Kulak Çınlaması Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Kulak Çınlaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Çınlaması

Kulak çınlaması, kişinin kulağı tarafından üretilen ve genellikle kafanın içinden gelen seslerin yansıması olarak duyulan bir durumdur. Tinnitus olarak adlandırılan bu problem, birçok kişinin yaşayabileceği bir sorundur. Yapılan araştırmalar, çok sessiz bir ortamda sağlıklı insanların yaklaşık %95'inde kulak çınlaması olduğunu göstermiştir. Bu bulgu, kulak çınlamasının herkeste mevcut olduğunu ancak bazı patolojik durumlar sonucunda hissedilebilir hale geldiğini desteklemektedir.

Çınlama sesi bazen ince bazen de kalın bir ses olarak hissedilebilir. Bu ses, kişinin rahatsız olmasına yetecek kadar ciddi olabilir. Sorunun kaynağı, iç kulakta bulunan ve işitmeyi algılayan tüylü hücreler veya işitme sinirindeki bazı rahatsızlıklardır. Süreklilik arz eden kulak çınlaması, kişilerde halsizlik, dikkat bozukluğu, uykusuzluk gibi sorunlar yaratabilir. Bu nedenle, mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunması önerilir.

Kulak Çınlaması Başkaları Tarafından Duyulur mu?

Kulak çınlaması, kişinin sadece kendisinin duyabileceği bir sorundur. Nadiren, bazı kulak çınlamaları başkaları tarafından da duyulabilir. Bu tür kulak çınlamasına objektif tinnitus denir. Objektif tinnitusun başlıca sebepleri kas kasılması veya damarlardaki anormalliklerdir.

Kulak Çınlaması Neden Olur?

Subjektif tinnitus, yani sadece kişinin kendi tarafından duyulan kulak çınlaması, çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilir. Bu sebepler şunlardır:
  • Kulak kiri gibi ciddi olmayan nedenler
  • Kulak zarında sıvı birikimi
  • Orta kulaktaki kemiklerdeki eklem yerlerindeki sertleşme
  • Enfeksiyon gibi ciddi nedenler
  • Başta ve boyundaki damarlarda genişleme
  • Denge ve işitmeden sorumlu sinirdeki tümör
  • Kullanılan bazı sakinleştirici ilaçlar, alerjenler, romatizmal ilaçlar, antibiyotikler
Subjektif tinnitusun en yaygın sebeplerinden biri, işitme sinirlerinde mikroskop altında görülebilen uçlardaki hasardır. Sinir uçlarının sağlığı, duyma yetisi açısından çok önemlidir. Yaşın ilerlemesi bile kulak çınlamasına yol açabilir. Çevrede sürekli yüksek frekanslı seslerin olması, özellikle yüksek sesle müzik dinleme gibi etkenler çınlamaya neden olabilir.

Kulak Çınlaması Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak çınlaması için uygulanabilecek özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak buna sebep olan etkenler belirlenirse tamamen iyileşme sağlanabilir. Acil ve erken aşamada müdahale edilmesi önemlidir. Özellikle işitme kaybı eşliğinde aniden ortaya çıkan kulak çınlaması durumunda hemen bir kulak burun boğaz doktoruna gidilmelidir. İşitme kaybı bulunmuyorsa, kişinin önce dinlenmesi önerilir. Dinlenme sonrası geçmeyen kulak çınlaması halinde yine doktora gidilmelidir. Ağır seyreden, aniden gelişen hastalarda kulak çınlaması %70 oranında erken müdahale edildiğinde tedavi edilebilir. Tedaviye geç başlanması iyileşmeyi zorlaştırmaktadır.

Hastaların denge testlerinin yapılması, röntgenlerinin çekilmesinin ardından uygun olursa ilaç tedavisine başlanabilir. Bu aşamada alınacak bazı tedbirler de çınlamanın olumsuz etkilerinden korunmaya yardımcı olabilir. Bu önlemler arasında:
  • Yüksek sesle müzik dinlememek
  • Tuz alımını kısıtlamak
  • Kan basıncını kontrol altına almak
  • Sinirleri uyaracak alkol ve sigaradan kaçınmak
  • Gergin ortamlara girmemek
  • Yorulmamak
  • Egzersiz yapmak
sayılabilir.

