{ "title": "Orta Kulak Kireçlenmesi", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Orta-Kulak-Kireclenmesi-59.JPG", "date": "19.01.2024 16:55:33", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Orta kulak kireçlenmesi, tıbbi olarak otoskleroz olarak bilinmektedir. Bu hastalık, hemen hemen her yaşta meydana gelebilen bir durumdur. Kimi zaman genetik yatkınlıktan kaynaklanan bu durum kimi zaman sağlık sorunları olan insanlarda görülmektedir. İnsanlarda duyma işlemi, ses dalgalarının kulak kepçesinden girerek dış kulak kanalına ulaşması ve buradan da kulak zarına gitmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Bu işlemin gerçekleşmesi için kulak sağlınını tamamen yerinde olması gerekmektedir. İşitmenin gerçekleşebilmesi için kulak içerisindeki sıvıların da önemli etkileri bulunmaktadır. Fakat orta kulak kireçlenmesi durumunda iç kulak ve ota kulak olumsuz bir şekilde etkilenerek iki bölümün birbiriyle olan bağlantısının kaybolmasına ve buna bağlı olarak işitme sağlığının kaybedilmesine neden olmaktadır. Orta kulak kireçlenmesi olarak bilinen otoskleroz, İnsanlarda kulak içerisinde katılaşmaya neden olur ve üzengi kemiğinin hareket etmesini engellemesiyle ortaya çıkar. Buna bağlı olarak ses dalgalar kulak içerisindeki sıvılara yeterli düzeyde iletilemez ve bu şekilde iletim tipi işitme kaybına neden olur.

Orta kulak kireçlenmesi neden olur?

Aslında günümüze kadar yapılan birçok araştırmaya rağmen bu rahatsızlığın nedeni tam olarak ortaya çıkarılamamıştır. Fakat bazı uzmanlar bu durumun genetik olarak aile içerisinde yayılabildiği kanısını öne sürmektedir. Bu rahatsızlık aile içerisinde kalıtsal bir özellik gösteriyorsa bu şekilde devam edeceği bilindiği için insanlar orta kulak kireçlenmesinin önlemini daha önceden alabilir. Tam olarak nedeni bilinmeyen bu rahatsızlık ayrıca yaşa bağlı olarak oluşabilmektedir. Yaşı ilerlemiş olan kadınlarda orta kulak kireçlenmesi rahatsızlığı çok daha yaygın bir şekilde görülmektedir.

Orta kulak kireçlenmesi belirtileri nelerdir?
Orta kulak kireçlenmesi tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Orta kulak kireçlenmesi probleminde fiziki muayene yeterli olmayabilmektedir. Çünkü bu rahatsızlıkta kulak zarı son derece normal seyrini korumaktadır. Hastalığın tam olarak tanısının konulabilmesi için işitme testi yapılması gerekmektedir. Bu test ile meydana gelen işitme testi sonucunda işitme kaybının derecesi kaydedilecektir. Eğer kişide işitme kaybı ciddi derecedeyse bu durumda tomogragi ve manyetik rezonans cihazlarıyla kireçlenme ortaya çıkarılabilir. Bu hastalığın tedavi yöntemlerinde ise ilk olarak ilaç tedavileri ve cerrahi operasyonlar olarak yapılmaktadır. Eğer kişi bu tedavileri uygulamazsa isteğe bağlı olarak işitme cihazı kullanarak sorunu çözebilir.
" } ] }