Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kulak Neden Çınlar

Kulak Neden Çınlar

Kulak neden çınlar, tıpta tinnitus olarak tabir edilen kulak çınlaması kişilerde farklı şekillerde yorumlanabilir. Kulakta uğultu, hışırtı, gürleme gibi sesler oluşabilir. Kulak çınlaması bazen devamlı bazen ise aralıklarla seyredebilir. Gündüz genelde çevreden gelen seslerden dolayı unutulan çınlama gece sessiz ortamlarda daha belirgin ve zorlayıcı olabilir. Bazen kulak çınlaması nedeniyle depresyon gelişen vakalar vardır. Kulak çınlaması nesnel ve öznel çınlama olarak iki grupta incelenir. Nesnel gelişen kulak çınlamasında orta kulak kısmında gerçek bir ses varlığı söz konusudur. Kişi bu sesi çınlama olarak algılar. Öznel kulak çınlamasında herhangi bir ses olmaksızın kişi çınlama hisseder.

Nesnel Kulak Çınlaması Neden Olur?


Nesnel kulak çınlaması doktor muayenesi ile de duyulabilir. Kulağın yakınında bulunan damarsal yapılarda gelişir. Nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Boyun tümörleri: Boyun çevresinde oluşan ve yakındaki damarlara baskı uygulayan tümörler sebebiyle kulakta çınlama gelişebilir.

Orta kulak tümörleri: Damarsal yapı bakımından oldukça zengin olan kulakta meydana gelen tümörler kulak çınlamasına sebep olabilir. Daha çok tek tarafta gelişir ve kulakta uğultu şeklinde sesler hissedilir.

Boyun ana damarlarında kan akımı: Boyunda ana damarlarda kan akımı uğultu şeklinde hissedilebilir. Damarlarda meydana gelen plak, genişleme veya daralma akımı arttırarak çınlama tarzı seslerin oluşmasına sebep olabilir.

Arteriyovenöz malformasyon: Kısa AVM olarak adlandırılan durumda damarsal yapıda bozukluk gelişmiştir. Atardamar ve toplardamar arasında gelişen bozukluk sebebiyle kan dolaşımında belirli bir ses meydana gelir. Kulak çınlaması olarak algılanan ses genelde tek tarafta olur.

Kaslarda ani kasılma: Orta kulak ya da yumuşak damar kaslarında istemsiz olarak gelişen kasılma sebebiyle tıklama şeklinde ses hissedilebilir.

Çene eklemi problemleri: Yemek yerken, bir şey çiğnenirken kulakta duyulan çınlama seslerine sebep olabilir.

Kansızlık: Kan değerlerinde düşme sebebiyle yeterli oksijen sağlanamaz. Bu durumda oksijen açığını kapatmak için kan akımı daha hızlı olur ve beraberinde kulakta çınlama sesi oluşabilir.

Tiroit bozuklukları: Tiroit bezinin normalden hızlı veya yavaş çalışması bazı kişilerde kulak çınlamasına yol açabilir.

Öznel Kulak Çınlaması Neden Olur?


Öznel kulak çınlamalarında aslında bir ses olmamasına rağmen kulakta çınlama hissi yaşanır. İşitme yollarında gelişen birçok durum çınlama hissine sebep olabilir. Nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Ses travmaları: Aşırı yüksek sese maruz kalmak kulakta çınlamaya yol açabilir. Patlama sesi, aşırı müzik sesi, yüksek sesli iş makineleri aşırı sese örnek olarak verilebilir.

Beyin ve beyin sapı tümörleri: Beyin ya da beyin sapı tümörü varlığında tek taraflı kulak çınlamasıyla beraber işitme kaybı yaşanabilir. Baş dönmesi, baş ağrısı gibi belirtilerle birlikte görülebilir.

Kulak iltihapları: İç kulak, orta kulak ya da dış kulakta meydana gelen iltihap sebebiyle kulakta çınlama hissedilebilir. Beraberinde ağrı, akıntı, ateşlenme gibi şikâyetler görülebilir.

