{ "title": "Kulak Zarı Çökmesi", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Zari-Cokmesi-83.jpg", "date": "20.01.2024 13:20:55", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Kulak Zarı Çökmesi, kulak zarı çökmesi tedavi edilmemesi durumunda kalıcı işitsel kayıpların yaşanmasına neden olan bir rahatsızlık türüdür. Burun veya kulak bölgesinde meydana gelen çeşitli travmalar genellikle kulak zarı çökmesine neden olmaktadır. Ayrıca sinüzit gibi problemleri olan kişilerde de kulak zarı çökmesi vakalarına sıklıkla karşılaşılmaktadır. Kulak zarı çökmesi her hastada aynı belirtilere sebep olmaz. Kimi zaman hastalık kendisini gizleyerek uzun süre fark edilmeyebilir. Çeşitli işitsel kayıplar yaşayan kişilerin bu nedenden dolayı kulak zarı çökmesi olasılığını göz önünde bulundurarak problemin tanısının konulması için doktor kontrolünden geçmesi gerekir.

Kulak zarı çökmesi belirtileri nelerdir?

Kulak zarı çökmesi, genel olarak orta kulakta hastayı rahatsız edecek boyutta vakum etkisinin oluşmasına neden olur. Bu vakum etkisi zamanla kulak zarının orta kulağa doğru çökmesine neden olmaktadır. Tıp dünyasında kulak zarı çökmesi olarak adlandırılan bu durum tedavi edilmediğinde kulak zarının yapısı bozulduğundan ötürü tedavisi mümkün olmayan sıkıntılar ortaya çıkabilir ve bu durumda işitme kayıplarının yaşanmasına neden olur. Bu yüzden hastaların kesinlikle bu tip belirtiler meydana geldiği zaman işitme kaybı yaşamamak adına tedavi sürecini başlatması gerekir.

Kulak zarı çökmesi oluşmaya başladığı zaman işitme kayıpları direkt olarak ortaya çıkmadığından dolayı insanlar bu durumu önemsemeyerek, tedavi sürecini erteler. Hastalık ileri boyutlara geldiğinde kulak zarının yapısı büyük oranda değiştiğinden dolayı beraberinde işitme kayıpları oluşur. Fasiyel sinirler çökme nedeniyle ciddi anlamda hasar görebileceğinden felç gelişme olasılığı artabilir. Kulak zarı çökmesi gerçekleştiğinde kulak zarını eski haline getirmek oldukça güç olur. Dolayısıyla kişide kalıcı işitme kaybı yaşanabilir. Bu nedenden dolayı her ne kadar basit bir hastalık olarak görülse de kulak zarı çökmesi belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren tedavi sürecine başlanmalıdır. Kulak zarı çökmesi ilk oluşmaya başladığı zamanlarda ağrılar olmaz ancak hastalık ilerlediğinde kulak çınlamasıyla birlikte çeşitli çekilmez ağrılar meydana gelebilir. Bu tip olaylarda tedavi sürecine devam ediliyorsa bu ağrılardan kurtulmak için ilgili doktor tarafından verilen ağrı kesici ilaçların kullanılması gerekir.

Kulak zarı çökmesi neden olur?

Kulak zarında meydana gelen bu çökme içeride hava alışverişini yapan östaki borusunda tıkanmaların oluşması nedeniyle meydana gelir. Kulakta ani bir şekilde oluşan darbeler kulak içinde vakum etkisinin oluşmasına neden olduğundan dolayı alınan darbelerin kulak zarında çökmeye sebep olacağı da bilinmektedir. Herhangi bir darbe olayından sonra kulakta işitsel kayıplar meydana gelmişse bu durum büyük ihtimalle kulak zarı çökmesi nedeniyle ortaya çıkmıştır. Östaki borusu tıkanıklığı sebebiyle bu sorun ile mücadele eden hastalarda östaki borusu açıldığında rahatsızlık bir süre sonra ortadan kalkacaktır. Bazı durumlarda östaki borusundaki tıkanıklıkların yapılan çeşitli uygulamalar ile açılması pek de mümkün olmadığından dolayı ameliyat tercih edilir.

Kulak zarı çökmesi teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Kulak zarı çökmesi Uzman doktor tarafından yapılan fiziki muayene ile rahatlıkla anlaşılabilir. İşitme kaybı testleriyle kulakta işitme sorunu olup olmadığı kontrol edilir. Bu tetkiklerden sonra tanı kesin olarak konularak uygun tedaviye başlanır.

Kulak zarı çökmesi tedavisinde genellikle tüp takma ameliyatı uygulanır. Kulak zarına makara biçiminde bir tüp takılır. Bu tüp dış ve orta kulağa açılır ve makara sayesinde kulakta basınç eşitlenir. Bu görev normal şartlarda kulakta östaki borusu tarafından gerçekleştirilir. Ancak östaki borusunun fonksiyonel olarak çalışmaması sonucu önce ilaç tedavisi daha sonra yardımcı tedaviler uygulanır. Eğer bir sonuç alınamazsa tüp takma ameliyatına başvurulabilir.
" } ] }