{ "title": "Kulak", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak.jpg", "date": "21.01.2024 17:24:39", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Kulak, işitme organıdır ve bu organın sesleri toplamaya yarayan kanat biçimindeki dış bölgesidir. Kulak, bir dizi kanal oluşumuyla, zar oluşumuyla, kemikçik ve sıvıların ilahi ve hassas bir nizamla dizilmesinden meydana gelmektedir. Kulak meydana gelen ses dalgalarını ve durumla ilgili uyarıları elektrik dalgalara çevirerek merkez organa yani beyne yollaması insana işitme ve denge gibi iki büyük nimeti kazandırır. İnsan kulağı, dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç bölümden meyana gelir. Kulağın oluştuğu bölümleri belirterek olursak eğer:

  • İç Kulak: İç kulak işitme ve dengeyle ilgili asıl yapıları gerçekleştirir. Şakak kemiği içerisinde yer alır. İç kulak başlıca iki yapı olarak meydana gelir ve iç kulak üç bölümden oluşur. İlk olarak yapı kemiği ikinci olarak ise zardan meydana gelir. Zardan meydana gelmiş olan yapı kemik yapının içerisinde bulunur. İç kulağı kemik içerisinde oyulmuş olan tüneller şeklinde düşünebiliriz. İç kulak üç bölümden meydana gelir. Bunlar ise salyangoz, dolambaç ve içi sıvıyla dolu olan üç adet yarım daire kanalından meydana gelir. Salyangoz kısmında ise duymaya sağlayan sinir uçları vardır. Yarım daire kanalları içerisinde denge sağlayan kısım bulunur. Duyu hücrelerinin bulunduğu bölgeye de korti organı adı verilir.
  • Kulak içerisinde var olan kulak zarı dış kulak kanalının orta kulağa açıldığından dolayı sınırda bulunan ve üç tabakadan oluşmuş bir zar olmaktadır. Bu zarın görevi ise; kulak kepçesinden geçen ses dalgalarını almak ve bu ses dalgalarını titreşimlere çevirmektir. Kulak zarının delinmesinde ya da çeşitli şekillerde zedelenmesi durumunda duymada önemli sorunlar oluşacaktır.
    " } ] }