Östaki tüpü bozukluğu: Östaki tüpü orta kulağın hava alması ve temizlenmesini sağlar. Tüpte oluşan tıkanıklık çınlama sesiyle birlikte işitme kaybına sebep olabilir. Üst solunum yolunda enfeksiyon ya da uçak seyahati sonrasında sık karşılaşılır.

Meniere hastalığı: Atak şeklinde gelişen, baş dönmesiyle birlikte seyreden hastalıkta kulakta işitme kaybı, dolgunluk hissi ve çınlama sesleri oluşabilir.

Dış kulak yolunda tıkanıklık: Kulağa yabancı cisim kaçması, kulak kiri gibi durumlarda kulakta çınlama sesi hissedilebilir.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılan bazı ilaçlar kulakta çınlama hissine sebep olabilir. Yüksek oranda kafein tüketimi çınlama hissinin artmasına neden olabilir.

Tüm bunların haricinde diyabet hastalığı, yaşlanma, kulak kemiği kireçlenmesi, boyun ve kafa travmaları, MS hastalığı, beyin ve beyin sapı damar tıkanıklığı, cıva zehirlenmesi, herpes virüsü kulakta çınlamaya neden olabilir.

Kulak Çınlaması Tedavisi Nasıl Yapılır?


Kulak çınlaması şikâyetiyle doktora başvurulduğunda önce çınlamanın nedeni tespit edilir ve tedavi neden yönelik başlatılır. Bazı durumlarda çınlamanın neden kaynaklandığı tespit edilemez. Bu durum idiopatik olarak isimlendirilir. Kulak çınlaması tedavisinde farklı tedavi yolları uygulanabilir.

Ses terapisi: Ses terapisinde çınlama sesi değişik seslerle baskılanmaya çalışılır. Bu yönde geliştirilmiş farklı maskeleme cihazları vardır. Bu cihazlar kişinin çınlama sesini hissetmesini önleyerek rahatlamasını sağlar.

Eğitim terapisi: Ses terapi ve danışmanlığını kapsayan bir tedavi sürecidir.

Bilişsel davranış terapisi: Çınlama hissinin artmasına neden olan kaygı, stres gibi durumları iyileştirmek ve bu durumlarla mücadele etmeyi öğretmeye yönelik bir tedavi yöntemidir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar çınlama hissini azaltmak amacıyla kullanılabilir.

