Kulak Küçültme Ameliyatı ve Sonrası
26 Haziran 2024

Kulak Küçültme Ameliyatı ve Sonrası

Kulak Küçültme Ameliyatı

Kulak küçültme ameliyatı, doğumdan itibaren mevcut olan veya sonradan gelişen kazalar nedeniyle gerçekleştirilen estetik bir operasyondur. Bu ameliyat, kulak çevresinde ekstra kıkırdak çıkıntıları olan veya sivri kulaklı bireyler tarafından tercih edilmektedir. Toplumda "kepçe kulak" olarak bilinen şekil bozuklukları nedeniyle de yaygın olarak uygulanır.

Kepçe kulak, öne doğru çok belirgin olduğu için büyük görünür. Kulak gelişiminin büyük bir kısmı yedi yaşına kadar tamamlanmış olur. Bu nedenle küçük yaştaki çocukların kulakları, kafa yapısına göre büyük görünebilir. Kulakların kafa ile yapması gereken açıdan daha geniştir ve kıkırdak kıvrımları olması gerektiği gibi oluşmamıştır. Bu durum her iki kulakta görülse de nadiren tek kulakta da görülebilir. Bu nedenle ameliyatın, bireyin psikolojisi açısından küçük yaşlarda yapılması daha doğru bir tercih olabilir.

Kulak Küçültme Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Büyük kulaklı bireylerde bu operasyonun okul öncesi dönemde yapılması daha uygun olur. Bu yaşlarda çocuklar arasındaki bilinçsiz konuşmalar, çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumu kendine sorun eden çocuklar, öz güvenlerinde zedelenme yaşayabilirler ve dış görünüşlerinin hiçbir zaman iyi olamayacağını düşünebilirler.

Ameliyatın erken yaşlarda yapılmasının bir diğer nedeni ise kulak gelişiminin devam etmesidir. Ancak birçok yetişkin, bu durumu dikkate almayarak operasyonu ilerleyen yıllara ertelemektedir.

Kulak Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kulak ameliyatı, küçük yaşlarda genel anestezi, ilerleyen yaşlarda ise lokal anestezi kullanılarak yapılır. Genellikle kulak arkasından deri parçasının çıkarılması ile başlar. Kıvrım oluşturmak için dikiş konulacak kısımlar cerrah tarafından belirlenir. Kafa ile kulak arasında olması gereken açı ayarlanarak daraltılır. Kulak arkası deri estetik dikiş ile onarılarak ameliyat tamamlanır.

Pansuman yapılarak yara kapatılır. Lokal anestezi uygulanan yetişkinler aynı gün içinde taburcu edilebilir. Ancak genel anestezi uygulanan çocuklar, gözlem altında tutulmak amacıyla bir gün hastanede yatış yapılarak gözlemlenir.

Kulak Küçültme Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Operasyon sonrası ilk üç gün banyo yapılmaması tavsiye edilir. Normal aktiviteler, saç bandı gibi koruyucular kullanılarak devam edilebilir. Ancak ağır işlerde çalışanların en az üç gün dinlenmeleri uygun olacaktır.

Yapılan pansuman, kulağı çok sıkmayacak şekilde günlük olarak yapılmalı ve enfeksiyon kapmaması sağlanmalıdır. Kulağı kafaya yakın tutmak için saç bandı gibi yardımcı malzemeler kullanılmalıdır. Bu sayede, eski haline dönmek isteyen kıkırdağı tutan dikişlerdeki yük azaltılır.

Uyurken kulağın yastığa fazla sürtünmesi engellenmelidir. Kulakta birkaç hafta süren hissizlik olabilir; bu dönemde saç kurutma işlemlerinden uzak durulmalıdır.

Ek Bilgiler ve Öneriler

  • Ameliyat sonrası doktorunuzun verdiği tüm talimatlara uyunuz.
  • Kontrol randevularınıza düzenli olarak gitmeye özen gösteriniz.
  • Enfeksiyon belirtileri (ağrı, kızarıklık, şişlik) fark ederseniz hemen doktorunuza başvurunuz.
  • Ameliyat sonrası dönemde aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gece Kulak Çınlaması Belirtileri ve Tedavisi

Gece Kulak Çınlaması Belirtileri ve Tedavisi

Basınçtan Kulak Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Basınçtan Kulak Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Kulağa Kaçan Su Nasıl Çıkarılır?

Kulağa Kaçan Su Nasıl Çıkarılır?

Fil Kulağı İşlevleri

Fil Kulağı İşlevleri

Kulak İçi Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak İçi Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sağ Kulak Yanması Tedavisi

Sağ Kulak Yanması Tedavisi

Güncel

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?