{ "title": "Orta Kulak İltihabı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/orta-kulak-iltihabi.jpg", "date": "21.01.2024 10:21:25", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Orta Kulak İltihabı, Orta kulak bölgesi kulak zarı sonrasında gelen bölgedir. Orta kulak içerisinde sesin iletimini sağlayan çekiç, örs, üzengi kemikleri vardır. Bu bölümde, geniz boşluğuna açılan bir kanal vardır. Bu kanala östaki borusu adı verilir. Bu boru, orta kulağa hava geçişini sağlamakta olup bu sayede hava basıncını dengede tutar. Çocuklarda çok sık karşılaşılan bir hastalık olan orta kulak iltihabına bakteriler sebep olur. Akut ve kronik orta kulak iltihabı olmak üzere iki bölüme ayrılır. Akut kulak iltihabı; soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar sonrasında östaki borusunun şişerek kapanması sonucunda bakterilerin orta kulakta birikerek çoğalmasıyla oluşur. Kronik kulak iltihabı ise; uzun süren ve zaman zaman tekrarlayan bir rahatsızlık türüdür. Altı ay içerisinde 3 defadan fazla orta kulak iltihabı gerçekleşmesinde hastalığın kronikleştiği kesin kanısına varılır. Diğer hastalıkların belirmesinde geniz eti, sinüzit, yarık damak gibi hastalıkların olduğunu düşündüren bir durum olmaktadır. Seröz orta kulak iltihabındaysa östaki borusu tıkanıklığı gerçekleşir ve orta kulakta sıvı toplanması meyana gelir. Bu oluşum kulakta basınç artışına sebep olur. Çocuklarda sürekli olarak belirtinin görülmesi östaki borusunun yatay bir şekilde olması ve kısa olmasından kaynaklı olmaktadır. Bu nedenden dolayı bakterilerin orta kulağa geçişi kolay olur. Çocukların büyük bir kısmı 5 yaşına kadar bu enfeksiyona birkaç defa yakalanır.

Orta Kulak İltihabında Meydana Gelen Belirtileri Nelerdir?

Orta kulak iltihabı oluşumunda çocuklarda daha belirgin olmak üzere, ağrılar oluşum gösterir. Diğer belirtileri ise işitme kaybı ve yüksek ateş oluşumudur. Basınç artışı meydana geldiğinden dolayı kulakta dolgunluk hissi oluşum göstermektedir. Ayrıca bebeklerde huzursuzluk, beslenme bozukluğu gibi sıkıntılar da kendini gösterir. Ağrı hissi oluşumu meydana gelir ve bu belirtiler otururken ve kalkarken değişim gerçekleştirir. Eğildikçe basınç artışına bağlı olarak ağrı artmaktadır. Dik otururken bu ağrı daha az olur. Basınç artışı sonucunda kulak zarı delinirse eğer basınç dengelendiğinde ağrı azalmaktadır. Bu durumda kanlı veya yeşilimsi renkte akıntı oluşur.

Orta Kulak İltihabına Nasıl Tanı Koyulur?

Yapılan ilk muayene sonrasında tanı koyulabilir. Otoskop adı verilen bir aletle kulak zarı incelenmektedir. Orta kulak iltihabının şekline göre değişen belirtiler meydana gelir. Bakteri oluşumu sonucunda oluşmuş iltihap varsa eğer kulak zarı kızarmıştır ya da kulak zarı şişmiştir. Kulak zarı bazı vakalarda deliktir ve akıntı oluşturabilir. Gerekirse bu akıntının tedavisi yapılmaktadır. Bakterinin sebep olmadığı, östaki borusunun tıkanması sonucunda oluşan iltihaplar, zar içe doğru çökmüş bir hal alır. Kronik orta kulak iltihaplarında tanı koymak için bazı tetkikler yapılabilir. Bunun için de duyma testleri yapılır ve duyma kaybının derecesi tespit edilir. Orta kulaktaki basınç arttığı durumda, basınç ölçümü yapılması uygun görülür. Bilgisayarlı tomografi, film çekimi hastalığın şiddetini ve ameliyat durumunu belirlemek amacıyla kullanımı sağlanır.

Orta Kulak İltihabından Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Bebeklerin anne sütüyle beslendiği zaman pozisyonu, biberon ile beslenmeye göre hastalığı önlemede daha etkili olacaktır. Yapılan araştırmalar da oturarak beslenme gerçekleştiren bebeklerin, orta kulak iltihabı oluşumuna daha az yakalandığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra anne sütünde olan maddeler, bağışıklık sağlamakta olup ve hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır. Ayrıca bebeğin temizlik koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bebeklerin bulunduğu ortamın hijyenik olmasına özen gösterilmelidir. Kulak ağrısı meydana gelen kişilerin doktora görünmesinde hastalığın ileri seviyeye ulaşmadan tedavisi amacıyla gereklidir. Kulak yolunun tahrip edilmesinde, kulak çöpünün yanlış kullanılmasında, dış çıkarmada kulak ağrısına neden olacaktır. Soğuk algınlığını önlemek amacıyla uygulanan aşı bakterileri çoğalmasını yok eder ve bu sayede hastalığa yakalanma ihtimalini en aza indirir. Yapılacak düzenli kontroller sayesinde tedavinin nasıl devam edeceğine karar verilmektedir. Kulaktaki sıvının boşalıp boşalmadığına bakılmalıdır. Kulağa sık aralıklarla su kaçmasını önlemek gerekir ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için orta kulak iltihabından korunmak ya da orta kulak iltihaplanmasının şiddetlenmesini önlemek yapılması gerekenler arasında olmaktadır.
" } ] }