Kulak Arkasında Beze Nedenleri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Kulak Arkasında Beze Nedenleri ve Tedavisi

Kulak Arkasında Beze

Kulak arkasında beze genellikle vücuttaki bir enfeksiyonun habercisi niteliğindedir. Uzun süre kulağınızın arkasında beze varsa, bunun ciddi bir sorun olduğunu bilmenizde yarar vardır. Vücuttaki lenf bezleri daha çok kulak arkasında, boyun ve kol altında yerleşmiştir. Bu düğümler, içeriklerinde bazı sıvılar ve besinleri barındırır. Bunun yanında vücuttan ve kandan atık maddelerin atılmasında rol oynarlar. Kan dolaşımına giren bakterilere ve mikroplara karşı antikor üretimi de bu bezlerin sorumluluğundadır. Bu antikorları emer ve vücuttan atarlar. Dolayısıyla bu, lenf düğümlerinde geçici şişliklere neden olabilir. Böyle bir durum yaşandığında kulak arkasında beze acı vermez, ancak kişiyi rahatsız edebilir.

Kulak Arkasında Beze Neden Olur?

Kulak arkasında beze oluşmasının çeşitli sebepleri olabilir. Lenf düğümleri, vücuttaki her değişime karşı hassas dokulardır. Bu yüzden beze oluşumunun nedenleri tespit edilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Olası kulak arkasında beze nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Enfeksiyonlar

  • Lenf bezlerinde şişmeye yol açan enfeksiyonların nedeni virüsler, mantarlar ve bakteriler olabilir. Vücutta enfeksiyon oluştuğunda, bunlarla savaşması için hücreler antikor üretir. Lenf bezleri de antikor ürettikleri için şişer. Kulak arkasında beze bundan kaynaklanıyorsa, muhtemelen kulakta, kafa derisinde ya da gözlerde enfeksiyon olabilir.
  • Ağız içinde bademciklerde enfeksiyon ortaya çıkarsa yine kulak arkasında beze oluşabilir. Bunun nedeni antikor üretimidir. Ağızda oluşan yara ya da diş eti iltihabı da enfeksiyon nedeni olabilir. Mononükleoz oluşması da enfeksiyona neden olabilir. Bunu kan testiyle anlamak mümkündür. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında uzun süren yorgunluk vardır. Genellikle grip ile aynı belirtileri gösterir.

Yaralanmalar

  • Özellikle boyun yaralanmalarında vücudun verdiği tepki yani yarayı iyileştirme çabası lenf düğümlerinin şişmesine yol açabilir. Özellikle kesik, ısırık gibi vakalarda vücut enfeksiyona engel olmak için savaşır. Boyun dışında genital bölge, eller ve ayaklardaki yaralanmalar da lenf bezlerinde şişmeye neden olabilir.

Bağışıklık Sistemi Hastalıkları

  • Deri veremi gibi bazı bağışıklık sistemi hastalıklarında da lenf bezleri şişmesi meydana gelebilir. Bu hastalıklar bağışıklık sistemini zayıflattığı için bu sorun yaşanabilir.

Kanser

  • Kanser türlerinin bazısında lenf bezlerinde şişme olabilir. Özellikle kan kanseri veya lenfoma gibi kanserlerde, hastalıklı hücrelerin vücutta dolaşması sonucunda lenf bezleri etkilenebilir. Kulak arkasında beze, bölgedeki tümör yüzünden vücudun tepki verdiğini gösterebilir.

Kulak Arkasında Beze Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak arkasında beze tedavisinde amaç hem bezenin tedavisi hem de ortaya çıkan belirtilerin ortadan kaldırılmasıdır. Evde yapılacak bazı tedaviler, hastanın rahatlamasına yardımcı olabilir. Eğer bunlardan olumlu sonuç alınamazsa, mutlaka doktora gidilmelidir.

  • Evde beze üzerine sıcak kompres yapılması ağrıyı ve rahatsızlığı ortadan kaldırabilir. Ancak sıcağa karşı da dikkatli olunmalıdır.
  • Eğer boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar varsa, evde dinlenme ve bitkisel çaylar gibi yollar rahatlamayı sağlayacaktır. Enfeksiyonun geçmesiyle birlikte lenf düğümleri de eski haline gelecektir. Bu süreç uzarsa ya da enfeksiyon geçmezse mutlaka doktora gidilmelidir.
  • Olası tümör oluşumları ve diğer unsurları belirlemek için doktorunuz bazı tetkikler yapacaktır. Ciddi bir durum tespit edilirse, acilen kulak arkasında beze için müdahale yapılabilir.

Kulak Arkasında Beze Bazen Çok Ciddi Olabilir

Kulak arkasındaki bezenin uzun bir süre kalması ve hastanın kendini kötü hissetmesi halinde ciddi bir sorun olabilir. Bezenin kızarması, hassaslaşması normal kabul edilmez. Hastanın ateşinin olması, terlemesi ve kilo kaybının olması halinde acilen doktora gidilmelidir. Bu esnada hastalar köprücük kemiği bölgesinde ve boyunda da şişlik olup olmadığını kontrol etmelidir. Bunlar ciddi bir durumun varlığını işaret edebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Irmak Merve

12 Temmuz 2024 Cuma

Kulak arkasında bir beze hissettim ve acı yok ama rahatsız edici. Bu durumun ciddiyetini nasıl anlayabilirim? Ne zaman doktora gitmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Irmak Merve,

Kulak arkasında hissettiğiniz beze genellikle lenf düğümleri, kist veya yağ bezesi gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Eğer bezede büyüme, renk değişikliği, ağrı veya ateş gibi ek belirtiler fark ederseniz bir doktora görünmeniz iyi olur. Ayrıca, beze birkaç hafta içinde kaybolmazsa veya boyutu artarsa, yine bir sağlık profesyoneline danışmalısınız. Doktorunuz gerekli incelemeleri yaparak size en doğru yönlendirmeyi sağlayacaktır. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İple Kepçe Kulak Ameliyatı

İple Kepçe Kulak Ameliyatı

Kulak Arkası Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Arkası Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Gripte Kulak Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Gripte Kulak Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Kulakta Dolgunluk Hissi

Kulakta Dolgunluk Hissi

Burun ve Kulak Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Burun ve Kulak Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sol Kulak Altında Şişlik

Sol Kulak Altında Şişlik

Güncel

Kulak Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Tümörü Belirtileri ve Tedavisi