{ "title": "Kulak Yanması", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak-yanmasi.jpg", "date": "20.01.2024 05:52:26", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Kulak yanması bazen anlık olarak gelişebilen bir sorun olarak karşımıza çıkabilen mahcubiyet, utanma, sıcak ya da baharatlı bir şeyler yeme gibi bir durumda ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durumda ortaya çıkan yanma hissinin kanın hızlı ve yoğun bir biçimde kulak damarlarımıza gelmesinden kaynaklanır. Bu hissin de birkaç dakika içerisinde geçmesi mümkün olacaktır.

Kulağınızda karıncalanma hissi ile bir yanma hissi bulunduğu zaman eğer görünen bir deformasyon yoksa bu durumun ciddi bir hastalık sebebi ile ortaya çıktığını görebilmek mümkündür. Pek çok insanın hayatında bu anormal deri hisleri ile karşılaşması söz konusu olabilir. Tıpta parestezi olarak adlandırılan bu durum sinirlerin tahrip olmasına neden olan bir enfeksiyon, iltihap ya da travma sebebi ile ortaya çıkabilmektedir.

Kulak Yanması Sebepleri Nelerdir?

1- Kulak Yaralanması: Kulakta meydan gelen bir sakatlık sebebi ile duyu sinirlerinin zarar görmesi söz konusu olabilir ve bu durum da bir ağrı ya da yanma hissinin oluşması konusunda etkili olabilmektedir. Doğrudan kulağa gelen bir darbe veya bir kazadan ötürü kulakta oluşan bir hasarın kulak yanması sorununa neden olduğunu görebilmek mümkündür.

2- Orta Kulak İltihabı: Kulak enfeksiyonlarının en yaygın sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkan orta kulak iltihabı orta kulakta bir sıvı oluşmasına neden olabilmektedir. Orta kulağı boğaza bağlayan östaki borusunun orta kulaktaki sıvıyı boşaltmak gibi bir görevi vardır. Bu tüp bloke olduğu zaman sıvının orta kulakta birikmesi ve bulaşıcı bir etken oluşmasına neden olması söz konusu olabilmektedir. Bu enfeksiyon sebebi ile kulak ağrısı, tıkanması, şişmesi ve kulak yanması sorunu ile karşılaşmak söz konusu olabilmektedir.

3- Dış Kulak Yolu İltihabı: Kulakta karıncalanma ve yanma hissine sebep olan önemli etkenlerden biri olarak karşımıza çıkar. Özellikle yüzme sonrasında dış kulağa su kaçmasına ve orada hapsolmasına bağlı olarak yanma hissi oluşabilir. Dış kulakta birikmiş olan suyun nemli bir ortam yaratması bakteri gibi bulaşıcı etkenlere sebep olması kaşınma, kızarma, yanma, şişme ve kulakta dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır.

4- Sinüs Enfeksiyonları: Sinüzit ve sinüs enfeksiyonları kulaktaki yanma hissinin oluşmasına sebep olan faktörler arasında yer almaktadır. Soğuklar, alerjik rinit, polip gibi burun boşluğundaki iyi huylu tümörler ya da burun kemiği eğriliği gibi sorunlar bu duruma neden olabilir. Sinüslerin bloke olmasına bağlı olarak sıvının boşaltılmasına engel olması kulak yanması gibi bir duruma neden olacaktır.

5- Diyabet ve Periferik Nöropati: Tedavi edilmemekte olan diyabet yani şeker hastalığı çevresel sinirlere zarar verebilmektedir. Bu durum karıncalanma, uyuşma veya kollarda, bacaklarda ve kulakta yanma hissinin oluşmasına sebep olabilmektedir. Oluşan bu hisse periferik nöropati adı verilmektedir.

Bunların dışında felç, alerji, kraniyal sinirlerde travma, güneş yanması, aşırı soğuk, kulak mukusu, kimyasal yanmalar, multipl skleroz, çıban, zona hastalığı ve tümük iltihabı da kulakta yanma hissinin oluşmasına neden olabilmektedir.
" } ] }