Kulak Zarı İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Kulak Zarı İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Zarı İltihabı

Kulak zarı iltihabı, tıbbi adıyla otitis media, kulak zarının arkasında yer alan orta kulağın mikrobik iltihabıdır. Orta kulak, ses dalgalarını kulak zarına ileten ve ses geldiğinde hareket eden üç küçük kemikten oluşur. Bu boşluk, normalde hava dolu iken, iltihaplanma sırasında mukus ile dolar. Bu rahatsızlık, özellikle çocuklarda sık görülür. Sinüzit, gribal enfeksiyonlar veya üst solunum yolu rahatsızlıkları bu iltihabın yaygın nedenleridir. Otitis media, akut, kronik ve orta kulak nezlesi olmak üzere üç farklı şekilde görülebilir.

Akut Orta Kulak İltihabı

Akut orta kulak iltihabı, kısa sürede ortaya çıkan ve genellikle birkaç gün içinde iyileşen bir enfeksiyondur. Boğaz ağrısı veya soğuk algınlığına bağlı bakteriler bu duruma neden olabilir. Bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş bebeklerde daha sık görülür. Enfeksiyon bazen kulak zarının patlamasına ve kanamaya yol açabilir, ancak çoğu durumda kulak zarı kendiliğinden iyileşir.

Kronik Orta Kulak İltihabı

Kronik orta kulak iltihabı, genellikle kendi kendine iyileşmeyen veya kafaya alınan bir darbeye bağlı olarak kulak zarının delinmesi sonucu ortaya çıkar. Kronik iltihap, uzun süre devam edebilir ve sık sık yeniden ortaya çıkabilir. Genellikle çok ağrı yapmaz, ancak iyileşme süreci uzayabilir.

Orta Kulak Nezlesi

Orta kulak nezlesi, östaki borusunun tıkanması sonucu ortaya çıkar. Östaki borusu, orta kulağı boğaza bağlayan ve yutkunma sırasında açılan bir kanaldır. Bu borunun tıkanması, enfeksiyon veya lenf bezlerinin büyümesi nedeniyle olabilir. Daha çok çocuklarda görülür, çünkü enfeksiyonla mücadele etmek daha zordur.

Belirtiler

Kulak zarı iltihabının belirtileri şunlardır:
  • Kulakta akıntı ve şiddetli ağrılar
  • Ateş
  • Kulak çınlaması
  • Sarılı burun akıntısı
  • Baş dönmesi
  • İshal
Bebekler, kulaklarıyla sürekli uğraşıyor, huzursuz oluyor ve uyurken ağlayarak uyanıyorsa kulak zarı iltihabı olabilir. Çocuklarda işitme kaybı, televizyonu yakından izleme ve iletişim kurarken duyma zorluğu gibi belirtiler de gözlenebilir.

Teşhis ve Tedavi

Akut orta kulak iltihabı, genellikle muayene ile teşhis edilebilir ve başka bir inceleme gerektirmez. Ancak, orta kulak nezlesi ve kronik iltihaplanmalarda işitme testi ve orta kulak basınç ölçümü gerekebilir. Tedavi sürecinde hastalığın süresi ve belirtilerin şiddeti önemlidir. Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanları tarafından yapılan muayene sonrası ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir.

Tedavi Yöntemleri

  • Nefes açıcı spreyler
  • Ödem çözücü ilaçlar
  • Ağrı kesiciler
  • Antibiyotikler
Gerekli durumlarda cerrahi müdahaleler de yapılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kulak Arkası Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Arkası Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Kulaktan Sıvı Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulaktan Sıvı Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kulak Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kulak Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kesilmek

Kulak Kesilmek

Soğukta Kulak Ağrısı Yaşanması

Soğukta Kulak Ağrısı Yaşanması