Kulak Kiri Temizleme
22 Haziran 2024

Kulak Kiri Temizleme


Tıbbi olarak cerumen ismiyle bilinen kulak kiri, kulak kanallarında bulunan bezlerden salgılanan maddelerle oluşur. Bu kirlerin yağlı olmalarının yanında, anti bakteriyel koruyucu özelliği de bulunmaktadır. Bu oluşum, kulaktaki bakterilerden ve diğer dış etmenlerden korumaya yardımcı olur. Çoğu zaman kulak içinde biriken kirler kanallardan dışa doğru yavaşça ilerler ve böylelikle kulak temizleme çubuklarıyla temizlenmesi daha kolay olur. Ancak, bazı durumlar vardır ki, çubukla temizlendiğinde kulak zarına doğru itmiş oluruz ve böylelikle kulağımıza zarar vermiş oluruz. Bunu önlemek için birkaç doğal yöntem bulunmaktadır.

Kulak Kiri Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

Tuzlu Su

Evde kolayca uygulayabileceğimiz yöntemlerden biridir. Kulaktaki kire uygulandığında içteki kir yumuşar ve böylelikle temizlenmesi kolay olur. Bir çay kaşığı kadar tuzu yarım bardak suya katarak tuz iyice çözünceye kadar karıştırınız. Tuzlu suyun içine pamuk batırın ve problemli kulak üst tarafa gelecek şekilde uzanın ve pamuğu sıkarak kulak içine suyu damlatın. 3-5 dakika arasında bekleyin, daha sonra başınızı diğer tarafa çevirerek suyun dışarı çıkmasını sağlayın. Suyla beraber kir de dışarı çıkmış olacak, temiz bir bezle temizlemeniz yeterli olacaktır.

Bebek Yağı

Kulak kiri temizleme için bebek yağını da kullanabilirsiniz. Kulak damlasının içine bebek yağını doldurun. Sorunlu olan kulağı yukarı gelecek şekilde tutun ve kulağın içine bebek yağını 5 damla olacak şekilde damlatın. Bebek yağının kulağınızdan dışarı akmasını engellemek için kulağınıza pamuk tıkayın. Birkaç dakika böyle durduktan sonra pamuğu çıkarıp kulağınızı aşağıda duracak şekilde tutun ve yağın çıkmasını sağlayın. Temiz bir bezle kulağınızı temizleyin.

Oksijenli Su

Köpüren ve kabaran yapısı ile oksijenli su kiri temizlemede faydalı bir yöntemdir. Eşit miktarda hidrojen peroksit ile suyu karıştırın. Kulak damlalığını karışımla doldurup kulağınızın içine damlatın. Böyle birkaç dakika bekledikten sonra diğer kulağınıza da aynı şekilde damlatın. Kulağınızın etrafında biriken kiri temiz bir bez yardımıyla temizleyin.

Ilık Su

Banyo yaptığımızda kulağımızın içindeki yağlı birikintinin yumuşadığını fark ederiz. Böylelikle ılık su yardımı ile kulağımızın içindeki kiri temizleyebiliriz. Temizlemek istediğiniz kulağınıza şırınga yardımıyla veya benzeri bir şeyin yardımıyla kulağınızın içine ılık suyu enjekte edin. Daha sonra diğer kulağa da aynısını yaptığınızda kulak çevresinde biriken kiri temiz bir bez yardımıyla temizleyebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Kulak kiri temizlerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır:

  • Kesinlikle sivri veya keskin cisimlerle kulak temizliği yapmayınız. Bu, kulak zarına zarar verebilir ve işitme kaybına neden olabilir.
  • Herhangi bir ağrı, kaşıntı veya akıntı durumunda mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurunuz.
  • Kulak temizleme işlemini çok sık yapmak, kulak kanalının doğal yağ dengesini bozabilir, bu yüzden gereksiz yere temizlemekten kaçınınız.

Kulak sağlığınızı korumak için bu yöntemleri dikkatli bir şekilde uygulayabilir ve gerektiğinde profesyonel yardım alabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni