Kulak Basıncı Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Kulak Basıncı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Basıncı

Kulaklarımız, sesleri işitmemizi sağladığı gibi vücudun dengede kalmasına da yardımcı olur. Kulak basıncı ise iç kulak ve dış kulak arasındaki basınç farkı olarak tanımlanır. Dış kulaktaki basıncın artması, kulakta işitme kaybına ve vücutta basınç hissine yol açabilir. Bu durum çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve her yaş grubunda görülebilir; genç, yaşlı veya çocuk fark etmeksizin herkes etkilenebilir.

Kulak Basıncının Nedenleri ve Belirtileri

Kulakta oluşan basıncın nedenlerine baktığımızda, yolculuk sırasında yaşanan kulak basıncı en bariz örneklerden biridir. Bunun yanı sıra dalış yapmak, dağa tırmanmak ve yüksek sesli yerlerde bulunmak da kulak basıncını artırır. Artan basınç, kısa süreli işitme kaybına neden olabilir. Ayrıca bu basınç, baş dönmesine ve kulakta ağrıya yol açabilir.

Kulakta Oluşan Basınç İçin Ne Yapmalı?

Kulakta oluşan basıncın basit ve geçici nedenleri olabildiği gibi uzun süreli ve ciddi sorunlara yol açabilen boyutları da vardır. Bu durum, denge sorunlarına ve baş ile boğazı saran ağrılara sebep olabilir. Basit düzeyde kulak basıncı etkisini hafifletmek için yapılabilecekler şunlardır:

  • Bir balonu şişirmek
  • Yolculuktan sonra sakız çiğnemek
  • Güçlü bir nefes alarak burnunuzu iki parmağınızla kapatıp nefesi kulaklardan çıkarmaya çalışmak
  • Yutkunmak veya esnemek

Bu yöntemleri arka arkaya birkaç kez denemeniz gerekebilir.

Ciddi Kulak Problemleri ve Tedavisi

Eğer ciddi bir kulak probleminiz varsa ve sürekli bir ağrı hissediyorsanız zaman kaybetmeden bir doktora başvurmalısınız. Kulakta enfeksiyona bağlı iltihaplanma olabilir ve bu durum kulak zarının delinmesine yol açabilir. Bunun sonucunda tedavi süreci daha uzun ve zahmetli hale gelebilir. Kulak enfeksiyonu belirtileri şunlardır:

  • Şiddetli baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Halsizlik
  • Şiddetli ve zonklayan ağrılar

Bu belirtileri yaşadığınızda, doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmalı ve kulağınıza su kaçırmamalısınız. Sivri uçlu cisimlerle kulağınıza müdahale etmekten kaçınmalısınız. Kulağı temizlemek isterken kiri daha derinlere itebilirsiniz ve bu size zarar verebilir. Bu nedenle en önemli adım, bir kulak burun boğaz doktoruna danışmaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kulaktan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulaktan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Kulak Tıkanması Nedenleri

Sağ Kulak Tıkanması Nedenleri

Kulak Çınlaması Bitkisel Tedavisi Nelerdir?

Kulak Çınlaması Bitkisel Tedavisi Nelerdir?

Kulak Böceği Nedir? ve Özellikleri

Kulak Böceği Nedir? ve Özellikleri

Kulak Akupunktur Noktaları

Kulak Akupunktur Noktaları