Kulak Kepçesi Şişmesinin Sebepleri
21 Haziran 2024

Kulak Kepçesi Şişmesinin Sebepleri

Kulak kepçesi şişmesi, kişinin kulağında kızarıklık, sıcaklık hissi ve enfeksiyon veya iltihap belirtilerinin ortaya çıkması ile kendini belli eden bir problemdir. Bu durum, östaki borusunda iltihaplanmaya da neden olabilir. Uzmanlar, böyle bir duruma "efüzyonlu otitis media" ismini verirler. Kulak kepçesi şişmesinin en yaygın sebeplerinden biri, halk arasında "yüzücü kulağı" olarak bilinen dış kulağa su kaçması durumudur. Kulak içine kaçan su, pseudomonas türü bakterilerin çoğalmasına yol açar. Kulak kepçesinde şişliğin yanı sıra kaşıntı ve yanma hissi gibi başka belirtiler de ortaya çıkabilir.

Tahrişten dolayı "otitis eksterna" hastalığı veya kulak içine yabancı bir madde kaçması da kulak kepçesi şişmesine neden olabilir. Egzama, kulağa takılan küpeler ve deri hastalıkları da kulak kepçesi şişmesine yol açabilen diğer durumlardır. Egzama gibi deri hastalıkları veya küpe takılması, alerji oluşumunda yüzücü kulağına benzer belirtilerle kendini gösterebilir. Kulak kepçesi şişmesine yol açan belirtiler kulağın farklı kısımlarını etkileyebilir ve bu şişlik zaman zaman ağrı ve kızarıklık ile birlikte görülebilir. Kulak kepçesinde şişliğin sebebini daha iyi anlayabilmek için mutlaka bir uzmana başvurmak gereklidir.

Kulak Kepçesi Şişmesinin Sebepleri Nelerdir?

Dış Kulak İltihabı:

Kulak kanalının kulak zarına kadar olan kısmı iltihaplanmış ise kulak kepçesi şişebilir. Dış kulak iltihabına yol açan faktörler arasında temiz olmayan suda yüzmek, klorlu su kullanımı, saç kurutma makinesinin özensiz kullanımı, temiz olmayan su ile banyo yapmak, kulak çöpü kullanımı, deri hastalıkları ve egzama yer alır. Bu etkenler kulak kepçesi şişmesine neden olabilir.

Kıkırdak İltihabı:

Kulak kepçesi şişmesinde kıkırdak iltihabı, kulağın görünen kısmında ve kulak memesinin üstünde oluşabilir. Bu duruma genellikle piercing ve küpe gibi delici takıların takılması, kulakta yırtıklar ve kesiklerin oluşması, estetik operasyonlar ve cerrahi müdahaleler neden olur.

Kulak Kepçesi Şişmesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kulak kepçesinde şişliğe neden olan iltihabın tedavisi için doktor, antibiyotik ilaçlar verebilir veya fiziksel müdahale yapabilir. İltihaplı bölgeyi delerek veya sıkarak iltihabı akıtır. Uzun süren ve ciddi kulak kepçesi şişkinliklerinde, tedavi edilmezse kulak kıkırdak dokusunda ölüme yol açabilir. Bu durumda doktor, ölü dokuyu cerrahi müdahale ile alır. Kulak kepçesinde şişlik nedeniyle kan toplanması durumunda, doktor bu kanı akıtmak için kulağa delik açar. Bakteriler nedeniyle oluşan kulak kepçesi şişliği için ise antibiyotik damlalar verilir. Şişliğin mantar kaynaklı olması durumunda ise antimikotik ilaçlar kullanılır.

Ekstra Tedavi Yöntemleri

  • Doktorun önerdiği ağrı kesici ilaçları almak
  • Sodyum oranı düşük diyetler yapmak
  • Kulak kepçesinde oluşan şişliğin üzerine buz ile soğuk uygulama yapmak
Bu tedavi yöntemleri, kulak kepçesi şişmesinin belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kulak Kepçesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kepçesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kemikleri Türleri ve Özellikleri

Kulak Kemikleri Türleri ve Özellikleri

Kepçe Kulak Nedenleri ve Ameliyatı

Kepçe Kulak Nedenleri ve Ameliyatı

Kulak İçi Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak İçi Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kesilmek

Kulak Kesilmek

Güncel

Kulak Akupunktur Noktaları

Kulak Akupunktur Noktaları

Güncel

Fil Kulağı İşlevleri

Fil Kulağı İşlevleri

Güncel

Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi