{ "title": "Kulak Uğultusu", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Ugultusu-41.jpeg", "date": "21.01.2024 08:59:35", "author": "Hanife GEZER", "article": [ { "article": "
Kulak Uğultusu, Kulak başımızın iki yanında bulanan etrafımızdaki sesleri işitme ve denge organını içinde barındıran anatomik bir yapıdır. Kulak uğultusu insanlarda sürekli veya belirli aralıklarla dış kaynağı olamayan sesler duymasıdır. Bir ya da iki kulakta farklı yükseklikte kulak uğultusu olabilir. Bu olayda önemli olan meydana gelen kulak uğultusunun ne kadar şiddetli algılandığıdır.

Kulak Uğultusu Nedenleri: Kulak uğultusunun meydana gelmesi değişik hastalıklara bağlıdır. Çoğu zaman iç kulakta olan ve koklea ismi verilen duyma, işitme organından kaynaklanır. Orta kulağın, boğaz ile birleştiği yerdeki östaki kanalının kapanması, tıkalı olmasından kulak uğultusu meydana gelir. Kulak uğultusu ilk başlarda önemsenmez ise devamlılık yapan, tedavisi kesin sonuç vermeyen bir hastalığa dönüşür. Kulak uğultusunu beş insanda birisi yaşıyor, tedavi edilmediğinde yaşamlarını olumsuz yönde etkiliyor. Gürültülü alanlar, ateş edilen silahların sesi, yüksek ses çıkaran mekanik makineler ve patlama da oluşan sese maruz kalmaktan oluşur. Aniden oluşan patlama sesi ya da devamlı mekanik makinelerin sesleri kulak sinirlerine hasar verir. Yüksek sese maruz kalmak, etrafta olmayan sesler duymasına, kulak uğultusu oluşturur. Sağlık durumları, alerjiler ve enfeksiyonlar kulak uğultusuna sebep olur. Bazen de kulak uğultusu anevrizma veya tümör gibi önemli hastalığın habercisi olur. Uyku da olduğumuz zaman östaki kanalı kolay çalışmaz. Uykuda yutkunma olmadığından hava girişi olmaz. Bu durumda orta kulakta basınç oluşur, uykunuzdan kulak ağrısı ile uyanabilirsiniz. Tüple yapılan dalış, uçak yolculuğu atmosferik değişimleri oluşu, çene ve diş ağrıları da kulak uğultusuna sebep olur. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, kansızlık ve tiroit bezi gibi sistemik hastalıklarda kulak uğultusu yapar. Boyundaki damarların daralması, boyun düzleşmesi, boyun fıtığı, baş ve boyun kanserleri, kistler de kulak uğultusuna sebep olur.

Kulak Uğultusu Tedavisi: Tedavi sorun oluşturan probleme göre değişir. Erken tedavi ve teşhis çok önemlidir. Özellikle işitme kaybı görülen kulak uğultuları erkenden teşhis edilmesi hastanın medikal ürün tedavisine olumlu sonuçlar aldırır. Kulak uğultusu ile işitme kaybı düzelir. Endişe, gerginlik ve stresten uzak durmaya çalışılmalıdır. Sakız çiğnemek, saç kurutma makinesini 10 santim uzaktan tutmak, tuz alımı azaltmak kulak uğultusunun oluşumu önler. Düzenli olarak spor yapmak, yeteri kadar dinlenmek kulak uğultusu rahatsızlıklarını azaltır ve önler.

" } ] }