Orta Kulak İltihabı Antibiyotik
11 Temmuz 2024

Orta Kulak İltihabı Antibiyotik

Orta Kulak İltihabı ve Antibiyotik Kullanımı

Orta kulak, kulaktan sonra gelen ve içinde çekiç, örs ve üzengi kemiklerini barındıran bir bölgedir. Ayrıca orta kulak, geniz boşluğuna açılan bir kanal olan östaki borusuna sahiptir. Östaki borusunun görevi, basıncı dengelemek ve hava geçişini sağlamaktır.

Orta Kulak İltihabının Türleri

Orta kulak iltihabı, akut ve kronik olarak ikiye ayrılır.

Akut Orta Kulak İltihabı

Akut iltihap, soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonu nedeniyle östaki borusunun şişip kapanması sonucu bakterilerin orta kulakta birikmesiyle oluşur.

Kronik Orta Kulak İltihabı

Kronik iltihap, uzun süreli ve bazen tekrarlayan bir hastalıktır. Yılın ilk altı ayında üç defa orta kulak iltihabı geçiren bir kişi, bu hastalığı kronik olarak geçirdiği kabul edilir.

Seröz Orta Kulak İltihabı

Seröz orta kulak iltihabında ise orta kulakta sıvı toplanıp östaki borusu kapanır. Bu sıvı, altı haftadan uzun süre kulakta kalabilir ve en fazla çocuklarda görülür. Nedeni ise östaki borusunun kısa ve yatay olmasıdır. Uzun süreli orta kulak iltihapları tedavi edilmezse, kulak zarı delinmelerine yol açabilir.

Orta Kulak İltihabında Antibiyotik Kullanımı

İlk etapta kullanılan antibiyotikler geniş spektrumlu antibiyotiklerdir. Mikrobun hangi enfeksiyon tarafından yapıldığı ve hangi antibiyotiğin etkili olacağı belirlenerek tedaviye başlanmalıdır. Bunun için kültür denilen bir deney yapılıp mikrop türü belirlenir ve antibiyogram denilen bir diğer test ile de o mikroba hangi antibiyotiğin kullanılması gerektiği tespit edilir. Unutulmamalıdır ki birine uygulanan antibiyotik tedavisi diğer hastaya da aynı iyileşme sürecini sağlamayacaktır. Mikrop ve antibiyotik uyumu kişiden kişiye değişir.

Modern toplumda antibiyotiklerin kullanılması sayesinde kulak enfeksiyonlarının görülme sıklığı oldukça azalmıştır. Ülkemizde genellikle polikliniklerde hekim başına düşen hasta sayısının fazla olması sebebiyle her bireye ayrı ayrı kültür deneyi yapılmadığı için herkese aynı antibiyotik çeşidi reçetelere yazılmaktadır. Bu da yanlış tedavi olmakta ve olmasından fazla antibiyotik kullanımı gözlenmektedir. Hastalığın düzelmesi sonucu kişinin kendiliğinden antibiyotiği bırakması bakteriyel direnç gelişmesine yol açar.

Orta kulak iltihabında kullanılan sık antibiyotiklerden biri Amoklavin isimli ilaçtır. Amoklavin, geniş spektrumlu mikroplara ve bakterilere karşı etkili güçlü bir antibiyotiktir. Beyaz kaplı, hafif şiş, kokusuzdur. Her bir kutuda 10, 14 veya 20 tablet bulunur. Günde iki kez 625 mg olarak kullanılır. Tablet çiğnenmeden yutulur. Böbrek ve karaciğer hastasıysanız dikkatli kullanmanız gerekmektedir. Eğer ilacın size ağır veya hafif geldiğini gözlemlediyseniz mutlaka doktora başvurmalısınız.

Antibiyotiğin Yan Etkileri

  • Deri üzerinde kaşıntı ve alerjik reaksiyonlar
  • Dil ve dudak çevresinde oluşan şişlik
  • Nefes almada zorluk
  • Diş renginde sararma
  • Taşikardi, bulanık görme, halsizlik
  • Ciltte morluk, damarda iltihaplanma, kanlı ishal, genital bölge kaşıntısı

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fethiyye

11 Temmuz 2024 Perşembe

Kronik orta kulak iltihabı geçirdiğim için doktorum bana Amoklavin verdi. Ancak ilacı kullanmaya başladıktan sonra dilimde şişlik ve nefes almada zorluk yaşadım. Bu yan etkiler normal mi yoksa hemen doktoruma başvurmalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Fethiyye, şikayet ettiğiniz belirtiler ilaça karşı ciddi bir alerjik reaksiyonun işareti olabilir. Dilinizde şişlik ve nefes almada zorluk yaşamanız, acil tıbbi müdahale gerektiren durumlardır. Bu yan etkiler normal değildir ve derhal doktorunuza başvurmanız önemlidir. Lütfen vakit kaybetmeden bir sağlık profesyoneline danışın. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kulakta Dolgunluk Hissi

Kulakta Dolgunluk Hissi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Orta Kulak Sıvısı Belirtileri ve Tedavisi

Orta Kulak Sıvısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kiri Temizleme

Kulak Kiri Temizleme

Kulak Yıkama Nasıl Uygulanır?

Kulak Yıkama Nasıl Uygulanır?

Kulak Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi