Gebelikte Kulak Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Gebelikte Kulak Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelik esnasında annenin vücudunda yaşanan hormonal değişiklikler, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu sorunlardan biri de kulak tıkanmasıdır. Gebelik sırasında genel olarak burun tıkanmasının hemen ardından ortaya çıkan kulak tıkanması, hormonal değişikliklerin etkisiyle orta kulak havalandırmasının bozulması sonucu oluşur. Bu durum, tıkanıklık, dolgunluk ve çınlama gibi kulak problemlerinin şiddetlenmesine neden olabilir.

Gebelikte Kulak Tıkanmasının Nedenleri

Gebelikte yaşanan hormonal değişiklikler, burun tıkanıklığı ve buna bağlı olarak kulakta dolgunluk ve çınlama gibi rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Artan östrojen hormonu, burun mukozasında damarlanmayı artırır. Hücreler arasındaki sıvı miktarı artar ve ödem oluşur. Bu ödem, burun mukozasında ve geniz bölgesinde şişlik yaparak östaki borusunun kapanmasına neden olur. Bu durum, orta kulağa giren havanın azalmasına ve negatif basınç etkisi yaparak kulakta tıkanma, dolgunluk, basınç hissi, çınlama ve işitme azalmasına yol açar.

Gebelikte bu tip rahatsızlıklar arttığından, bir kulak, burun, boğaz uzmanına muayene olmak önemlidir. Tedavide genellikle östaki borusunun açık kalmasını sağlayan ve burun tıkanmasını önleyen damlalar kullanılır. Gebelere bol bol su içmeleri ve sakız çiğnemeleri de tavsiye edilir. Burnun kapatılarak oluşturulmuş basınç sayesinde kulakların açılmaya çalışılması yöntemi halk arasında sıkça kullanılsa da, olumsuz sonuçlar doğurabilir ve yapılmaması gereken bir harekettir.

Gebelikte Kulak Tıkanıklığı İçin Yapılması Gerekenler

Gebelikte kulak tıkanıklığının en önemli sebepleri, gebe olanlarda ve gebe olmayanlarda olduğu gibi bakteriler ve virüslerdir. Bu etkenler, kulakta iltihaplanma yaparak kulak ağrısı, çınlama ve akıntı gibi şikayetlere neden olabilir. Östaki borusunda tıkanma da bu duruma eşlik edebilir. Özellikle uçak yolculuklarında maruz kalınan hava basıncı, kulaktaki iltihap hastalıklarını şiddetlendirir ve ağrıya yol açar.

Gebeler, soğuk algınlığı ve grip gibi durumlardan kendilerini korumalıdır, çünkü bu tür rahatsızlıklar kulak iltihabının şiddetlenmesine neden olabilir. Kulak iltihabı olduğu düşünüldüğünde, gebe kadın bir kulak, burun, boğaz uzmanı tarafından muayene edilmeli ve ilgili tedavi düzenlenmelidir. Tedavi konusunda takibi yapan kadın doğum doktoru bilgilendirilmeli ve ilaç kullanımı onay alınmalıdır. İlaçların doğru kullanımı, hem tedaviyi hem de sağlıklı sonuçlara ulaşmayı sağlayarak sizi ve bebeğinizi korumada önem taşır.

Alternatif olarak, sakız çiğnemek ve bol bol su içmek, yutkunmayı artırarak kulak tıkanıklığını hafifletebilir. Bu yöntemler, ilaç kullanımına gerek kalmadan kulak tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kulak Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak İçi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak İçi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulağa Ezan Okuma Okunuşu ve Anlamı

Kulağa Ezan Okuma Okunuşu ve Anlamı

Kulak Şekilleri Türleri ve Özellikleri

Kulak Şekilleri Türleri ve Özellikleri

Kulak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Böceği Nedir? ve Özellikleri

Kulak Böceği Nedir? ve Özellikleri

Güncel

Kulak Memesi Görevi ve Özellikleri

Kulak Memesi Görevi ve Özellikleri

Güncel

Kulak Kızarması Nedenleri?

Kulak Kızarması Nedenleri?