{ "title": "Kulak Sağlığı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Sagligi-38.jpg", "date": "21.01.2024 14:04:05", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Kulak sağlığı: Kulak, dış kulağın salgıladığı bir salgı olan serumen, dış kulak yolu cildinde bulunan yağ bezleri tarafından üretilmesinin amacı dış kulağı enfeksiyonlardan korumaktır. Kulak kiri normalde cildin kendi temizleme fonksiyonu sayesinde kulak kepçesine doğru atılır. Fakat bazen bu aşırı şekilde salgılanır. Bazen çok sertleşir; bazen de pamukçuk şeklinde oluşarak dışarı atılmayabilir. Kişiler, kulak çubuğu ile yanlış uygulamalar sonucunda kulak serumin temizleme fonksiyonu çalışamaz hale gelir. Vücuttaki kirler atamaz. Bu kirinin temizlenmemesi işitme zorluğuna, kulaklarda çınlamanın artmasına, kulak ağrılarının aşırı olmasına hatta baş dönmesine neden olabilir.

Kulak sağlığı oldukça önemli bir konudur. Kulak temizlemek için öncelikle temizleme çubuklarını ile temizlikten kaçınılmalıdır. Kulak çubuğuyla temizleme kulakta bulunan kulak kıllarının zarar görmesine ve işlevsiz hale getirilmesine sebep olmaktadır. Bu durumda kulak doğal olarak çalışamayacak duruma gelmekte dış kulak yolu tıkanmaktadır. Kişisel temizlik elemanlarına verilebilecek diğer bir örnek ise sabunlar ve şampuanlardır. Bu temizleme aletleri ile kulağı temizlemeye çalışılmakta fakat kulağı temizlemeye uygun olmayan bu maddeler yüzünden kulak yolunun enfeksiyona, yeteri miktarda serumenin üretememesine neden olur.

Kulak kirinin neden olduğu sorunlar nelerdir?
Kulak sağlığı için temizlemede dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Kulak sağlığı için alınan önlemler neler olmalıdır?

Yüksek sesle müzik dinlemekten kaçının.
Çok şiddetli sesli ortamlarda ağzınızı açın çünkü östaki borusunun bir ucu orta kulakta diğeri ise yutakta yer almaktadır. Şiddetli seslerde ağzınızı açtığınızda kulak yolundan gelen basıncı östaki borusundan gelen basınçla dengelemiş olursunuz. Böylelikle sağırlık sendromundan kendini korumuş olursunuz.
" } ] }