{ "title": "Kulak Tüpü", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak-tupu.jpg", "date": "21.01.2024 20:41:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kulak tüpü, kulak zarına takılan ve orta kulağa olan hava akımının olmasını sağlayan bir uygulamadır. Kişilerdeki kronik orta kulak iltihabında yapışkan hale gelen kulağın içindeki sıvı boşaltımı yapılamaz. Bu şekilde orta kulakta kalan sıvının boşaltılamaması halinde iltihap meydana gelir. Tedavi edilmediği zamanda iltihap kemiği eritmeye başlar. Bu sorun kişilerde işitme kayıplarına kadar gidebilir. İlerleyen dönemlerde beyni etkileyen iltihap sonucunda menenjit bile görülebilir. Bu yüzden hastalarda hem ilaç tedavisi uygulanmaya başlanır hem de kulak tüpü takılması gündeme gelebilir. Bu uygulama orta kulağa giden hava akımını sağlar. Kronik orta kulak iltihabı olan kişilerde kulağın arkasından kesi yapılır ve burada enfekte olan sıvı boşaltılır. Bazı hastalarda kulak zarındaki deliği kapatmak amacıyla ameliyat yapılır. Bunlar yapılmadığında kişideki işitme kaybı arttığı gibi, yaşam kalitesi de olumsuz etkilenebilir.

Kulak tüpleri miringotomi, ventilasyon ya da basınç dengeleme tüpü şeklinde olabilir. Bunlar plastik ya da teflon malzemeden imal edilmiş, enfeksiyon oluşturmayacak özel maddelerle kaplanmıştır. Kulakta kısa ya da uzun süreli kalacak şekilde imal edilirler. Kısa süreli olan kulak tüpleri en fazla 6-12 ay kulakta kalır, dışarıya atılması vücut tarafından olur. Uzun süreli takılanlarda yerlerinde hareket edemeyecek büyüklükte ve şekildedir. Bunlar genellikle kulak burun boğaz uzmanı tarafından çıkarılır. Nadir olarak vücut tüpü kendisi atar.

Kulak tüpü ameliyatı nasıl yapılır?

Bu operasyon sırasında kulak zarına küçük bir delik açılarak, orta kulak basıncı dengelenir. Hastaya operasyonda genel anestezi uygulanır. Kulak zarına açılan 2 mm kadarlık kesikten yerleştirilen kulak tüpü ile ameliyat tamamlanır. Mikroskop altında yapılan operasyon en fazla yarım saat içinde biter. Çocuklardaki ameliyat sırasında geniz operasyonu yapılarak, östaki kanalı da açılır. Orta kulak iltihaplarının sıkça tekrarlaması halinde, kulak tüpü takılması faydalıdır. Hastalarda bir sorun yaşanmadığında, operasyondan sonra 1 saat içinde hastaneden çıkabilirler.

Kulak tüpü kimler için uygundur?

Orta kulakta sıvı birikimi olması halinde, işitme kaybının yaşanması halinde kulak tüpü takılması gerekir. Çocuklarda daha fazla görülen bu sorunlar, bazen yetişkinlerde de görülebilir. Buna eşlik eden konuşma, denge sorunları, kulak zarının şekil bozukluğu gibi etkilerde görülebilir. Çocuklarda en çok 1-3 yaş arasındakilerde kulak tüpü takılır. Buna karar vermek için, orta kulakta 4 aydır süren sıvı birikimi, kulakların ikisinde de sıvı birikmesi, işitme kaybının teşhis edilmesi halinde, konuşmada sorunların olması halinde, ilaç tedavisine rağmen kulak enfeksiyonlarının geçmemesi halinde kulak tüpü takılmalıdır.

Kulak tüpü ne zaman çıkarılır?

Kulağa takılan tüpün en fazla 9 ay kalması önerilir. Normalde 1 ay sonra kulak tüpü dış kulak yoluna atılır. Daha önce dışarıya atılan tüplerden sonra orta kulakta sıvı birikimi olabilir. Bu hastalara tekrar tüp takılması gerekir. Eğer kulak tüpü geç düşerse, bu durumda kulak zarında deformasyon olduğu akla gelir. Kulak tüpü kendiliğinden düşmediğinde ise kulak burun boğaz uzmanı tarafından alınmalıdır. Bazı hastalarda kulak tüpü yıllarca bile kalabilir.

Kulak tüpü ameliyatından sonra

Ameliyat yapılan hastalardaki ağrılarda azalma ve yok olma görülür. Genel anestezi etkisiyle bulantı ve kusma görülebilir. Bu ameliyatı olan hastaların kulaklarının sudan korumak için tıkaç kullanması uygundur. Çünkü kulak tüpüne kadar ulaşan bakteriler çeşitli enfeksiyonların oluşmasına neden olabilir. Kulak tüpünün takılmasıyla birlikte işitme kaybı ortadan kalkar, yeniden orta kulak iltihabı oluşmaz. Hastalardaki denge sorunları, konuşma sorunları sona erer. Uyku problemleri, davranış bozuklukları önlenir.
" } ] }