilir. Patlama sesi, aşırı müzik sesi, yüksek sesli iş makineleri aşırı sese örnek olarak verilebilir.

Beyin ve beyin sapı tümörleri: Beyin ya da beyin sapı tümörü varlığında tek taraflı kulak çınlamasıyla beraber işitme kaybı yaşanabilir. Baş dönmesi, baş ağrısı gibi belirtilerle birlikte görülebilir.

Kulak iltihapları: İç kulak, orta kulak ya da dış kulakta meydana gelen iltihap sebebiyle kulakta çınlama hissedilebilir. Beraberinde ağrı, akıntı, ateşlenme gibi şikâyetler görülebilir.

Östaki tüpü bozukluğu: Östaki tüpü orta kulağın hava alması ve temizlenmesini sağlar. Tüpte oluşan tıkanıklık çınlama sesiyle birlikte işitme kaybına sebep olabilir. Üst solunum yolunda enfeksiyon ya da uçak seyahati sonrasında sık karşılaşılır.

Meniere hastalığı: Atak şeklinde gelişen, baş dönmesiyle birlikte seyreden hastalıkta kulakta işitme kaybı, dolgunluk hissi ve çınlama sesleri oluşabilir.

Dış kulak yolunda tıkanıklık: Kulağa yabancı cisim kaçması, kulak kiri gibi durumlarda kulakta çınlama sesi hissedilebilir.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılan bazı ilaçlar kulakta çınlama hissine sebep olabilir. Yüksek oranda kafein tüketimi çınlama hissinin artmasına neden olabilir.

Tüm bunların haricinde diyabet hastalığı, yaşlanma, kulak kemiği kireçlenmesi, boyun ve kafa travmaları, MS hastalığı, beyin ve beyin sapı damar tıkanıklığı, cıva zehirlenmesi, herpes virüsü kulakta çınlamaya neden olabilir.

Kulak Çınlaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak çınlaması şikâyetiyle doktora başvurulduğunda önce çınlamanın nedeni tespit edilir ve tedavi neden yönelik başlatılır. Bazı durumlarda çınlamanın neden kaynaklandığı tespit edilemez. Bu durum idiopatik olarak isimlendirilir. Kulak çınlaması tedavisinde farklı tedavi yolları uygulanabilir.

Ses terapisi: Ses terapisinde çınlama sesi değişik seslerle baskılanmaya çalışılır. Bu yönde geliştirilmiş farklı maskeleme cihazları vardır. Bu cihazlar kişinin çınlama sesini hissetmesini önleyerek rahatlamasını sağlar.

Eğitim terapisi: Ses terapi ve danışmanlığını kapsayan bir tedavi sürecidir.

Bilişsel davranış terapisi: Çınlama hissinin artmasına neden olan kaygı, stres gibi durumları iyileştirmek ve bu durumlarla mücadele etmeyi öğretmeye yönelik bir tedavi yöntemidir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar çınlama hissini azaltmak amacıyla kullanılabilir.

Kulak neden çınlar sorusuna cevap almak için kulak burun boğaz doktoruna başvurulabilir. Kulak çınlaması hemen herkesin geçici olsa da tecrübe ettiği durumdur. Eğer sürekli hale gelmişse bir doktora danışılarak nedeni tespit edilmelidir.
" } ] }