{ "title": "Kulak Şişmesi", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak-sismesi.jpg", "date": "23.01.2024 03:35:06", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Kulak Şişmesi, kişinin kulağında sıcaklık belirtisi olması, kızarıklık hissi olması genelde iltihabi olarak ya da enfeksiyona işaret eden bir sorun olmaktadır. Birçok durumda kulak şişmesine bağlı olarak kulağı boğaza bağlayan östeki borusundaki iltihaplanma gerçekleşmesi neden olmaktadır ve bu durum Uzman kişiler arasında efüzyonlu otitis media olarak adlandırılır. Kulak şişmesinin diğer yaygın olan nedeni de yüzücü kulağı olarak da bilinmekte olan dış kulağa su girmesinden kaynaklanan bir sorundur. Kulağa giren su pseudomonastürü kulakta bakterilerin çoğalmasına sebep olarak kulakta şişme oluşumunun yanı sıra kulakta yanma ve kulakta kaşıntı gibi diğer belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kulağa yabancı cisim kaçması ya da tahrişten kaynaklanan otitis eksterna rahatsızlığı da kulak şişmesine neden olmaktadır. Kulakta kullanılan takılar, deri hastalıkları ve egzama rahatsızlığı da yüzücü kulağına benzer olan şekilde kulak şişmesi belirtilerine neden olan durumlardan olmaktadır. Egzama gibi küpe veya deri hastalıklarının gerçekleşmesinde, alerji oluşumunda, aynı zamanda yüzücü kulağına benzer belirtiler görülebilmektedir. Kulak şişmesine neden olan belirtiler kulağın farklı bölgelerine etki oluşturabilir ve bu şişkinlikle beraber zaman zaman ağrı oluşumu ve kulakta kızarıklık da meydana gelir. Kulak şişmesinin nedenini anlamak için en etkili uzaman bir doktora başvurarak tedavi olmak olacaktır.

Kulak Şişmesi Neden Olur?
Kulak Şişmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Şişkinliğe sebep olan iltihap içeriğin boşaltılması, kulak şişkinliği nedeni eğer iltihap toplanmasından kaynaklanıyorsa doktorunuz vakanın durumuna göre sadece antibiyotik ilaç uygulayabilir ya da önce fiziksel müdahale gerçekleştirir, iltihap oluşan bölgeyi sıkarak ya da delerek iltihabı boşaltabilir. Bazı ciddi ve uzun süre tedavi edilmemiş olan kulak şişmesi vakalarında kulak kıkırdak dokusunun bir kısmında ölme gerçekleşebilir. Bu durumda doktorunuz ölü olan dokuyu cerrahi müdahale gerçekleştirerek çıkarır. Şişkinlik nedeniyle kan toplanması varsa eğer benzer şekilde kanın dışarı akıtılması için doktorunuz kulağınıza bir delik açabilir. Kulağa açılan delik sonrasında kanın durması için bandaj kullanılır ve kulağın enfeksiyon kapmaması için antibiyotik kullanımı gerekir. Her durumda işlem yapılan bölgeyi temiz tutmak gerekir. Kulak şişmesi sebebi dış kulak iltihabından kaynaklanıyorsa eğer iki farklı tür kulak damlası kullanımı gerekir. Bakterilere bağlı olarak gerçekleşen kulak şişmesi enfeksiyonlarında antibiyotik damlalar kullanılır, mantar kaynaklı olan kulak şişmesi enfeksiyonlarında antimikotik ilaçların kullanılması gerekir. Kulak şişmesi böcek ısırıklarından kaynaklı gerçekleşmişse böceğin ısırdığı yerde böceğe ait bir parça varsa (Örnek olarak ısırığı gerçekleştiren arının iğnesi olabilir) böceğin ısırdığı bölgeyi çok fazla zedelemeden parçayı tırnaklarınızla dikkatli olarak çıkarmanız gerekir. Etkilenen bölgeyi sabun ve suyla yıkamalısınız ve sonrasında buzla soğuk uygulama yapmalısınız. Kulakta şişlik olan bölgenin enfeksiyon kapmaması için kaşınma olsa bile o bölgeye dokunmamanız gerekir.

Bu tedavilerin dışında kulak şişmesi belirtilerinin yok edilmesi için:

" } ] }