{ "title": "Kulakta Dolgunluk Hissi", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulakta-Dolgunluk-Hissi-78.png", "date": "19.01.2024 15:38:48", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Kulakta Dolgunluk Hissi, Kulak dolgunluğu kişinin yutkunması esnemesi, esnasında sanki kulaklar tıkanmış ve kapanmış gibi hissedilmesi durumudur. Kulaktadolgunluk hissi bertaraf edebilmek için yapılan bütün uğraşlar çoğu zaman boştur. Dolgunluğu bir sonucu olarak işitilen sesler boğuk ve hafif duyulur. Soğuk algınlığı ve grip benzeri belirtiler eşlik ederse, kulakta dolgunluk hissi genellikle boğazı kulağa bağlayan orta kulak sıvısının akmasını sağlayan östaki borusunun tıkanmasından dolayı ortaya çıkar. Sıvı, akmaz birikirse ağrı ve şişmeye sebep olan bakteri ve virüslerin enfeksiyonuna sebep olabilir. Hava basıncındaki ani ve dramatik değişimlere sebep olan etkinlikler kulakta dolgunluk hissi hatta kulak zarında yırtılmalara sebep olabilmektedir. Bu durum bilimsel olarak barotravma olarak bilinmekte ve kulağın içi ve dışı arasında aşırı basınç farkı ortaya çıkmaktadır. Kulaktaki dolgunluk hissi genellikle soğuk algınlığı sebebi ile ortaya çıkabilir. Eğer belirtiler 3-5 günden daha fazla sürerse veya şiddetli ağrı, yüksek ateş, şişme ve kulak etrafında kızarıklıklar ve irine benzer akıntı olursa vakit geçirmeden bir KBB uzmanına görününüz.

Kulakta Dolgunluk Hissi Belirtisi Nelerdir?

Kulakta dolgunluk hissi, kapalılık ve tıkanıklık hissine ek olarak gerek kulakta gerek ise başka bir sebepten kaynaklanan durumda vücudun farklı bölgesinde belirtiler oluşabilir. Kulakta kulak bölgesinde veya kulağın arkasında plan kemikte ağrı, hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık, sıcaklık kulaktan drenaj ya da şişlik meydana gelebilir. Diğer yandan ateş, grip benzeri belirtiler (Halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı), kırıklık veya uyuşukluk gibi belirtiler görülebilir.
Kulakta Dolgunluk Hissi Nedenleri?

Kulaktaki dolgunluk hissi özellikle soğuk algınlığı veya grip benzeri belirtiler eşlik ederse bu enfeksiyon sebebi ile olabilir. Östaki borusunun tıkanması, saman nezlesi ve başka alerjik koşullarda kulak dolgunluğuna sebep olabilir. Uçağa binmek yüksek irtifalara çıkma ve tüple dalış gibi hava basıncında ani olarak değişimlere sebep olan sorunlar (Barotravma) da kulakta tıkanıklığı ve hatta kulak zarında yırtılmalara sebep olabilir.

Enfeksiyona bağlı nedenler
Diğer sebepler arasında akustik nöroma yani (İç kulağı beyne bağlayan sinirdeki iyi huylu tümör) kulak kirinin birikmesi, barotravma, dış kulak kanalında yabancı cisim, östaki borusunun görev yapamaması, yüksek seslere maruz kalmak, saman nezlesi veya hayvan tüyü, toz, kozmetik ya da polene karşı gösterilen alerjik reaksiyonlar diğer sebepler arasında yer alır.
" } ] }