Kulak Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Kulak Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Tıkanıklığı

Kulak tıkanıklığı, birçok kişide yaşanabilen ve sürekli rahatsızlık yaratan bir durumdur. Bu sorun, kulak kanalının kapanmasıyla ortaya çıkar ve yaygın olarak görülür. Kulak tıkanıklığının nedenleri arasında kulak kirinin birikmesi, ani yükseklik değişiklikleri ve enfeksiyonlar yer alır. Genellikle hafif, bazen ise şiddetli ağrılar ve kulak içinde çatırdama sesi duyulabilir. Eğer kulak tıkanıklığının nedeni sinüs enfeksiyonu ise, hasta şiddetli baş ağrısı yaşayabilir. Kulak tıkanıklığı nedeniyle karşılaşılan yaygın durumlar şunlardır:

  • Kulak içinde doluluk veya basınç
  • Kulaktan soluk sarımsı bir akıntı
  • Hafif, geçici işitme kaybı
  • Sürekli olmasa da ses duyulması

Kulak Tıkanıklığının Nedenleri

Kulak tıkanıklığının birçok nedeni bulunur. Bu nedenlerin bazıları kişinin kontrolünde olan durumlardır. Örneğin, yabancı cisimleri kulağa sokmak yaygın bir hatadır. Kulak çubuğu kullanarak kulak temizlemek de bu duruma yol açabilir. Enfeksiyonlar ve alerjiler, hava basıncı değişiklikleri de kulak tıkanıklığına neden olabilir. Kulak kiri, sanılanın aksine temizlenmeye ihtiyaç duymayan bir maddedir. Dışarıdan gelen bakteri ve yabancı maddeleri temizleme görevini üstlenir. Sürekli kulak çubuğu kullananlar, kulağa zarar vererek kulak kirinin orta kulağa doğru birikmesine neden olabilir ve bu da kulak tıkanıklığına yol açar.

Orta Kulak Tıkanıklığı

Orta kulak, duyma aparatlarını ve kulak zarını içeren boş bir kısımdır. Bu kısma yabancı maddelerle temizlik yapıldığında kulak tıkanıklığı ve işitme kaybı gibi sorunlar yaşanabilir. Östaki tüpü, enfeksiyon veya alerjiler nedeniyle tıkanabilir. Kulak tıkanıklığına neden olabilecek diğer durumlar şunlardır:

  • Orta kulakta tıkanmaya neden olan küçük bir kist
  • İç kulağı beyne bağlayan sinirlerde kanserojen olmayan tümörler
  • Sinüzit veya sinüslerin enfeksiyonu
  • İç kulaktaki mukus veya sulu atıklarla ortaya çıkan mantar enfeksiyonları
  • Burunun ara sıra akması ve iç kulak kanalının tıkanması
  • Suyun kulağa girmesiyle hissedilen kulak tıkanıklığı
  • Hava boşluğundan dolayı oluşan kulak tıkanıklığı

Kulak Tıkanıklığını Giderme Yöntemleri

Kulak tıkanıklığını gidermek için birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bazen doktor tarafından verilen ilaçlar, bazen de uygulanan tedavilerle bu sorun giderilebilir. Ayrıca, kişinin kendi yapabileceği bazı çözümler de vardır. Örneğin, uzun süreli sakız çiğnemek, nefes tutmak ve esnemek kulak tıkanıklığını belli bir ölçüde giderebilir. Ilık bir bardak yağ kullanmak da oldukça faydalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aytekin

12 Temmuz 2024 Cuma

Kulak tıkanıklığı nedeniyle şiddetli baş ağrısı yaşayan oldu mu? Bu durumdan nasıl kurtuldunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Aytekin, kulak tıkanıklığı ve şiddetli baş ağrısı yaşamak oldukça rahatsız edici olabilir. İlk olarak, eğer bu durum sık sık tekrarlanıyorsa bir kulak burun boğaz doktoruna danışmanı tavsiye ederim. Benzer bir durum yaşadığımda, doktorum bana burun spreyi ve kulak damlası önermişti. Ayrıca bol su içmek ve sık sık yutkunmak da kulak tıkanıklığını hafifletebilir. Evde uygulayabileceğin bir diğer yöntem ise, sıcak bir havluyu kulağının üzerine koyarak rahatlama sağlamak olabilir. Umarım en kısa zamanda rahatlarsın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kulakta Dolgunluk Hissi

Kulakta Dolgunluk Hissi

Güncel

Kulak Neden Çınlar? Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Neden Çınlar? Belirtileri ve Tedavisi