{ "title": "Kulak Yıkama", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Yikama-81.jpg", "date": "21.01.2024 01:14:59", "author": "Murtaza Tanış", "article": [ { "article": "Kulak yıkama, kulak salgısı dışarıya açabileceğinden daha fazla salgılanıyor ise atılmayan bu salgı dış kulak yoluyla kuruyarak ve sertleşerek dış kulak yolunu kapatır. Dış kulak yolunda cerumen denilen yağlı kulak salgısı yapan hücreler mevcuttur. Bu salgı mikroorganizma toz ve diğer yabancı partiküllerin dış kulak yoluyla girmesine ve kulak zarına zarar vermesini önlemektedir. Bu salgı dış kulak yardımıyla çıkışa doğru yönlendirilir ve kendisi dışarı atılır veya yıkanarak ortamdan uzaklaştırılabilir. Kulak tıkanıklığı daha fazla kulağı temizlemek için yapılan operasyonlar sırasında kulak kirinin daha derinlere ittirilmesi ile gelişmektedir.

Kulak yıkamada koruma ve önlem

Sıklıkla kulak tıkanması şikâyeti olan kişilerde tavsiye edilen sık olarak kulak temizlenmesi işlemini tıkanmaya yol açmadan yapılması gerekir. Kulak temizlemek için kulak pamukları kullanılmamalıdır. Kulak lavajı ve yıkaması kulak yoluyla salgının temizlenmesi için uygulanmaktadır. Bazen dış kulak yardımıyla yabancı cisimlerin çıkarmasında da kullanılabilir.

Gerekli olan maddeler
Kulak yıkama nasıl uygulanır?

Kulak muayenesi sonrasında yapılacak uygulamalar hastaya anlatılmaktadır. Gerekli malzeme hazırlandıktan sonra kulak yıkama solüsyonu vücut ısısı 32 ile 37 derece olmasına dikkat edilmelidir. Eller yıkandıktan sonra eldiven giyilir ve hastaya dengesizlik ve bulantı hissettiğinde ya da ağrı olduğunda haber vermesini söylenir. Otururken hastanın başında pozisyon verilir daha sonra omzuna kolları üzerine gelecek şekilde örtü üretilmektedir. Yıkanacak kulak altına böbrek küvet yerleştirilir ve hastanın başını hafif küvetten aşağı inmesi söylenir. Dış kulak yolu düz hale getirmek için kulak kepçesi hafifçe çekilir. Erişkin kişilerde kulak kepçesi arka ve yukarıya doğru çekilirken, çocuklarda ise arka ve aşağı taraflara çekilir. Kulak yıkama enjektörü vücut ısısını yakın sıvı ile doldurulur ve içinde hava bırakılmamalıdır. Enjektörün iç kısmını dış kulak yolu ağzına yukarı kısmına yaklaştırılır. Ancak yıkama enjektörünün ucu dış kulak yolu tamamen kapatılması gerekir. Enjektörün ucu dış kulak yolunun üst kısmına doğru yönlendirecektir. Kulak yolundaki kirin daha ileri seviyeye gitmesi önlenmelidir. Bu şekilde yıkama solüsyonu kirin arkasında yönlendirerek kuşunun dışarı atılmasını sağlanmalıdır. Kulak zarına direk basınç yapılması önlenmiş olur. Kulak yıkama esnasında sabit hızda zorlanmadan sıvı akışı sağlanması gerekir. Eğer böyle bir direnç ile karşılaşırsa, basınç uygulanması gerekir. Hazırlanan salonun tamamı bitene kadar yıkama devam etmelidir. Dış kulak yolundan dönen sıvıyı dikkatle incelenmelidir. Kulak sayvanını korunmalı ve hastanın başını yıkanan tarafa elektrik alan sıvının akması sağlanmalıdır. Birikmiş sıvıyı çekmesi için, dış kulak yoluna gevşek bir pamuk tamponla destek verilebilir. Hastayı, yıkama esnasında, işitmedeki değişiklik, dengesizlik, bulantı, ağrı yönünden sorgulanması gerekir. Uygulanan müdahaleyi saat ve tarih olarak belgelendirilmeli uygulanan solüsyonu ve miktarını derecesini elde edilmiş sonuçları kaydedilmelidir.
" } ] }