{ "title": "Orta Kulak Sıvısı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Orta-Kulak-Sivisi-52.jpg", "date": "23.01.2024 04:13:23", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Orta Kulak Sıvısı, Tanım olarak iltihap bulguları olmadan kulak zarı arkasında bulunan orta kulak boşluğunda sıvı birikmesidir. Bu sıvı orta kulağa dışarıdan giren bir sıvı değildir. Çoğunlukla geçirilmiş bir orta kulak iltihabının ardından, orta kulakta bulunan sıvı salgılayan hücrelerin sayılarının artması sonucu sıvı birikimi oluşur. Bu hastalarda östaki tüpünün de hastalığa karışması sonucunda orta kulakta biriken sıvı geniz bölgesine inemez. Zaman içerisinde sıvı koyulaşır ve tutkal kıvamını alır. Orta kulağın sıvı ile dolması kulak boşluğunun hava almasını etkiler ve orta kulakta bir negatif basınç meydana gelir. Bu negatif basınç zaman geçtikçe kulak zarının içeriye doğru çökmesine sebep olur. Uygun şeklide tedavi edilmediği zaman zardaki bu çöküntü ilerleyen zamanlarda zarın orta kulak boşluğuna yapışmasına ve orta kulakta bulunan küçük kemiklerin hasar görmesine neden olur. Bu dönemden sonra ise hastaya çok daha ciddi sorunlar ile karşılaşır.

Orta Kulak Sıvısı Belirtileri Nelerdir?

Genellikle çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık başlangıç döneminde genellikle sinsi seyreder. Büyük çocuklar bu dönemde kulakta bir dolgunluk, kulak ağrısı ve zaman zaman işitme kaybı şikâyetleri bulunur. Küçük çocuklar ise şikâyetlerini söyleyemedikleri için en belirgin bulgu çocuğun sürekli olarak kulağıyla oynamasıdır. Bu çocuklar daha hırçın olurlar ve dikkat eksikliği meydana gelir. Yine en belirgin bulgu işitmede azalmadır. Doktor muayene sırasında kulak zarının normal rengini kaybettiğini ve matlaştığını görür. Başlangıç zamanlarında sıvı etkisi ile zar dışarı itilmişken ilerleyen zamanlarda zarda çökme meydana gelir. Klinik muayene çoğunlukla tanıyı koymaya yeterlidir. Fakat kesinlikle işitme testi ve orta kulak basınç ölçümü yapılmalıdır.

Orta Kulak Sıvısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Orta kulakta meydana gelen sıvının büyük bir kısmı çoğunlukla 3 ay içerisinde emilir ve ortadan kaybolur. Bu zaman içerisinde hasta ilaçsız takip edilebileceği gibi bazı ilaçlar da kullanılabilir. En çok tercih edilen ve etkinliği kesinleşmiş olan ilaç antibiyotiklerdir. Bazı doktorlar antibiyotiklerin yanı sıra alerji ilaçları ve dekonjestan kullanmayı da tercih ederler. Son dönemlerde kortizon kullanan doktorlar de mevcuttur. Fakat kortizon kullanımı esnasında muhtemel yan etkileri bakımından çok dikkatli olmak gerekir. Kortizon kısa dönemde orta kulaktaki sıvının iyileşmesine neden olsa da uzun dönemde hastalık büyük ölçüde yeniden meydana çıkmaktadır. Aşağıdaki tabloların oluşmasında ise ameliyat gündeme gelir:
Orta kulak sıvı birikmesinde en çok uygulanan ameliyat geniz etinin alınması ve bununla birlikte kulak zarına tüp takılmasıdır. Geniz etinin alınması, enfeksiyon olasılığını ortadan kaldırır. Bunun yanı sıra östaki borusuna uyguladığı tıkanma etkisi kaybolmuş olur. Kulak zarına takılan ventilasyon tüpü orta kulağın hava almasına yardımcı olur ve böylelikle orta kulaktaki gaz basınçları normale döner. Çoğunlukla geniz eti alınması ve kulak zarına tüp takılması ameliyatından sonra hastalık büyük oranda iyileşir. Kulak zarına takılan tüp 6-12 ay kadar orada kalır ve genellikle başka bir operasyona gerek kalmadan kendiliğinden dışarı atılır. Fakat ameliyat sonrasında da hastanın bir süre takip altında tutulması gerekir.
" } ] }