{ "title": "Orta Kulak Enfeksiyonu", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Orta-Kulak-Enfeksiyonu-73.jpg", "date": "18.01.2024 22:19:56", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Orta kulak enfeksiyonu, orta kulakta meydana gelen enfeksiyon sonucu oluşan bir sorundur. Orta kulak, kulak zarının arkasında kalan kısımdır. Ses bölgeye ulaştığında hareket etme kabiliyetinde olan ve sesi kulak zarına götüren üç tane ufak kemik barındıran bir yapıdır. Orta kulağın iç kısmı hava ile doludur. Burada eğer enfeksiyon gelişmişse boşluk sıvı ile dolar. Kulakta bulunan östaki borusu orta kulağı boğazı bağlayan, yutkununca açılan ufak bir kanaldır. Kanalın açılması havanın rahat bir şekilde dolaşarak, kulakta basıncın dengelenmesini sağlar. Kulakta enfeksiyon geliştiğinde östaki borusu fonksiyonel bir şekilde çalışamaz ve mukus olarak adlandırılan sıvı orta kulağa yerleşir. Mukus olarak adlandırılan sıvının, boğaz veya burun tarafından gelen bakteri ya da virüslerle bulaşması enfeksiyonun oluşmasına sebep olur. Çocuklarda görülen orta kulak iltihabı genelde soğuk algınlığı gibi hastalıkların sonrasında gelişir. Orta kulak enfeksiyonu daha çok çocukları etkilese de yetişkinlerde görülme olasılığı da vardır. Enfeksiyon tek kulağı etkileyebileceği gibi her iki kulağı birden de etkileyebilir. Sigara içenlerde, aile içinde orta kulak enfeksiyonu sorunu olanlarda orta kulak enfeksiyonu gelişme riski daha fazladır. Orta kulak iltihabı akut, kronik ve orta kulak nezlesi olmak üzere üç farklı türde gelişebilir.

Akut orta kulak enfeksiyonu: Akut olarak gelişen orta kulak enfeksiyonu aniden ortaya çıkarak 3-4 gün etkili olur. Henüz bebeklerde bile akut orta kulak enfeksiyonu gelişebilir. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısına bağlı gelişen bakteriler sebebiyle oluşur. Enfeksiyon kulakta irin ve kanamaya neden olabilir. Basınç arttığında kulak zarının delinmesine yol açabilir. Kulak zarı delinse bile özellikle çocuklarda kendiliğinden iyileşebilir. Akut orta kulak enfeksiyonunda ateş, mide bulantısı, şiddetli kulak ağrısı ve işitme kaybı gibi belirtiler yaşanabilir.

Kronik orta kulak enfeksiyonu: Kulak zarı örneğin akut orta kulak enfeksiyonu nedeniyle ya da başa alınan herhangi bir darbe nedeniyle delinmiş ve iyileşmemişse kronik orta kulak enfeksiyonuna karşı daha hassas olur. Kronik orta kulak enfeksiyonunda akut enfeksiyon kadar ağrı olmaz. Fakat iyileşme süresi daha uzun olur ve sık aralıklarla tekrarlanır.

Orta kulak nezlesi: Östaki borusunun tıkanmasına bağlı olarak gelişebilir. Tıkanıklık nedeniyle kulak içi basınç dengeli bir şekilde olmaz. Mukus orta kulakta birikerek duyma kabiliyetini azaltır. Orta kulak nezlesi ayrıca alerjiler ya da lenf bezlerinde büyüme sonucu da oluşabilir.

Orta kulak enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Akut orta kulak enfeksiyonunda teşhisten sonra genelde takip yöntemiyle kendiliğinden iyileşmesi beklenir. Eğer iyileşme olmamışsa antibiyotik reçete edilebilir. Ağrıya karşı ağrı kesici ve kulak damlası verilebilir.

Kronik orta kulak enfeksiyonunda antibiyotikler kullanılarak enfeksiyon tedavi edilmeye çalışılır. Enfeksiyon sık tekrarlıyorsa cerrahi uygulanarak kalıcı çözüm sağlanabilir.

Orta kulak nezlesi yine doktorun uygun gördüğü tedavi şekline göre tedavi yapılır. Kronik ve akut orta kulak iltihabı çok ciddi bir sorundur ve ihmal edildiğinde çok daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle ihmal edilmeden tedavi edilmesi gerekir.
" } ] }