Kulakta Kitle Neden Oluşur?
27 Haziran 2024

Kulakta Kitle Neden Oluşur?

Kulakta Kitle

Kulakta kitle, genellikle kulakta oluşan bir enfeksiyon nedeniyle meydana gelir. Kulakta fark edilen kitle uzun süredir mevcutsa, tıbbi tedavi gerektirebilecek ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Lenf düğümleri, kulak arkası, boyun ve kol arkasında bulunur ve fasulye görünümünü andırır. Bu düğümler içerisinde bazı sıvılar ve besinler bulundurur. Vücut hücrelerinde ve kanda bulunan atıkların dışarı atılmasında görev alırlar. Ayrıca, bu düğümler kana geçebilecek bakteri ve virüslere karşı antikor üretir ve daha sonra emerek dışarı atılmalarını sağlar. Bu durumda lenf düğümlerinde geçici olarak şişlikler oluşabilir. Oluşan şişlik herhangi bir acıya sebep olmasa da rahatsızlık hissi verebilir. Bu şişlikler kitle olarak tanımlanır.


Kulakta ve vücudun diğer bölgelerinde bulunan lenf düğümleri, vücutta oluşabilecek değişimlere karşı oldukça hassastır. Aşağıda sıralanacak nedenlerden dolayı lenf düğümleri şişerek kitle oluşumuna sebep olabilir:

  • Enfeksiyon: Bakteri, virüs ya da mantar gibi nedenlerden dolayı kulakta kitle oluşabilir. Vücuda alınan bir enfeksiyon sonrası hücreler enfeksiyonla mücadele edebilmek için antikor üretimine başlar ve bu bölgede şişliğin oluşmasına sebep olur. Kulakta oluşan kitle, göz, kafa derisi ya da kulakta bir enfeksiyon varlığının habercisi olabilir.
  • Yaralanma: Boyun bölgesinde oluşan bir yaralanma sonucu lenf düğümleri şişerek kitle oluşumuna sebep olabilir. Vücut, yaralanma sonucu yaranın enfeksiyon kapmaması için ayrıca çalışır.
  • Bağışıklık Sistemi Hastalıkları: Deri veremi, haşimoto gibi bazı bağışıklık sistemi hastalıkları kitle oluşumuna yol açabilir. Bağışıklık sistemi hastalıklarından dolayı hasar görerek kulak dahil vücudun başka alanlarında kitle oluşumuna sebep olabilir.
  • Kanser: Bazı kanser türleri lenf bezlerinde şişmeye yol açarak kulakta kitleye sebep olabilir. Özellikle lenfoma ve kan kanserinde oluşan kitle, hastalıkların en yaygın belirtileri arasındadır. Eğer kulakta bir kitle görülmüşse oluşan tümörden dolayı vücut harekete geçmiş demektir.

Kulakta Kitle Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulakta kitle tedavisinde öncelik, hastalığa eşlik eden şikâyetleri ve rahatsızlığı gidermek amacıyla yapılır. Ev tedavileri genelde hastalar üzerinde yeteri kadar rahatlama sağlar. Ancak ev tedavilerinin yetersiz olduğu durumlarda tıbbi tedavi uygulanması için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

  • Ev Tedavisi: Sıcak kompres enfeksiyon kaynaklı kitleler için oldukça yararlı olur. Sinüs iltihabı, boğaz iltihabı gibi nedenlerden dolayı oluşan kitleler için sıcak içecekler ve bölgeyi sıcak tutmak gerekir.
  • Tıbbi Tedavi: Enfeksiyon kaynaklı kitlelerde antibiyotik reçete edilerek kitlenin tedavi edilmesi mümkündür. Doktor, enfeksiyon türünü belirlemek için bazı tetkikler uygular ve sonuca göre uygun antibiyotiği reçete eder. Kanser nedeniyle oluşan kitleler düzensiz gelişiyorsa mutlaka acil tıbbi destek alınması gerekir.

Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

Kulakta kitle haftalardır varsa, hassaslaşmış, kızarık bir görünümde ve sertse, problemi anlamak adına hemen doktora başvurulmalıdır. Gece terlemesi varsa, ateş yükseliyorsa ve ani kilo kaybı yaşanıyorsa yine doktora görünmekte fayda vardır.

Ekstra Bilgiler

Lenf düğümleri, bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Bu düğümler, vücutta herhangi bir enfeksiyon veya hastalık olduğunda şişerek tepki verirler. Kulakta kitle oluşumu, genellikle lenf düğümlerinin bu doğal tepkisinden kaynaklanır. Ancak, kitle uzun süre geçmiyorsa veya diğer belirtilerle birlikte görülüyorsa, bu durum daha ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir ve mutlaka profesyonel tıbbi değerlendirme gerektirir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kulakta Dolgunluk Hissi

Kulakta Dolgunluk Hissi

Haber Bülteni

Güncel

Kulak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bebeklerde Kulak Temizliği

Bebeklerde Kulak Temizliği

Güncel

Kulak Kurdu Neden Oluşur?

Kulak Kurdu Neden Oluşur?