Kulak neden çınlar sorusuna cevap almak için kulak burun boğaz doktoruna başvurulabilir. Kulak çınlaması hemen herkesin geçici olsa da tecrübe ettiği durumdur. Eğer sürekli hale gelmişse bir doktora danışılarak nedeni tespit edilmelidir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 09:32:31
Kulak Neden Çınlar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kulak Neden Çınlar Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Kulak Neden Çınlar"
İyi günler. Ben 48 yaşında emekli bir öğretmenim. Son günlerde kulağımda çınlama oluşuyor. Bu çınlama hışırtı şeklinde kendini belli ediyor. Gündüzleri sesli ortamda olduğu için pek fazla rahatsız etmiyor. Fakat geceleri çok rahatsız ediyor ve uyumama engel oluyor. Yakın bir arkadaşım önemli bir sağlık sorunumun olabileceğini söyledi. Kulak neden çınlar?
Hülya . 06.09.2018 23:39:21
CEVAP YAZ
Kulak Ağrısı İlaçları
Kulak Ağrısı İlaçları
Kulak Ağrısı İlaçları, Kulak ağrıları lenf bezlerinde oluşan bir enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkabilir. Kabakulak benzeri hastalıkta kulak ağrısına sebep olur. İç kulak, orta kulak veya kulağın dışında oluşan bir enfeksiyon yine kulak ağrısına sebep ...
Siprogut Kulak Damlası
Siprogut Kulak Damlası
Siprogut kulak damlası, 5 ml'lik plastik şişede bulunmaktadır. Kendinden damlalıklı, şeffaf, berrak ve renksiz olarak kullanıma sunulmuş bir kulak damlasıdır. Siprogut kulak damlasının etkin maddesi siprofloksasindir ve florokinolonlar denilen bir an...
Gliserin Kulak Damlası
Gliserin Kulak Damlası
Gliserin kulak damlası, kulak temizliğinindaha rahat ve acı duymadan yapılmasında, gliserin kulak damlası tercih edilmelidir. Kirleri yumuşatır ve hızlı bir şekilde sonuç almanızı sağlar. Bu tarz kulak damlaları özellikle açıldıktan sonra kısa sürede...
Kulak Altı Ağrısı
Kulak Altı Ağrısı
Kulak altı ağrısı, çok çeşitli nedenlere bağlı olarak insanlarda meydana gelen bir durumdur. Kulağın alt bölümlerinde ya da kulağın hemen arka kısımlarında meydana gelen ağrılar, birçok kişinin yaşadığı bir durumdur. Bu durumlar insanlarda bazen çok ...
Kulak Zonklaması
Kulak Zonklaması
Kulak zonklaması: Hemen hemen bütün insanların başına gelen bir ağrı türüdür. Kulak zonklaması bazı zaman kulak zarının zarar görmesi sonucu olur, Kimi zaman ise enfeksiyonel bir rahatsızlık veya da kulak damarı genişlemesinden olur. Kulak bedenin en...
Kulak Ağrısı İçin Dua
Kulak Ağrısı İçin Dua
Kulak Ağrısı İçin Dua, Kulak ağrısı günümüzde hemen hemen herkesin yaşamış olduğu ve sürekli şikâyetçi olunan durumlardan biri olmaktadır. Kulak ağrısı genellikle gece daha fazla artış göstermektedir. Çünkü genellikle gece kişilerin vücutlarını dinle...
Kulak Arkası İltihabı
Kulak Arkası İltihabı
Kulak Arkası İltihabı, Genellikle vücudun boyun bölgesinde, kolların arkasında ve kulak arkalarında olan lenf bezleri, içerisinde bazı sıvı ve besinleri bulundururlar. Aynı zamanda vücut dokularında ve kanda bulunan atık maddelerin vücuttan atılmasın...
Kulak Tümörü
Kulak Tümörü
Kulak Tümörü; Kulak yapılarında nadiren de olsa kötü huylu tümörler oluşabilmektedir. Kanser formatında olan bu kötü huylu tümörler genel olarak hücreleri hızla çoğalan ve bölünen dokulardan gelişmektedirler. Bunlara örnek olarak akciğerler sindirim ...
Kulak Atması
Kulak Atması
Kulak atması, kulak, iç kulak, orta kulak ve dış kulak olarak 3 bölgeden meydana gelir. İşitme görevini üstlenen kulak, dışarıdan almış olduğu sesleri sinirlere çevirerek, işitme-denge arasındaki işlevi sağlar. Dışarıdan gelen birçok sesin duyulması ...
Kulağa Sinek Kaçması
Kulağa Sinek Kaçması
Kulağa sinek kaçması, sorunu çözülmesi çok zor bir durum olarak görülmektedir. Oysaki uygulanacak birtakım önlemler sayesinde bu sorundan kurtulmak söz konusudur. Kulağa sinek kaçması oldukça tehlikeli bir durum olup dikkatli olmak gerekmektedir. Bu ...
Kulaktan Ses Gelmesi
Kulaktan Ses Gelmesi
Kulaktan Ses Gelmesi, bu ses artık benim duyabileceğim bir seviye hatta daha da ileri giderek dışarıdan da zaman zaman duyuluyor diyorsanız bu olayın çok fazla sebebi olabilir. Kulaktan ses gelmesi genelde patolojik bir olaydır. Normalde sağlıklı bir...
Bebeğin Kulağına Ezan Nasıl Okunur
Bebeğin Kulağına Ezan Nasıl Okunur
Bebeğin kulağına ezan nasıl okunur sorusu yeni bebek sahibi olan pek çok anne babanın merak ettiği bir sorudur. Hadislerde de yer alan bebeğin kulağına ezan okuması kültürümüzün de bir parçası haline gelmiş, dinimizdeki güzel sünnetlerden birisine ör...

