İç Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

İç Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

İç Kulak Enfeksiyonu

İç kulak enfeksiyonu, genellikle çevredeki dokuların iltihaplanmasından kaynaklanan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur. İç kulak iltihabı, vestibüler nörit ve menenjit gibi hastalıkların altta yatan nedeni olabilmektedir. İç kulak, labirent şeklinde karmaşık bir yapıya sahiptir.

İç kulak enfeksiyonları, kan dolaşımı yoluyla doğrudan bulaşan enfeksiyonlar da içerebilir. Vücudumuzun denge koordinasyonunu ve işitme duyumuzu kontrol eden bu yapının enfeksiyon kapması, çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. İç kulak enfeksiyonu, kulağın en iç kısmında bulunan dokuların enfeksiyon kapması anlamına gelir. Bu rahatsızlık, frengi ve verem gibi hastalıklara bağlı olarak gelişebilir ve hem kronik hem de akut şekilde ortaya çıkabilir. Enfeksiyon, genellikle orta kulak iltihabının yayılması sonucu oluşur. Menenjit hastalığında ise iltihap kafatasından kulağa yayılabilir. Ayrıca, tifo, kabakulak ve kızıl gibi hastalıklar da iç kulak enfeksiyonuna neden olabilir.

İç Kulak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

İç kulak içerisinde oluşan enfeksiyon, yayılma hızı ve şekline göre kronik veya akut olarak adlandırılmaktadır. Bu iki çeşit enfeksiyon, irinli veya serumlu olarak kendini gösterebilir. Akut iç kulak enfeksiyonları, kronik vakalara göre daha hızlı yayılma gösterir. Kronik enfeksiyonlar ise yaygın veya sınırlı tarzlarda olabilir. Akut serumlu iç kulak enfeksiyonu, üreme hızı az olan mikropların o bölgeye yerleşmesinden kaynaklanır ve orta kulak iltihabından da oluşabilir. İrinli iç kulak iltihaplanması ise ani şekilde başlayabilir. Belirtiler arasında salyangoz zedelenmesi yer alır. Başlangıçta uğultular halinde gelişen belirtiler, işitme kaybına kadar ulaşabilir.

Belirtiler
  • Baş dönmeleri,
  • Denge bozukluğu,
  • Bulantı,
  • Kusma gibi belirtiler.

İç Kulak Enfeksiyonu Nedenleri

  • Yorgunluk,
  • Aşırı alkol tüketimi,
  • Sigara kullanımı,
  • Kullanılan bazı ilaçlar,
  • Alerjik durumların bulunması,
  • Viral kökenli hastalıklar,
  • Stresli bir yaşam tarzı,
  • Solunum yolu enfeksiyonları,
  • Kulak enfeksiyonları gibi unsurlar.

İç Kulak Enfeksiyonu Tanı ve Tedavisi

İç kulak enfeksiyonu tanısında, hastada baş dönmesi, kusma, bulantı gibi belirtiler gözlemlenmişse ve işitme kaybı meydana gelmişse iç kulak iltihaplanması var demektir. Yapılacak fiziki muayene sonucunda kolaylıkla tanı konulabilmektedir. Hastalığın tedavisinde türüne göre hareket etmek önemlidir. Aniden başlayan iç kulak enfeksiyonlarında öncelik, hastalığın ilerlemesini durdurmaktır. Hastada şiddetli kulak ağrılarına neden olduğundan, doktor tarafından uygun görülen antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Başarılı bir tedavi sürecinin ardından, yeniden oluşmasını engellemek için gereken önlemlerin alınması gerekir. Akut iç kulak enfeksiyonlarında, özellikle irinli iltihaplanmalarda antibiyotik tedavisi uygulanır. Ortalama olarak iki veya üç hafta süren bir tedavi süreci vardır. Bazı hastalarda hafif şiddette işitme kaybı görülebilir.

Sağlıklı kalın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muazzez Candiri

30 Mayıs 2024 Perşembe

Yaklaşık olarak bir yıldan beri; Kulak çınlaması, kulak ağrısı ve kulakta akıntı oluşma problemiyle karşı karşıyaydım. Artık ağrılar dayanılmaz bir hal alınca rahatsızlığımı uzman hekime bildirdim. Uzman hekimin yapmış olduğu tetkik ve tahliller sonrasında iç kulak enfeksiyonu oluştuğunu söyledi. Ayrıca ameliyat olmam gerekiyormuş. Ameliyattan çok korkuyorum bitkisel tedavi ne önerirsiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Muazzez Candiri,

Yaşadığınız problemler gerçekten çok zorlayıcı olmuş. Bu tür enfeksiyonlar ciddi olduğu için uzman hekiminizin önerilerini dikkate almak önemlidir. Bitkisel tedaviler bazen destekleyici olabilir, ancak enfeksiyonları tedavi etmek için yeterli olmayabilir. Ameliyat korkusu anlaşılır bir durum, fakat hekiminizle detaylı olarak konuşup tüm seçenekleri ve ameliyatın gerekliliğini gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Bu süreçte moralinizi yüksek tutmaya çalışın ve gerekiyorsa ikinci bir uzman görüşü alın. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Özerk

Merhaba kulak iltihabı bitkisel tedavi alternatifler olarak Sarımsak damlası halk arasında yaygın kullanılan doğal kulak enfeksiyonu ilacıdır. Bir miktar suyu iyice kaynattıktan sonra su torbasına koyun ve kulağınızın üzerine gelecek şekilde yatın. Fesleğen mikropları kırıcı özelliği vardı. Bir miktar fesleğeni iyice doğrayarak suyunu çıkarın ve enfeksiyondan etkilenen kulağınızın kenarlarına uygulayın

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kulak Kiri Temizleme

Kulak Kiri Temizleme

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamilelikte Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Gece Kulak Uğultusu Belirtileri ve Tedavisi

Gece Kulak Uğultusu Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Altı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Altı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kemikleri Türleri ve Özellikleri

Kulak Kemikleri Türleri ve Özellikleri

Kulaktan Ses Gelmesi Neden Olur?

Kulaktan Ses Gelmesi Neden Olur?

Güncel

Kulağın Görevleri ve Özellikleri

Kulağın Görevleri ve Özellikleri

Güncel

Kulak Memesi Estetiği

Kulak Memesi Estetiği