Kulak iltihabı, kulak vücudun önemli organlarından biridir. İşitme ve vücudun dengesini sağlaması için fonksiyonel olarak çalışması gerekir. Ayakta durabilmek, denge kurmak, yürümek ya da koşmak tamamen kulak ile alakalıdır. Dolayısı ile sağlıklı bir yaşam için kulak önemli bir organdır. Kulak iltihabı, dış kulak, iç kulak ya da orta kulakta meydana gelen iltihaplardır. İltihap bakteri, enfeksiyon ya da her hangi bir mikrop nedeniyle oluşabilir. Kulakta oluşan iltihap, hangi bölgede ya da neden oluştuğuna göre farklı şekillerde seyredebilir. İltihabın oluştuğu bölgeye bağlı olarak uygulanacak tedavi de farklılık gösterebilir.
Kulak iltihabı çeşitlerinden olan ve sıkça karşılaşılan orta kulak iltihabı, daha çok bebekler ve çocuklarda görülür. Orta kulağın, Östaki borusu ya da burun kanallarında oluşan bakteri ya da mikrop nedeniyle meydana gelir. Orta kulak iltihabı için bazı faktörler vardır. Bu faktörler;
- Aile geçmişinin olması
- Soğuk hava nedeniyle sıkça üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş olmak
- Bebeklere yeteri kadar anne sütü vermemek
- Sinüzit
- Ani basınca maruz kalmak
Bir diğer kulak iltihabı çeşidi ise dış kulak iltihabıdır. Kulağa çok fazla su kaçması, kulağın devamlı temizlenmesi gibi faktörlere bağlı olarak gelişir. Dış kulak yolu karanlık ve nemli bir ortamdır. Dolayısı ile bakteri oluşumuna açıktır. Kulağı ve kulak yolunu kulak kiri korur. Kulak kiri sık aralıklarla temizlendiğinde kulakta bakteri gelişme olasılığı çok yüksektir.
İç kulak iltihabı ise iç kulakta gerçekleşen iltihaplanmadır. İç kulak iltihabı denge ve işitme ile alakalı şikayetlere yol açabilir. Kişide baş dönmesi ve denge bozuklukları görülür. Hastalığa zamanında müdahale edilemezse çok ciddi problemlere yol açabilir.
Kulak İltihabı Belirtileri
- Dış Kulak İltihabı
- Dış kulak kısmında kaşıntı
- Sarı ya da yeşil renkte kötü kokulu akıntı
- Kulakta tıkanıklık ve ağrı
- Kulak yolunda şişlik ve kızarıklık
- Kulak derisinde pullu döküntü
İç Kulak İltihabı Belirtileri
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı ve kusma
- Gözlerde istemsiz hareketler
- İşitme kaybı
Orta Kulak İltihabı Belirtileri
- Kulak ağrısı
- Ateş ve huzursuzluk
- Kulakta akıntı
- İşitme kaybı
- İştah azalması ve dengesizlik
- Çocuklarda denge kaybı
Kulak İltihabı Tedavisi
Kulak iltihabında tedavi hastalığın seyrine ve türüne göre değişebilir. Kulak iltihabı dış, orta ve iç kulak iltihabı olarak üç şekilde değerlendirildiği için tedavisi de farklılık gösterir. Hastalıkta önemli olan kulaktan dolma bilgiler haricinde doktor gözetiminde ilerlemektir. Kulak iltihabında en önemli adın hastalığın doğru teşhis edilmesi ve doğru ilaçların kullanılmasıdır.
Dış kulak iltihabı tedavisi, diğer iltihaplara göre daha kolay yapılır. Kulak şikayeti ile doktora başvurulduğunda doktor kulağı özel bir alet ile kontrol eder. Yine özel bir alet ile dış kulakta meydana gelen iltihap temizlenebilir. Hastaya genellikle merhem ve damla reçete edilir. Şayet damla ya da merhem ile hastalık kontrol altına alınamadıysa antibiyotik tedavisine başlanır.
Orta kulak iltihabı tedavisi, orta kulak iltihabı bebek ve çocuklarda yaygın bir şekilde görülür. Yetişkinlerde oluşan orta kulak iltihabında genellikle her hangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çocuk ve bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğu için mutlaka tedavi edilmelidir. Uygulanan antibiyotik tedavisi ile hastalık kontrol altına alınabilir. Ancak çok nadir olsa da bazı vakalarda cerrahiye başvurulabilir. Cerrahi ile kulak zarına tüp takılarak orta kulağa hava akışı sağlanır.
İç kulak İltihabı tedavisi için yine antibiyotiğe başvurulur. Ayrıca denge sistemini kontrol amaçlı ilaçlar da kullanılabilir. Şayet ilaç tedavisi ile yanıt alınamazsa yine cerrahiye başvurulabilir.