 

Kulak Ağrısı İlaçları
Siprogut Kulak Damlası
Gliserin Kulak Damlası
Kulak Altı Ağrısı
Kulak Zonklaması
Kulak Ağrısı İçin Dua
Kulak Arkası İltihabı
Kulak Tümörü
Kulak Atması
Kulağa Sinek Kaçması
Kulaktan Ses Gelmesi
Bebeğin Kulağına Ezan Nasıl Okunur
Kulak Arkası Ağrısı
Kulak Altında Beze
Grip Kulak Ağrısı
Kulak Çınlamasına Dua
Kulak Memesinde Sivilce
Hamilelikte Kulak Tıkanması
Kulak Acıması
Kulak İçinde Şişlik
Boyun ve Kulak Ağrısı
Bebeklerde Kulak Ağrısına Anne Sütü
Kulak Kepçesi Ağrısı
Çiğnerken Kulak Ağrısı
Kulak Kıllılığı
Kulak İçinden Ses Gelmesi
Kulak Sızlaması
Kulak Zarı Çökmesi
Kulak Kepçesi Şişmesi
Kulak İçi
Popüler İçerik
Kulak Arkası Ağrısı
Kulak Arkası Ağrısı
Kulak arkası ağrısı durumları hemen hemen her yaşlarda görülebilen bir sorundur. Birçok zaman ilerleyerek kişinin çok zor durumlarda kalmasına neden o...
Kulak Altında Beze
Kulak Altında Beze
Kulak altında beze, oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Kulak altında beze, genellikle şişlik şeklinde baş gösterir ve bu şişlik dışarıdan bakıldığı...
Grip Kulak Ağrısı
Grip Kulak Ağrısı
Grip Kulak Ağrısı, Grip, genel olarak ilk bahar ve kış aylarında çok rastlanan ve yaşam hareketliliğini kısıtlayan, boğaz ve kulak ağrılarına neden ol...
Kulak Çınlamasına Dua
Kulak Çınlamasına Dua
Kulak çınlamasına dua, Son yıllar da bir çok kişinin şikayetidir kulak çınlaması. Özellikle de nemli bölgelerde yaşayan insanlarda kulakla ilgili bir ...
Kulak Memesinde Sivilce
Kulak Memesinde Sivilce
Kulak Memesinde Sivilce; Genel olarak sivilcelerin çıkma yerleri içerinden en çok rahatsızlık veren bölgelerin başında gelmektedir. Kimi zamanlar sizi...
Hamilelikte Kulak Tıkanması
Hamilelikte Kulak Tıkanması
Hamilelikte kulak tıkanması, hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişikliklerin oluşması ile kulak tıkanıklığı meydana gelebilir ve bu yüzden ...
Kulak Acıması
Kulak Acıması
Kulak acıması, Kulak acıması bir çok nedenle kişide oluşabilir. Ama kulak acımasının en büyük nedenlerinden biri kulağa alınan darbedir. Çoğu zaman ku...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kulak Ağrısı İlaçları
Siprogut Kulak Damlası
Gliserin Kulak Damlası
Kulak Altı Ağrısı
Kulak Zonklaması
Kulak Kristallerine Bağlı Baş Dönmesi Yaşıyorum
Kulak Arkasındaki Tümörü
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Kulak Kristallerine Bağlı Baş Dönmesi Yaşıyorum
Kulak Arkasındaki Tümörü
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024