{ "title": "Siprogut Kulak Damlası", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Siprogut-Kulak-Damlasi-84.jpg", "date": "19.01.2024 23:31:56", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "Siprogut kulak damlası, 5 ml'lik plastik şişede bulunmaktadır. Kendinden damlalıklı, şeffaf, berrak ve renksiz olarak kullanıma sunulmuş bir kulak damlasıdır. Siprogut kulak damlasının etkin maddesi siprofloksasindir ve florokinolonlar denilen bir antibiyotik topluluğuna bağlıdır. Siprogut, bakterilere bağlı gelişen dış kulak yolu enfeksiyonlarında kullanılmaktadır. Siprogut kulak damlası bir yaşın atında çocuklarda kullanılmamalıdır.

Siprogut kulak damlası kullanım şekli

Kronik otitis medianın akut fazında ve kronik pürülan otitis mediada günde 3 -4 damla 10 gün süre kullanılmalıdır. Akut bakteriyel otitis eksternada ise günde iki kez üç damla yedi gün süreyle kullanılmaktadır. Uygulama sırasında meydana gelebilecek baş dönmesini engellemek için siprogut kulak damlası damlatılmadan önce plastik şişe avuç içinde bir süre ısıtmak gerekir. Damlatılacak kulak yukarıda olacak şekilde baş aşağı doğru eğilmeli ve damlatıldıktan sonra, ilacın kulağa faydasını sağlamak için 30 -60 saniye süreyle aynı konumda kalınmalıdır.

Endikasyonları: Etki spektrumuna giren mikro organizmaların yol açtığı kronik otitis medianın akut fazında, kronik pürülan akut bakteriyel otitis eksterna ve otitis media tedavisinde topikal olarak endikedir.

Siprogut kulak damlası kontrendikasyonları: Siprofloksasine veya bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı hassaslığı varsa kullanılmamalıdır. Ayrıca diğer kinolonlara hipersensitivite gösterenlerde kontrendikedir.

Uyarılar: Sistemik kinolon kullanıldıktan sonra nadir olarak ilk dozdan sonra fatal hipersensitivite reaksiyonları bildirilmiştir. Fakat lokal olarak kullanımda sistemik emilimi çok düşük olduğundan bu tür bir reaksiyon oluşması genellikle beklenmez. Antibiyotiklerin tümünde olduğu gibi uzun süreli kullanım, mantarlar gibi duyarlı olmayan mikro organizmaların aşırı çoğalmasına neden olabilir. Süper enfeksiyon gelişmesi halinde gerekli tedaviye başlanmalıdır. Ciltte döküntü veya diğer yan etkiler olan hipersensitivite görüldüğünde siprofloksasin tedavisi kesilmelidir. Hamilelerde kullanımı konusunda yeterli çalışmalar bulunmamaktadır. Ancak beklenen yarar olası zarardan daha fazla ise hamilelerde kullanılabilir. Anne sütüne geçip geçmediği konusunda da bilgi bulunmamaktadır. Ancak sistemik olarak kullanılan siprofloksasinin anne sütüne geçtiği daha önceden bilinmektedir. Gerektiğinde takip edilerek süt verenlerde kullanılabilir. Bir yaş altındaki çocuklarda kullanımla ile ilgili henüz güvenilirliği ve etkinliği tespit edilmemiştir.

Siprogut kulak damlası ilaç etkileşimleri: Diğer kinolonların sistemik yoldan damlatılması teofilinin plazma konsantrasyonunu yükseltir, kafein metabolizması ile etkileşmektedir, oral antikoagülanların ve varfarinin etkisini fazlalaştırır, siklosporin alan hastalarda geçici olark serum kreatinin yükselmesine sebep olmaktadır.

Kullanım şekli ve dozu

Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde;

" } ] }