{ "title": "Kulakta Basınç", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulakta-Basinc-59.jpg", "date": "19.01.2024 05:46:19", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kulakta basınç, farklı etkenlere bağlı olarak oluşum gösterebilen bir rahatsızlıktır. Kulakta Basınç hissine eşlik eden farklı semptomlar da görülebilir. Kulakta basınç hissini iyileştirmek için bazı tıbbi ilaçlar bulunmaktadır. Rahatsızlığın tedavisinin düzgün yapılması gerekir. Aksi halde ciddi komplikasyonların gelişmesi kaçınılmaz olur. Östaki borusu boğaz ve burnun arkasında bulunan ve kulağa kadar uzanan bir deliktir. Bu deliğin görevi orta kulak basıncını kontrol etmektir. Normal şartlarda östaki borusu kapalı olur. Yemek yerken, esnerken boru açılır. Bu eylemler anında boru açılıp basıncı kontrol edemezse kulakta basınç hissi yaşanır.

Kulakta Basınç Neden Olur?

Östaki borusu: Bazı kişilerde doğumsal olarak östaki borusu kapalı olabilir. Östaki borusu kapalı olduğunda orta kulakta basınç dengelemesini yapamaz ve kulakta basınç hissi yaşanır. Bu his östaki borusu aktif olan fakat farklı nedenlere bağlı tıkanıklık oluşmuş kişilerde de yaşanır.

Rakım değişiklikleri: Uçak seyahatlerinde sık karşılaşılan bir durumdur. Yükseğe çıkıp alçak bölgelere inildiğinde östaki borusu dışarıdan gelen basıncı dengeleyememişse kulakta basınç oluşur.

Enfeksiyon: Boğazda ve burunda gelişen enfeksiyon kulakta bazı sıkıntılara yol açabilir. Enfeksiyonlar östaki borusunun tıkanmasına yol açmışsa östaki borusu görevini tam olarak yerine getiremez ve kulakta basınç oluşur.

Kulak tıkanıklığı: Kulak tıkanıklığı soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilir. Mukus östaki borusunu olumsuz etkiler ve östaki borusu aktif şekilde çalışamaz.

Sinüzit: Sinüzit hastalığında yine östaki borusu görevini tam olarak yerine getiremez ve kulakta basınç hissi oluşabilir.

Kulakta Basınç Nedeniyle Yaşanabilecek Komplikasyonlar
Kulakta Basınç Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulakta basınç hissi yeni başladığında evde uygulanacak bazı tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir. Esnemek ve sakız çiğnemek gibi eylemler kulakta basınç hissini ortadan geçici olarak kaldırabilir. Bitki çayları da kulakta basınç hissine iyi gelebilir. Ancak alınan önlemlere rağmen basınç hissi geçmemişse basınç enfeksiyon nedeniyle yaşanıyor olabilir. Bu durumda mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Antibiyotik, burun spreyleri gibi kulakta basıncın nedenine göre ilaçlar reçete edilerek tedavi başlatılabilir.
" } ] }