{ "title": "Kulak Zarı İltihabı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak-zari-iltihabi-3890.jpg", "date": "19.01.2024 15:50:50", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "

Kulak Zarı İltihabı: Tıbbi adı otitis media olan ama halk arasında orta kulak iltihabı olarak bilinen bu iltihap, kulak zarı ile kemikçiklerden oluşan orta kulak kısmının mikrobik iltihabına verilen addır. Her iki kulakta birden oluşabilir. Orta kulak, kulak zarının arkasındaki kısımdır. İçinde, sesi kulak zarına taşıyan ve ses vardığında hareket eden 3 minik kemik var. İçi özellikle hava dolu olan orta kulağın iltihaplanma ya başladığında bu boşluk sümüksü mukus sıvıyla dolar. Erişkinlerde de oluşan bu rahatsızlık daha çok çocuklarda sık oluşan bir hastalıktır. Orta kulak iltihabı özellikle, sinüzit, gribal enfeksiyon ya da üst solunum yollu rahatsızlıklarıyla ortaya çıkar. Orta kulak iltihabı, akut, kronik ve orta kulak nezlesi olmak üzere 3 kısımda görülür.

Kronik orta kulak iltihabı: Genellikle kendi kendine iyi olmayan ya da kafaya alınan bir darbeye bağlı olarak kulak zarı delinmesi neticesiyle kronik orta kulak görülme riski çoktur. Çok ağrı yapmayabilir ama iyileşme zamanı uzayabilir ve enfeksiyon çoğunlukla tekrar görülür.

Akut orta kulak iltihabı: Akut kelimesi ile burada anlatılmak, bildirilmek istenen iltihabın önemi değil ne kadar zaman sürdüğüdür. Fakat bu iltihap birden gelişse de çoklukla birkaç gün içerisinde iyileşmeye başlayabilir. Akut orta kulak iltihabındaki enfeksiyon, boğaz ağrısı ya da soğuk algınlığı ile alakalı bakterilerden dolayı ortaya çıkabilir. Daha sık bağışıklık sistemi henüz büyümemiş bebeklerde görülür. Bu enfeksiyon arada bir de kulak zarının basınca dayanamayıp patlamasına ve kanamaya sebep olabilir. Ama vakaların genelinde kulak zarının zamanla kendi kendine iyileştirdiği de olabilir.

Orta kulak nezlesi: Kulakta bulunan östaki hortumu, orta kulağı boğaza ekleyen ve yutkunduğumuz da açılan şeydir. Bu kanalın kapanması şeklinde orta kulak nezlesi meydana gelir. Östaki borusundaki kapanma, herhangi bir enfeksiyon veya lenf bezlerinin büyümesi sonucu ortaya çıkabilir. Enfeksiyonla mücadele etmek daha zor olduğu için daha çok çocuklarda oluşur.

Kulak Zarı İltihabı: Kulakta akıntı ve güçlü ağrılar, kıvamı koyulaşan ve ateş, kulak çınlaması, sarımsı burun akıntısı, baş dönmesi ve ishal başlıca belirtilerdir. Ama bebeğiniz, sürekli kulakları ile uğraşıyor, huzursuz oluyorsa ve uyuduğu zaman ağlayarak uyanıyorsa orta kulak iltihabı olabilir. Çocuk hastalarda sese karşı olan duyu azalması ile iletişim kurarken duyma zorluğu yaşaması, televizyonu yakından izleme ve iltihabın olup olmadığını incelemek için yeterli sebeptir.

Kulak Zarı İltihabı Teşhis ve tedavi: Muayene ile tanı konulabilen akut orta kulak iltihabı, çoğunlukla başka bir incelemeye gerek yoktur. Ama orta kulak nezlesi iltihaplanmalarında ve orta kulak iltihabı, işitme testi ve orta kulak basınç ölçümü gerektirir. Tedaviye olurken, hastalığın ne kadar zaman devam ettiği ve sıkıntıların yoğunluğu önemlidir. Tamamı KBB hekimleri tarafından yapılan muayene sonrası, tedaviye ilaçla mı yoksa cerrahi bir ameliyat ile devam edilip edilemeyeceğine karar verilir. Nefes açıcı spreyler, orta kulaktaki ödem çözücü ilaçlar ve ağrı kesiciler, antibiyotiklerle kontrol edilebilecektir orta kulak iltihapları, hiç istemesek de cerrahi bir ameliyat gerektirebilir.
" } ] }