Kronik Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Kronik Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak, iç kulak, dış kulak ve orta kulak olmak üzere üç bölümden oluşur. Ayrıca kulak zarı, dış kulak kanalının sonunda yer alır ve orta kulağı dış kulaktan ayırır. Kulak zarında oluşan akut orta kulak iltihapları, travmalar veya kulak ameliyatlarına bağlı olarak meydana gelen ve kendiliğinden kapanmayan delikler de kronik kulak hastalıklarıdır. Kulağa su kaçması veya sinüslerden, burundan, genizden östaki kanalı yolu ile orta kulağa gelen enfeksiyonlar sonucunda kulak iltihabına neden olur. Kronik orta kulak iltihabı, bazen östaki kanalının çocukluk döneminden bozuk olmasıyla oluşup devam edebilir.

Kronik Kulak İltihabı Belirtileri

Bu hastalığın en önemli belirtisi kulak ağrısıdır ve bu ağrı daha çok çocukları etkiler. İşitme zorluğu, ara ara hissedilen şiddetli ağrılar, ateş, huzursuzluk, baş dönmesi ve dolgunluk hissi de belirtiler arasında yer alır. Bu iltihap, kulak zarına zarar vererek kulak zarının delinmesine sebep olabilir. Delinen kulak zarından iltihaplı akıntı oluşur. Kronikleşen kulak iltihabında bazen sürekli akıntı meydana gelir ve bu akıntılar kötü kokuludur. Kronik kulak iltihabı, bazen de bakterilerden kaynaklanabilir. Bu durumda kulak zarı kızarır ve şişlik olarak kendini belli eder.

Kronik Kulak İltihabı Tedavisi

Kulağında ağrı ve akıntı olan bir kişi, ister yetişkin olsun isterse çocuk, zaman kaybetmeden mutlaka bir Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına gidip muayene olmalıdır. Çünkü bu hastalık, zamanında müdahale edilmediğinde kronikleşerek devam eder. Kronik kulak iltihabına teşhis koymak için bazı tahlil ve işitme testleri yapılır. Yapılan bu testler ile işitme kaybının derecesi belirlenir. Eğer orta kulaktaki basınç artmış ise basınç ölçümü yapılır. Bu sayede hasta olan kişiye ilaç veya ameliyat tedavisine doktor tarafından karar verilir. Kronikleşen kulak iltihabı, genellikle antibiyotik veya kulak damlaları ile tedavi edilse de ameliyat gerektiren durumlar da vardır. Hatta bazı durumlarda iltihaba neden olan farklı bakteri türlerine antibiyotikler de işe yaramamaktadır.

Kronik Kulak İltihabının Önlenmesi

Kronik kulak iltihabını önlemek için bazı önlemler alınabilir:

  • Östaki kanalının doğru çalışmasını sağlamak için burun ve sinüs enfeksiyonlarının tedavisi önemlidir.
  • Kulak hijyenine dikkat edilmeli ve kulak kanalına yabancı cisim sokulmamalıdır.
  • Yüzme sırasında kulağa su kaçmasını önlemek için kulak tıkaçları kullanılabilir.
  • Kulak enfeksiyonu belirtileri görüldüğünde hemen doktora başvurulmalıdır.

Sonuç

Kronik kulak iltihabı, zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabilir. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın ilerlemesini ve komplikasyonların gelişmesini önlemede kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, belirtiler görüldüğünde hemen bir uzmana başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kulak Ağrısı Dişe Vururmu?

Kulak Ağrısı Dişe Vururmu?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İç Kulak Denge Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

İç Kulak Denge Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Atması Nedenleri

Kulak Atması Nedenleri

Kulak Nezlesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Nezlesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Egzaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Egzaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kiri Temizleme

Kulak Kiri Temizleme