{ "title": "Orta Kulak", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/orta-kulak.jpg", "date": "19.01.2024 23:00:42", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Orta Kulak, orta kulak, vücudumuzun en hassas ve bir o kadar önemli bir bölümüdür. Kulak anatomisi incelendiğinde orta kulak diye adlandırılan bölüm genel itibarıyla tensor timpani, çekiç, örs, stapedius, labirent, üzengi, timpan boşluğu, östaki borusu ve en önemli olan kulak zarı gibi dokulardan meydana gelen bölümdür. Orta kulak kısmındaki oluşan dokular genel olarak duymamızı sağlayan ana kısımdır ve bundan dolayı, orta kulak kısmı ile ilgili en ufak bir rahatsızlığın çok ciddiyet arz eden bir durum söz konusudur. Orta kulak, diye adlandırılan kısımda oluşan her dokunun ayrı birer görevi vardır. Bunlardan en önemlisi östaki borusu olarak adlandırılan bölümdür. Östaki borusu ile solunum yollarını birleştiren ve bu şekilde orta kulak kısmının havalanmasını sağlayarak kulak zarının görevini görmesini sağlar. Fakat oluşan solunum yolları ile ilgili rahatsızlıklardan kaynaklı olarak östaki borundan zararlı bakteri ve mikroplar da orta kulak kısmına sızabilmektedirler. Bundan dolayıdır ki sinüzit ve nezle gibi rahatsızlıklarda kulaklarımızın hava alınması kesileceği gibi enfeksiyon kapması gibi durumlardan kaynaklı olarak kulaklarda şişkinlik oluşurmuşçasına ağrılar ve sancılar meydana gelmektedir. Aynı zamanda orta kulak kısmında bir diğer önemli dokulardan olan çekiç üzengi ve örs gibi sinir kemikleri ile gelen seslerin duyulmasını sağlar. Yani ses dalgalarını algılanmasını sağlayan önemli diğer dokulardır. Bundan dolayı, orta kulak kısmı çok önemlidir. Orta kulak kısmında genel olarak orta kulak akıntısı ve orta kulak iltihaplanması gibi ciddi rahatsızlıklar ülkemizde en yaygın kulak rahatsızlıkları arasındadır. Bundan dolayı kısaca bu rahatsızlar hakkında bilgi verecek olursak;

Orta Kulak Kısımında Yaygın Olan İltihaplanma

Orta kulak kısmında en yaygın rahatsızlıklar arasında gösterilebilir. Orta kulak iltihaplanması olarak bilinen rahatsızlık genel olarak belirtilmiş olduğumuz östaki borusundan sağlanan havalandırmanın kesilmesi veya bu solunum yolunda gerçekleşen iltihaplanmalara bağlı olarak sızan zararlı bakteri ve mikroplardan kaynaklı olarak orta kulak kısmında iltihaplanma meydana gelmektedir. Tedavisi oldukça önemlidir. İhmal edildiği takdirde duyma problemleri gibi ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Ayrıca boğaz ve burun enfeksiyonlarında önlem ve tedavi alınmadığı takdirde direkt olarak orta kulak kısmında aynı şekilde hastalığın ilerlemesine bağlı olarak çoğalan bakteri ve mikroplar östaki borusundan direkt olarak orta kulak kısmına sızabilmektedir. Tedavisi ise genel olarak antibiyotik tedavisi ile gerçekleşir. Amaç orta kulak kısmında oluşan iltihaplanmayı yok etmek amacıyla tedavisi gerçekleşir.

Orta Kulak Kısımında Gerçekleşen Kulak Akıntıları; 

Orta kulak kısmında gerçekleşen kulak akıntıları genel olarak iltihaplanmaya bağlı olarak gerçekleşen kulak akıntılarıdır. Ülkemizde özellikle çocuklarda en yaygın rahatsızlıkların başında kulak akıntıları gelmektedir. Fakat bu kulak akıntılarını çok iyi gözlemlememiz gerekmektedir. Yani genel olarak oluşan kulak akıntıların renklerine ve sıvıya benzer şekillerine dikkat edilmelidir. Oluşan akıntılar sarımsı ve bal, reçel gibi yapışkan ve katıya yakın bir sıvı şeklinde ise oluşan bu akıntılar orta kulaktan gelen akıntıya işarettir. Bu akıntılar oluşum olarak enfeksiyondan kaynaklı ve östaki borunun hava alışverişini dengelememesinden kaynaklanır. Östaki borunun havalandırma olarak dengeyi korumamasının asıl nedenleri burun ve boğazlarda oluşan rahatsızlıklara bağlı olarak görevini yerine getiremez ve bu da orta kulak akıntılarına neden olmaktadır.
" } ] }