Kulak Arkası İltihabıKulak arkası iltihabı, genellikle vücudun boyun bölgesinde, kolların arkalarında ve özellikle kulak arkalarında bulunan lenf bezlerinin enfeksiyon kapması sonucu ortaya çıkar. Lenf bezleri, içerdiği sıvı ve besinler ile vücut dokularında ve kanda bulunan atık maddelerin vücuttan atılmasına katkı sağlar. Kana giren enfeksiyon ve bakteri gibi zararlı maddelere karşı antikor üreten lenf bezleri, bu maddeleri emerek vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu durumda lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. Kulak arkasında lenf bezinin şişmesi sonucu ortaya çıkan kulak arkası iltihabı, çoğunlukla vücutta bir enfeksiyon olmasından kaynaklanır. Bu durum birçok kişide ortaya çıkan ancak çok fazla önem verilmeyen bir sorundur. Aslında kulak arkası iltihabı, beyine geçme ihtimali olduğundan dolayı oldukça tehlikeli bir durumdur. Bu nedenle kesinlikle önemsenmeli ve iltihabın altında yatan neden bulunarak tedavi edilmelidir. Kulak Arkası İltihabı Neden Olur?Kulak arkası iltihabı genellikle orta kulak iltihabının arkaya doğru ilerlemesinden kaynaklanır. Ancak bademciklerde oluşan enfeksiyonlar, vücutta antikor üretimini sağlayarak kulak arkası iltihaplanmasına sebep olabilir. Bunların yanı sıra yağ keselerinden kaynaklanan şişlikler, hematoma ve deri veremi gibi bağışıklık sistemi hastalıkları ve bu bölgede oluşan tümörler de kulak arkası iltihabına yol açabilir. Kulak Arkası İltihabı Belirtileri Nelerdir?Kulak arkasında şişlik oluşması ile kendini belli eden kulak arkası iltihabı, genellikle kızarıklık ile ortaya çıkar. Bunun yanı sıra kulak arkasında ağrı ve akıntı, yüksek ateş, halsizlik gibi durumlar da kulak arkası iltihabının belirtileri arasında sayılabilir. Kulak Arkası İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?Bu rahatsızlığın tedavi yöntemi, iltihabın altında yatan nedene göre farklılık gösterir. Kulak arkası iltihabı tedavisindeki amaç, hastalığa eşlik eden belirtileri ortadan kaldırmaktır. Kulak arkası iltihabı boğazda oluşan bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıktıysa, bu durumda iltihaba sıcak kompres uygulanması kişide rahatlama sağlayabilir. Kulak arkası iltihabı uzun süre devam ediyorsa ve kişiye birçok rahatsızlık veriyorsa, doktora başvurulmalı ve antibiyotik ilaçlar reçete edilmelidir. İltihabın ne tür enfeksiyondan kaynaklandığının belirlenebilmesi için bazı testler yapılabilir. Kulak arkası iltihabının tümör ya da ciddi bir problemden kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırmak için x-ray veya tomografi çekilmesi gerekli olabilir. İltihap, tümör veya ciddi bir hastalıktan kaynaklanıyorsa hastadan biyopsi alınarak iltihaba neden olan hastalığın tedavisine başlanır. Ekstra Bilgiler ve ÖnlemlerKulak arkası iltihabını önlemek adına aşağıdaki adımlar uygulanabilir:
Kulak arkası iltihabı, erken teşhis ve etkili tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir. Bu nedenle belirtiler gözlemlendiğinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. |
Kulağımın arkasında şişme ve morluklar var
Cevap yazMerhaba Dilek Nazlı Hanım,
Kulağınızın arkasında şişme ve morluklar olması ciddiye alınması gereken bir durum olabilir. Bu belirtiler enfeksiyon, travma veya başka bir rahatsızlığın işareti olabilir. En kısa zamanda bir doktora başvurmanızı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim.
Yaşanan sorun iltihaplanmaya neden olmadan önlem almanız gerekmektedir. Bunun için de sık kullanılan sıcak kompleks uygulamasını yapmanızı öneririm. Meydana gelen ağrının hafiflemesine ve kulakta oluşan şişliklerin geçmesini sağlayacaktır. Sorun daha da ileri düzeye ulaşmadan uzman bir kulak burun boğaz doktoruna danışmalısınız. Geçmiş olsun Dilek Hanım.