Kulağa su kaçması hangi sorunlara neden olur?
27 Haziran 2024

Kulağa su kaçması hangi sorunlara neden olur?

Kulağa Su Kaçması

Kulağa su kaçması, oldukça rahatsızlık veren bir durumdur. Pek çok kişi bu durumu yaşamıştır. Denize veya havuza girdikten sonra ya da duş aldıktan sonra kulakta dolgunluk hissi, işitme kaybı ve ağrı gibi belirtilerle karşılaşıyorsanız, kulağa su kaçmış olabilir. Bu durum devam ettikçe sanki kulağın içinde su varmış gibi bir his, yattığınız yastığın ıslanması ve kulakta tıkanıklık gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.

Normalde suyla temas halinde kulağın dış kısmındaki balmumu, suyun içeri girmesini engeller. Ancak bazı durumlarda su bu bölgeyi geçerek sorun oluşturabilir. Özellikle sıcak havalarda suyla fazla haşır neşir olmak bu sorunla karşılaşmanıza neden olabilir. Kulağa su kaçması, alınacak bazı önlemler ve uygulamalarla giderilebilir.

Kulağa Su Kaçması Hangi Sorunlara Neden Olur?

Kulak normal koşullarda kendini temizleyebilir. Ancak kulağa kaçan su tahriş etkisi yaratırsa, mikroplar açısından uygun bir ortam oluşabilir. Kulak içindeki nemli ve sıcak ortam, mantar ve bakterilerin çoğalması için idealdir. Bu nedenle kulağa su kaçması enfeksiyon oluşumuna neden olabilir ve kişilerde ağrı ve işitme sorunlarına yol açabilir.

Kulağınıza su kaçarsa iltihaplanma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Halk arasında "yüzücü kulağı" olarak bilinen dış kulak iltihabı ortaya çıkabilir. Ayrıca kulak çubuğu kullanmak, kulağı yabancı cisimlerle karıştırmak ya da parmak sokmak gibi eylemler, kulak kanalında ve balmumunda tahrişe neden olabilir. Bu da enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlar.

Dış kulak iltihabı oluşursa, kulakta şiddetli ağrı, şişkinlik, tıkanıklık ve akıntı gibi belirtiler görülebilir. İltihabın tedavi edilmemesi halinde, geçici işitme kayıplarına neden olabilir. Daha ileri dönemlerde ise boyunda beze, yüksek ateş, ödem nedeniyle kızarıklık ve şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Kulağa su kaçması halinde ortaya çıkabilecek sorunlar, suyun sıcaklığıyla da ilgilidir. Sıcak su kulakta tahribata neden olurken, soğuk su baş dönmesi ve bayılma gibi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden havuz, deniz ve duş sularına dikkat edilmelidir. Özellikle kimyasal içeren sular, kulakta ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, kulaklarınız suyla temas ettikten sonra iyice kurulamayı ihmal etmeyin. Kulak sorunları yaşayanlar, kulak operasyonu geçirenler ve kulak zarında delik olanlar daha dikkatli olmalıdır.

Kulağa Su Kaçması Halinde Ne Yapılabilir?

Kulağa su kaçması halinde yapabileceğiniz bazı uygulamalar bulunmaktadır. Ancak bunlar, herhangi bir kulak hastalığı olmayanlar ve kulak operasyonu geçirmemiş kişiler için uygundur. Bu koşulları taşımıyorsanız, bir kulak burun boğaz doktoruna giderek muayene olmalı ve tedavi olmalısınız.

Yerçekimi etkisiyle kulağınıza kaçan suyu boşaltabilirsiniz. Yana yatacağınız başınızı zeminle paralel hale getirin ve avucunuzla kulağınızı kapatın. Bu şekilde kulağınızı elinizle 2-3 saniye kapatıp açın. Bu basınç etkisi, suyun dışarı çıkmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca esneme ve çiğneme gibi eylemler de basınç oluşturarak dış kulak yolunu esnetebilir ve suyun çıkmasını sağlayabilir.

Valsalva manevrası denilen yöntem, östaki borusunu açar ve kulak zarının dışa bombe yapmasını sağlar. Böylece kulaktaki suyu atmanıza destek olabilir. Bunu yapmak için ağzınızı kapatarak burnunuzu parmaklarınız ile sıkın. Derin bir nefes alarak, nefesi burnunuzdan yavaşça verin. Bu hareketi doğru uygularsanız, östaki borusu açılır ve hafif bir ses duyarsınız. Ancak hareketi yaparken kulak zarını korumak için burnunuzu fazla zorlamamalısınız.

Kulağa su kaçması halinde deneyebileceğiniz başka bir yöntem de saç kurutma makinesidir. Bu şekilde kulağınıza kaçan suyu buharlaştırarak yok edebilirsiniz. Saç kurutma makinesini kulağınızdan 20 cm uzakta tutarak çalıştırın ve bir elinizle de kulak kepçesini tutun. Kulak kanalına verdiğiniz ısı suyu buharlaştırabilir. Bu işlemi birkaç dakikadan fazla yapmamalısınız.

Eczaneden alabileceğiniz hidrojen peroksit, yani oksijenli su, kulağa kaçan sudan kurtulmanın başka bir yoludur. Kulak yoluna sıkışan suyu bununla çıkarabilirsiniz. Damlalık yardımıyla kulağınıza 4-5 damla oksijenli su damlatın ve 1-2 dakika bekleyin. Ardından başınızı aşağıya doğru eğerek kulaktaki suyu akıtabilirsiniz.

Normalde hafif derecede kulak tıkanıklığı sorunu yaşayanlar, bir de kulağa su kaçması sorunu yaşarsa daha ciddi bir durum ortaya çıkabilir. Kulağınızı tıkayan kulak kiri suyla birlikte jel kıvamına gelir. Bu durumda gliserin kullanarak bu jeli sıvılaştırabilir ve kulağınızdan çıkarabilirsiniz. Bu uygulamayı günde 3 defa, 3-4 damla gliserin ile yapabilirsiniz. Bir hafta içinde kulak tıkanıklığı ve su sorunundan kurtulabilirsiniz. Ancak sıvı dış kulak yerine orta kulakta birikirse, doktora başvurmanız gerekebilir.

Kulağa Su Kaçması Önlenebilir mi?

Kulağa su kaçması sorunu küçük gibi görünse de ciddi sonuçlar doğurabilir. Özellikle kulak problemleri olan kişiler için önemsenmesi gereken bir durumdur. Bu yüzden kulağınıza su kaçabilecek eylemlerden kaçınmalısınız. Gerekirse denizde, havuzda veya banyoda kulak tıkacı kullanmalısınız. Kulaklarınızı suyla temastan sonra nazikçe kurulamalısınız. Kulak çubuğu gibi malzemeleri dikkatli kullanmalısınız. Kulakların nemli kalması da ayrı bir sorundur. Bu nedenle duymanızı sağlayan bu yapıları iyi korumalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kulakta Kitle Neden Oluşur?

Kulakta Kitle Neden Oluşur?

Kulak Düşmesi

Kulak Düşmesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Uçakta Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Uçakta Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Kulak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Kulak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Geçmeyen Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Geçmeyen Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Sıvısı Oluşmasının Nedenleri

Kulak Sıvısı Oluşmasının Nedenleri

Güncel

Sol Kulak Çınlaması Belirtileri ve Tedavisi

Sol Kulak Çınlaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Zarı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kulak Zarı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası