Aşırı Kulak Çınlaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak çınlaması, genellikle hafif gibi görünse de, altta yatan sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Sürekli çınlama, günlük yaşamı etkileyebilir ve bu nedenle bir uzmanla görüşmek önemlidir. Farklı nedenlere bağlı olarak tedavi yöntemleri çeşitlilik gösterir.
Aşırı Kulak Çınlaması Belirtileri ve Tedavisi
04 Eylül 2024

Aşırı Kulak Çınlaması


Kulak çınlaması halk arasında 'biri beni anıyor' şeklinde yorumlanmaktadır. Tıp dilinde ise bu duruma 'tinnitus' adı verilmektedir. Genellikle önemsiz gibi görülen bu kulak çınlamaları, altta yatan başka bir hastalığın habercisi olabilir. Sürekli kulakta çınlamalar, uykusuzluk, dikkat bozukluğu, baş dönmesi gibi belirtilere sebep oluyorsa veya günlük yaşamınızda sorun haline gelmeye başladıysa, kulak, burun, boğaz uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Kulak çınlamasından şikâyet eden hastalar, bu durumu farklı şekillerde tarif edebilirler, çünkü hissedilen bu ses dışarıdan duyulmaz. Çınlama, uğuldama, vızıltı ve vınlama biçiminde ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösteren bir sestir. Kulakta hissedilen çınlama hissi genellikle başkaları tarafından duyulmamaktadır. Ancak az da olsa dışarıdan duyulan çınlamalar da bulunmaktadır. Kulak çınlamasının başlıca birkaç nedeni olmasına karşın, bazı durumlarda sebebi bilinmemektedir.

İşitme Kaybı


Yaşın ilerlemesi ile doğal olarak ortaya çıkan işitme kaybı, işitme sinirlerinin hassaslığının azalmasına ve kulak çınlamasına neden olmaktadır. Kulak çınlaması, gençlerde ise sürekli gürültülü ortamlarda bulunmak, kulaklıkla veya yüksek sesle müzik dinlemek ya da çok fazla gürültü çıkaran iş makinelerine yakın çalışmak işitme kayıplarına ve sürekli kulak çınlamasına neden olmaktadır.

Anemi


Kansızlık olarak da bilinen anemi hastalığında, kırmızı kan hücrelerinin az olması nedeniyle bazı durumlarda kan incelerek anormal şekilde akmaya başlar. Bu da kulak çınlamasına neden olabilir.

Meniere Hastalığı

Sürekli kulak çınlaması, anormal iç kulak sıvı basıncı sebebiyle iç kulak içinde oluşan 'Meniere' hastalığının erken bir habercisi olabilir.

Kulak Kiri

Kulak salgısı, içinde oluşan kirleri tutarak ve bakteri oluşumunu yavaşlatarak kulak kanalını koruma altına alır. Ancak doğal bir şekilde atılamayacak kadar çok kir biriktiğinde, işitme kaybına veya kulak zarı tahrişinden dolayı kulak çınlamasına neden olabilir.

İç Kulak Hücrelerinin Zarar Görmesi

İç kulakta bulunan ince tüyler, ses dalgalarına uygun hareket ederler. Kulak hücreleri, beyinde ses olarak algılanacak bir elektrik sinyali yaymak için harekete geçerler. Ancak kulaktaki bu ince tüyler zarar görmüşse, hücreler rastgele elektrik sinyali yaymaya başlarlar. Bu durumda sürekli kulak çınlaması olarak yansır.

Kulak Kemiğindeki Değişimler

Otoskleroz adı verilen ve orta kulak içinde bulunan kemik eklem yapısının sertleşmesi, işitmeyi etkiler. Bu durum da sürekli kulak çınlamasına sebep olabilir.

Sürekli Kulak Çınlaması Tedavisi

Farklı sebeplerle ortaya çıkan kulak çınlamasının tedavisi de sebeplerine göre farklılık göstermektedir. Hastalığın gerçek sebebinin bulunması, tedavinin olumlu sonuçlanmasını sağlayacaktır. Geliştirilen tedavi yöntemleriyle kulak çınlama hastalarında yüksek oranlarda rahatlama sağlanabilir ve kişi günlük hayatını devam edebilecek düzeye gelebilir.

Çınlama Terapisi

Bu terapi, rahatsızlık verici nitelikte olmayan bir arka plan gürültüsü verilerek dikkatin dağılmasını sağlıyor ve kulak çınlaması geri plana atılıyor. Erken uyarı etkisi giderek azalıyor ve sonunda sürekli kulak çınlaması rahatsız edici olmaktan çıkıyor. Terapi, hastanın devam etmeyi ihtiyaç duymayacağı noktada ve uygulanacak bazı testler sonrasında sonlandırılıyor.

Ekstra Bilgiler

  • Stres ve anksiyete, kulak çınlamasını şiddetlendirebilir.
  • Yüksek tansiyon ve diyabet gibi sistemik hastalıklar da kulak çınlamasına neden olabilir.
  • Sigara ve alkol kullanımı kulak çınlamasını artırabilir.

Sonuç olarak, sürekli kulak çınlaması ciddiye alınması gereken bir durumdur. Altta yatan nedenlerin belirlenmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Arzucan 15 Temmuz 2024 Pazartesi

Kulak çınlamam son zamanlarda çok arttı ve uyuyamıyorum, bu durumu yaşayan başka biri var mı? Ne yapmam gerektiği konusunda tavsiyesi olan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Arzucan,

Kulak çınlaması gerçekten rahatsız edici bir durum olabilir. Bu sorunu yaşayan birçok kişi var, yalnız değilsiniz. Öncelikle bir uzmana danışmak en doğrusu olacaktır çünkü kulak çınlamasının birçok farklı nedeni olabilir. Stres yönetimi, düzenli uyku ve gürültüden kaçınmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri de semptomları hafifletebilir. Ayrıca, kulak çınlaması için özel olarak tasarlanmış bazı terapiler ve cihazlar da mevcut. Geçmiş olsun, umarım en kısa sürede rahatlama bulursunuz.

Çok Okunanlar
Kulaktan Ses Gelmesi Neden Olur?
Kulaktan Ses Gelmesi Neden Olur?
Onadron Kulak Damlası
Onadron Kulak Damlası
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Orta Kulak iltihabı ve Akıntısı
Orta Kulak iltihabı ve Akıntısı
Kulak Apsesi Belirtileri ve Tedavisi
Kulak Apsesi Belirtileri ve Tedavisi
Kulak Ağrısı Dişe Vururmu?
Kulak Ağrısı Dişe Vururmu?
Kulak Yıkama Nasıl Uygulanır?
Kulak Yıkama Nasıl Uygulanır?
Kulak Akması Belirtileri ve Tedavisi
Kulak Akması Belirtileri ve Tedavisi