{ "title": "Kulaktan Sıvı Gelmesi", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulaktan-Sivi-Gelmesi-54.jpg", "date": "19.01.2024 05:16:44", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Kulaktan sıvı gelmesi; genellikle halk arasında kulak kiri olarak bilinen vücudun doğal olarak ürettiği yağ boşalır. Bunun yanında kulak zarının yırtılması gibi sebeplerden dolayı kulaktan kanlı veya diğer sıvıların boşalması da görülebilir. Böyle bir durum tıbbi bir tedavi gerektirir.

Kulaktan sıvı gelmesi neden olur?

Kulak enfeksiyonu: Virüsler veya bakteriler orta kulak içine bulaştığında kulak enfeksiyonu oluşur. Bu enfeksiyon, sıvı birikimine yol açarak kulaktan sıvı gelmesine sebep olur.

Travma: Kulağı temizlerken pamuklu kulak çubuğu veya herhangi bir nesnenin derine itilmesi ile orada enfeksiyon oluşturabilir. Tüplü dalış yapmak ya da uçak yolculukları kulaklardaki basıncı arttırarak kulakta travmaya sebep olabilir. Böyle durumlar kulak zarının yırtılması ve kopmasına sebep olabilir. Son derece yüksek ses sebebiyle kulak zarına hasar verebilir. Ancak bu durum pek yaygın değildir.

Yüzücü kulağı: Yüzücü kulağı (Otitis eksterna) kulak kanalının mantar ya da bakteri ile enfekte olduğunda meydana gelir. Genellikle su içinde uzun süre durmak ve bu da kulak içinde çok fazla neme neden olarak kulak kanalının duvarlarının bozulmasına yol açar. Bu bozulma mantar ve bakterilerin girişini kolaylaştırarak enfeksiyona sebep olur. Bu durum sadece yüzücüler için gerekli olan bir durum değildir. Kulak kanalı derisinde açılma ya da bozulma olan herhangi bir yerde meydana gelebilir. Eğer deri egzama sonucu tahriş olmuş ise yine bu durumda da enfeksiyon oluşabilir.

Kulaktan sıvı gelmesi durumunda uygulanacak tedavi nasıl yapılır?

Kulaktan sıvı gelmesi durumunda nedene bağlı olarak tedavi yöntemi uygulanır. Doktor, ağrı kesici ilaçlar ve kulak damlası vererek rahatsızlık ile başa çıkmak için reçete yazabilir. Çocuk 6 aylıktan küçük ve ateşi yüksek ise bu durumda doktor antibiyotik reçete yazabilir. Kulak travmaların çoğu tedavisiz iyileşir. Ancak kulak zarı yırtılmış ise doğal olarak iyileşme olmaz. Bu durumda belki yama uygulanabilir. Bu yama kulak zarındaki deliği kapalı tutmak için tasarlanmıştır. Bu yamanın işe yaramadığı zamanlarda, doktor cerrahi olarak kendi derinizden bir parça alarak kulağınızı onarabilir. Yüzü kulağında enfeksiyonun yayılmasını engellemek için doktor tarafından tedavi edilmelidir. Genellikle doktor bir hafta için kullanılacak kulak damlası şeklinde antibiyotik verebilir. Ciddi durumlarda oral antibiyotikler de verilebilir.
" } ] }