Kulakta Dolgunluk Hissi
25 Haziran 2024

Kulakta Dolgunluk Hissi


Kulak dolgunluğu, kişinin yutkunması veya esnemesi esnasında kulakların tıkanmış ve kapanmış gibi hissedilmesi durumudur. Bu durum, kulakta basınç hissi ve işitme kaybı ile karakterizedir. Kulakta dolgunluk hissini bertaraf etmek için yapılan uğraşlar çoğu zaman sonuçsuz kalabilir. Dolgunluk hissi bir sonucu olarak işitilen sesler boğuk ve hafif duyulur.

Soğuk algınlığı ve grip benzeri belirtiler eşlik ederse, kulakta dolgunluk hissi genellikle boğazı kulağa bağlayan ve orta kulak sıvısının akmasını sağlayan östaki borusunun tıkanmasından kaynaklanabilir. Eğer sıvı akmaz ve birikirse, ağrı ve şişmeye sebep olan bakteri ve virüslerin enfeksiyonuna yol açabilir.

Hava basıncındaki ani ve dramatik değişimlere sebep olan etkinlikler, kulakta dolgunluk hissi ve hatta kulak zarında yırtılmalara neden olabilmektedir. Bu durum bilimsel olarak "barotravma" olarak bilinmekte olup, kulağın içi ve dışı arasında aşırı basınç farkı ortaya çıkabilmektedir.

Kulaktaki dolgunluk hissi genellikle soğuk algınlığı nedeniyle ortaya çıkabilir. Eğer belirtiler 3-5 günden daha fazla sürerse veya şiddetli ağrı, yüksek ateş, şişme ve kulak etrafında kızarıklıklar ve irin benzeri akıntı olursa, vakit geçirmeden bir KBB uzmanına görünmelisiniz.

Kulakta Dolgunluk Hissi Belirtileri Nelerdir?

Kulakta dolgunluk hissi, kapalılık ve tıkanıklık hissine ek olarak vücudun farklı bölgelerinde de belirtiler oluşturabilir. Kulak bölgesinde veya kulağın arkasındaki kemikte ağrı, hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık, sıcaklık, kulaktan drenaj ya da şişlik meydana gelebilir. Diğer yandan ateş, grip benzeri belirtiler (halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı), kırıklık veya uyuşukluk gibi belirtiler görülebilir.

  • Şiddetli baş ağrısı
  • Şiddetli ağrı
  • 48 saat veya daha uzun süreyle görülen yüksek ateş
  • Özellikle kulağın arkasındaki kemik üzerinde zonklama ya da hassasiyet

Kulakta Dolgunluk Hissi Nedenleri

Kulaktaki dolgunluk hissi, özellikle soğuk algınlığı veya grip benzeri belirtiler eşlik ederse, bu enfeksiyon nedeniyle olabilir. Östaki borusunun tıkanması, saman nezlesi ve başka alerjik koşullar da kulak dolgunluğuna sebep olabilir. Uçağa binmek, yüksek irtifalara çıkmak ve tüple dalış gibi hava basıncında ani değişimlere sebep olan sorunlar (barotravma) da kulakta tıkanıklığa ve hatta kulak zarında yırtılmalara sebep olabilir.

Enfeksiyona Bağlı Nedenler

  • Kronik tonsillit (Östaki borusunu tıkar)
  • Kronik hafif kulak enfeksiyonu
  • Mastoidit (Kulağın arkasındaki kemiğin enfeksiyonu)
  • Soğuk algınlığı ve grip
  • Otitis eksterna (Dış kulak enfeksiyonu, yüzücü kulağı diye bilinir)
  • Üst solunum yollarında viral enfeksiyon
  • Efüzyonlu otitis media (Orta kulakta şişliğe neden olan enfeksiyon)
Diğer sebepler arasında akustik nöroma (iç kulağı beyne bağlayan sinirdeki iyi huylu tümör), kulak kirinin birikmesi, barotravma, dış kulak kanalında yabancı cisim, östaki borusunun görev yapamaması, yüksek seslere maruz kalmak, saman nezlesi veya hayvan tüyü, toz, kozmetik ya da polene karşı gösterilen alerjik reaksiyonlar yer alır.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Kulakta dolgunluk hissi sık sık tekrar ediyorsa ve yaşam kalitenizi olumsuz etkiliyorsa, bu durumu önlemek ve tedavi etmek için bazı adımlar atabilirsiniz. Öncelikle, soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlardan korunmak için bağışıklık sisteminizi güçlü tutmalısınız. Bunun için dengeli beslenmek, yeterli uyku almak ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir.

Ayrıca, kulak sağlığınızı korumak için kulaklarınızı temiz tutmalı ve kulak kirini biriken şekilde temizlememelisiniz. Uçak yolculukları veya dalış gibi basınç değişikliklerine maruz kalacağınız durumlarda, östaki borusunu açık tutmak için sakız çiğnemek veya yutkunmak işe yarayabilir. Eğer kulakta dolgunluk hissi devam eden bir sorun haline geldiyse, mutlaka bir sağlık uzmanına danışmalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kulak Akupunktur Noktaları

Kulak Akupunktur Noktaları

Haber Bülteni

Kulağa Kaçan Böceği

Kulağa Kaçan Böceği

Boğaz ve Kulak Ağrısı Nedenleri?

Boğaz ve Kulak Ağrısı Nedenleri?

Kulak Ağrısı ve Çınlaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Ağrısı ve Çınlaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Çınlaması Bitkisel Tedavisi Nelerdir?

Kulak Çınlaması Bitkisel Tedavisi Nelerdir?

Kulak Kiri Nasıl Temizlenir?

Kulak Kiri Nasıl Temizlenir?

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak Düşmesi

Kulak Düşmesi

Boyun ve Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boyun ve Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kulak Ağrısına Anne Sütü

Bebeklerde Kulak Ağrısına Anne Sütü