Kulak İçi Kiri Temizleme Yöntemleri
22 Temmuz 2024

Kulak İçi Kiri Temizleme Yöntemleri

Kulak İçi Kiri

Kulak içi kiri (buşon), cerumen salgısının kulağın içinden topladığı deri döküntüsü ve dıştan giren toz ve diğer partikülleri tutarak, olduğu yerde toplanmasına denir. Kulak içi kiri kulak kepçesi, dış kulak yolu ve dış kulakta meydana gelir. Dış kulak kıl keseleri ve cerumen salgısını üreten bezler ile kaplıdır. Tüyler ve cerumen salgısı, kulak dışından gelen toz ve yabancı maddeleri tutarak iç kulağın içine girmesini önler. Bu sayede kulak zarı korunur. Buşon, bütün insanlarda olur ve bu çok normal bir durumdur. Buşon, hijyen ya da kişinin kulağına gereken özeni gösterip göstermemesiyle alakalı değildir.

Kulak İçi Kiri Temizleme Yöntemleri İçin Öneriler

Aslında kulakta biriken bu kirler, yağlı olmasının yanında antibakteriyel koruyucu bir özelliğe sahiptir. Bu oluşumlar, kulağı bakteri ve diğer dış etkilerden korumaya da yarar. Kirler, kulak kanallarından dışarı yavaşça gelirler. Böyle bir durumda kulak çubuğu kullanarak kulağı temizlemek çok kolaydır. Ancak bazı durumlarda kulak kanalının derinlerinde kalabilir ve bu da temizlenmeyi çok zorlaştırır. İşte kulak içi kiri temizleme yöntemleri:

Tuzlu Su ile Temizleme

Evde yapılacak en uygun kulak içi kiri temizleme yöntemi tuzlu su kullanmaktır. Tuzlu su, kulaklardaki kiri yumuşatıp, kolayca dışarı atar.

Bir çay kaşığı kadar tuzu yarım bardak ılık suya katıp, tuz eriyene kadar karıştırın. Bir miktar pamuğu tuzlu suya batırın. Başınızı çevirip, pamuğu sıkarak birkaç damla kulak kanalına damlatın. Birkaç dakika bekleyin. Sonra başınızı ters yöne çevirerek tuzlu suyun kulaktan dışarı çıkmasını sağlayın. Kulağın dışına gelen kirleri temiz bir bez ya da pamukla temizleyin.

Oksijenli Su

Yoğun kulak içi kirinden temizlemenin en uygun yollarından biri de oksijenli sudur. Köpürme ve kabarma yapısı olan oksijenli su, kulak kanalındaki kiri ve tıkanıklığı yok eder.

Bebek Yağı

Kulak kirlerini yumuşatıp, dışarı çıkmasını kolaylaştırmak amacıyla bebek yağından da yararlanabilirsiniz. Birkaç damla bebek yağını kulak kanalına damlatmak, kirlerin yumuşayarak dışarı atılmasını sağlar.

Sirke ve İspirto

Eski ancak etkili kulak temizleme yöntemlerinden biri de sirke ve ispirto karışımıdır. Eşit miktarda sirke ve ispirtoyu karıştırarak kullanabilirsiniz. Bu karışım, kulak kirlerini çözerek, temizlenmesini kolaylaştırır.

Ilık Su

Banyoya girdiğiniz zaman, sıcak suyla birlikte kulakların içinde bulunan yağlı birikintilerin yumuşadığı hissedilir. Ilık su, kulak içindeki bu oluşumların daha rahat çıkmasını sağlar. Bir şırıngaya ılık su doldurun. Başınızı çevirerek temizlenecek kulağınızı yukarı getirin. Şırınga yardımıyla az bir miktarda ılık suyu kulak kanalına sıkın. Bir iki dakika bekleyip, kafanızı diğer yöne çevirip, suyun dışarı akmasını bekleyin. Temiz bir bezle veya pamukla kulağın dışına gelen kiri temizleyin.

Ekstra Bilgiler

Kulak içi kiri genellikle kendiliğinden temizlenir ve bu nedenle çoğu zaman müdahale gerektirmez. Ancak, kulak içinde biriken kir bazen işitme kaybına, kulakta dolgunluk hissine veya ağrıya neden olabilir. Bu durumda bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir. Kendi kendine temizleme yöntemleri her zaman etkili olmayabilir ve kulak zarına zarar verme riski oluşturabilir. Özellikle kulak çubuğu kullanırken dikkatli olunmalı ve derinlemesine temizlikten kaçınılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özdoru

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Kulak içinde biriken kirlerin kulakta dolgunluk hissi yaratması normal mi? Kendi kendine temizlenmediğinde hangi yöntemi kullanmak daha etkili olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet, Özdoru, kulak içinde biriken kirlerin kulakta dolgunluk hissi yaratması gayet normaldir. Bu durum zamanla rahatsızlığa ve hatta bazen hafif derecede işitme kaybına da neden olabilir. Eğer kulak kirleri kendiliğinden temizlenmiyorsa, en etkili ve güvenli yöntem bir kulak burun boğaz doktoruna gitmektir. Doktor, uygun ekipman ve tekniklerle kulaklarınızı profesyonelce temizleyecektir. Evde kendiniz yapmayı düşünürseniz, kulak damlaları veya yumuşatıcı solüsyonlar kullanabilirsiniz, ancak kulak çubuğu gibi nesnelerle kulak içini temizlemekten kaçınmalısınız, çünkü bu durum daha fazla hasara yol açabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Soğan Suyu Kulak

Soğan Suyu Kulak

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kulak İçi Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak İçi Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Evde Kulak Temizleme Yöntemleri

Evde Kulak Temizleme Yöntemleri

Çocuklarda Kulak Çınlaması Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kulak Çınlaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kiri Temizleme

Kulak Kiri Temizleme

Güncel

Kronik Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Böceği Nedir? ve Özellikleri

Kulak Böceği Nedir? ve Özellikleri