Kulak çınlaması, hastalarda ciddi psikolojik etkiler yapabilir. Doğrudan kişiye zarar vermese de çınlamaya neden olan etken zarar verebilir. Bu yüzden çınlamanın altındaki neden doğru tespit edilmelidir. Herhangi bir sebep belirlenmediğinde ise bu kişiye doğru aktarılmalıdır. Kişinin bu konudaki endişesi ortadan kalktığında kulak çınlamasını algılaması da yok olacaktır. Bazı hastalarda uyku sorunları, depresyon, dikkat bozukluğu, anksiyete gibi psikolojik sorunlara neden oluyorsa, bu hastalar için de psikolojik destek verilmelidir.

Kulak Çınlaması İçin Maskeleme Nedir?

Kulak çınlaması, hastaları en fazla çevrenin sessiz olduğu zamanlarda etkiler. Eğer çınlamaya hafif bir ritmik ses eşlik ederse, hasta bundan daha fazla rahatsız olur. Örneğin saat tıklaması gibi sesler rahatsız edicidir. Bu nedenle kulak çınlaması olan hastalara alçak sesli müzik dinlemeleri önerilir. Statik bir ses, hastanın rahat etmesini sağlar. Hastaların bazılarında rahat etmelerini sağlayacak elektronik cihazlardan yararlanılır. Kulak çınlamasını maskelemek için işitme cihazlarına ufak bir elektronik parça eklenir. Bu parça, ses üreterek hastanın çınlamayı algılamaması, daha doğrusu rahatsız olmamasını sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Usberk

12 Temmuz 2024 Cuma

Kulak çınlaması gerçekten de bu kadar yaygın mı? Çok sessiz bir ortamda bile sağlıklı insanların %95'inde çınlama oluyorsa, bu durumun aslında normal olduğunu mu gösteriyor? Ama neden bazen bu sesler rahatsız edici boyutlara ulaşıyor, bunun arkasındaki sebepler nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Usberk Bey,

Kulak çınlaması, yani tıptaki adıyla tinnitus, gerçekten de oldukça yaygın bir durumdur ve birçok kişi hayatının bir noktasında bu durumu deneyimleyebilir. Evet, sağlıklı insanların büyük bir çoğunluğu sessiz bir ortamda kulak çınlaması yaşayabilir; bu durum genellikle geçici ve zararsızdır.

Ancak, kulak çınlamasının rahatsız edici boyutlara ulaşmasının arkasında çeşitli sebepler olabilir. Yüksek seslere maruz kalma, yaşlanma, kulak enfeksiyonları, işitme kaybı, stres ve anksiyete gibi faktörler bu durumu tetikleyebilir. Ayrıca, bazı ilaçların yan etkileri de kulak çınlamasına neden olabilir.

Eğer kulak çınlamanız günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, bir doktora danışmanız faydalı olabilir. Bu, altta yatan ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabileceğinden, profesyonel bir değerlendirme önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebeklerde Kulak Temizliği

Bebeklerde Kulak Temizliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kulakta Hışırtı Sebepleri Nelerdir?

Kulakta Hışırtı Sebepleri Nelerdir?

Soğan Suyu Kulak

Soğan Suyu Kulak

Hamilelikte Kulak Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Kulak Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak İşitme Cihazı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kulak İşitme Cihazı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kulak Sıvısı Oluşmasının Nedenleri

Kulak Sıvısı Oluşmasının Nedenleri

Güncel

Kulak Memesi Görevi ve Özellikleri

Kulak Memesi Görevi ve Özellikleri

Güncel

Ameliyatsız Kulak Estetiği ve Sonrası

Ameliyatsız Kulak Estetiği ve Sonrası