Orta Kulak Sıvısı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Orta Kulak Sıvısı Belirtileri ve Tedavisi

Orta Kulak Sıvısı

Orta kulak sıvısı, iltihap bulguları olmadan kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunda sıvı birikmesi olarak tanımlanır. Bu sıvı, dışarıdan gelen bir sıvı değil, genellikle geçirilmiş bir orta kulak iltihabının ardından orta kulakta bulunan sıvı salgılayan hücrelerin sayılarının artması sonucu oluşur. Östaki tüpünün hastalığa karışması sonucunda, orta kulakta biriken sıvı geniz bölgesine inemez. Zaman içinde sıvı koyulaşır ve tutkal kıvamını alır. Orta kulağın sıvı ile dolması, kulak boşluğunun hava almasını etkiler ve orta kulakta negatif basınç meydana gelir. Bu negatif basınç zamanla kulak zarının içeri doğru çökmesine sebep olur. Uygun şekilde tedavi edilmediğinde, zarın bu çöküntüsü ilerleyen zamanlarda zarın orta kulak boşluğuna yapışmasına ve orta kulakta bulunan küçük kemiklerin hasar görmesine neden olabilir. Bu durumda hastaya çok daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Orta Kulak Sıvısı Belirtileri Nelerdir?

Orta kulak sıvısı genellikle çocukluk döneminde yaygın bir hastalıktır. Hastalığın başlangıç döneminde genellikle sinsi bir seyir izler. Büyük çocuklar bu dönemde kulakta dolgunluk, kulak ağrısı ve zaman zaman işitme kaybı şikayetleri yaşarlar. Küçük çocuklar ise şikayetlerini ifade edemedikleri için en belirgin bulgu, çocuğun sürekli olarak kulağıyla oynamasıdır. Bu çocuklar daha huzursuz olurlar ve dikkat eksikliği meydana gelir. En belirgin bulgu işitmede azalmadır. Doktor muayenesi sırasında, kulak zarının normal rengini kaybettiği ve matlaştığı görülür. Başlangıç dönemlerinde sıvı etkisiyle zar dışarı itilmişken, ilerleyen zamanlarda zarda çökme meydana gelir. Klinik muayene çoğunlukla tanı koymaya yeterlidir, ancak kesinlikle işitme testi ve orta kulak basınç ölçümü yapılmalıdır.

Orta Kulak Sıvısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Orta kulakta meydana gelen sıvının büyük bir kısmı çoğunlukla 3 ay içinde emilir ve ortadan kaybolur. Bu zaman diliminde hasta ilaçsız takip edilebilir ya da bazı ilaçlar kullanılabilir. En çok tercih edilen ve etkinliği kesinleşmiş olan ilaçlar antibiyotiklerdir. Bazı doktorlar, antibiyotiklerin yanı sıra alerji ilaçları ve dekonjestan kullanmayı da tercih ederler. Son dönemlerde kortizon kullanan doktorlar da mevcuttur, ancak kortizon kullanımında muhtemel yan etkiler bakımından çok dikkatli olmak gerekir. Kortizon, kısa dönemde orta kulaktaki sıvının iyileşmesine neden olsa da uzun dönemde hastalık büyük ölçüde yeniden ortaya çıkabilir.

Aşağıdaki durumlarda ameliyat gündeme gelebilir:

  • İlaç tedavisine rağmen 3 ayı aşkın süredir devam eden orta kulak sıvıları
  • 30 dB'den fazla işitme kaybı meydana gelmesi
  • Kulak zarında çökme oluşması
Orta kulak sıvı birikmesinde en çok uygulanan ameliyat, geniz etinin alınması ve bununla birlikte kulak zarına tüp takılmasıdır. Geniz etinin alınması, enfeksiyon olasılığını ortadan kaldırır. Bunun yanı sıra, östaki borusuna uyguladığı tıkanma etkisi kaybolmuş olur. Kulak zarına takılan ventilasyon tüpü, orta kulağın hava almasına yardımcı olur ve böylelikle orta kulaktaki gaz basınçları normale döner. Çoğunlukla geniz eti alınması ve kulak zarına tüp takılması ameliyatından sonra hastalık büyük oranda iyileşir. Kulak zarına takılan tüp, 6-12 ay kadar orada kalır ve genellikle başka bir operasyona gerek kalmadan kendiliğinden dışarı atılır. Ancak ameliyat sonrasında da hastanın bir süre takip altında tutulması gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uztekin

12 Temmuz 2024 Cuma

Çocuğum sürekli kulağıyla oynuyor ve huzursuz, acaba orta kulak sıvısı birikmiş olabilir mi? Kulak zarının çökmesi ya da işitme kaybı gibi belirtiler de gözlemlenebilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Uztekin,

Çocuğunuzun kulağıyla sürekli oynaması ve huzursuzluk belirtileri, orta kulak sıvısı birikimi gibi bir durumu işaret edebilir. Orta kulakta sıvı birikimi genellikle enfeksiyon veya Eustachian tüpünün yeterince iyi çalışmaması nedeniyle meydana gelir. Bu durumu çocuklarda sıkça görürüz.

Kulak zarının çökmesi ise basınç farklılıkları nedeniyle olabilir ve işitme kaybı gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Ancak kesin bir tanı koyabilmek için bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız en doğru adım olacaktır. Doktorunuz gerekli muayeneleri yaparak durumu netleştirebilir ve gerekli tedaviyi önerebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Konuşurken Kulaktan Ses Gelmesi

Konuşurken Kulaktan Ses Gelmesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kulakta Dolgunluk Hissi

Kulakta Dolgunluk Hissi

Orta Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Orta Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Kulak Çınlaması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Kulak Çınlaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kıkırdağı İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kıkırdağı İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulağa Ezan Okuma Okunuşu ve Anlamı

Kulağa Ezan Okuma Okunuşu ve Anlamı