Kulak Arkası Beze Şişmesi Kulak Arkası Beze Oluşum Şekli
11 Temmuz 2024

Kulak Arkası Beze Şişmesi Kulak Arkası Beze Oluşum Şekli

Kulak arkası beze şişmesi, genellikle görünüş olarak rahatsızlık vermeyen ve bazen tesadüfen fark edilen bir durumdur. Yüzünüzü yıkarken ya da saçlarınızı yıkarken elinize gelebilir. Bezeler, vücudun çeşitli noktalarında bulunan savunma mekanizmalarıdır. Örneğin, kol bölgesinde bir yara veya enfeksiyon varsa, koltuk altı yağ bezesi şişebilir. Bacakta da benzer durumlar görülebilir. Kulak arkası beze şişmesi de çene bölgesinde apse, boğazda farenjit veya yüzde bulunan bir yaranın enfeksiyonu sonucu ortaya çıkabilir.

Kulak Arkası Beze Oluşum Şekli

Lenf düğümleri, vücudumuzda daha çok boyun, kol arkasında ve kulak arkasında bulunur. İçerisinde bazı besin ve sıvıların bulunduğu lenf düğümleri, kanda ve vücut dokularında bulunan atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Aynı zamanda antikor üreterek kana karışan bakteri ve virüslerin temizlenmesine yardımcı olurlar. Bu süreçte lenf düğümlerinde şişme meydana gelir. Kulak arkası beze şişmesi de bu şekilde oluşur. Saçlı deride veya ense bölgesinde bir mantar enfeksiyonu olması durumunda bu şişlik ortaya çıkabilir. Ayrıca ağızda meydana gelen yaralar, boyun bölgesindeki yaralar veya bu bölgede oluşan bir tümör de kulak arkası beze şişmesine neden olabilir.

Kulak Arkası Beze Şişmesi Ne Zaman Kaybolur?

Eğer grip, boğaz ağrısı veya dişle ilgili bir neden varsa, şişlik olan bölgeye sıcak kompres uygulamak rahatlamanıza yardımcı olabilir. Ihlamur gibi bitki çayları içmek de rahatlamanızı sağlayabilir. Bu uygulamalar işe yaramazsa doktor büyük ihtimalle antibiyotik tedavisi başlatacaktır. Enfeksiyonun atılmasına yardımcı olacak bu süreçte, kulak arkası beze bir süre daha şişkin kalabilir. Tedaviden sonra bile bazen 1 ay kadar şişlik devam edebilir. Ancak oluşan şişlikte anormal değişimler meydana geliyorsa, bu başka bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bu durumda x-ray veya tomografi çekilerek tümör araştırması yapılmalıdır. Değişik belirtiler arasında şişlikte kızarma, hassaslaşma ve sertleşme gibi durumlar yer alır. Buna ek olarak gece terlemeleri, ateş ve kontrolsüz kilo kaybı da görülebilir. Fiziki muayene ve patolojik sonuçlar, yeni tedavi yolunun belirlenmesini sağlayacaktır. Şimdiden geçmiş olsun. Sağlıkla kalın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdülafuv

11 Temmuz 2024 Perşembe

Kulak arkasında bir beze şişmesi fark ettim ve saçlarımı yıkarken elime geldi. Bu şişlik neden kaynaklanabilir ve ne kadar sürede kaybolur? Tedavi için hangi adımları izlemeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Abdülafuv,

Kulak arkasında oluşan bir şişlik çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Genellikle enfeksiyonlar, lenf düğümlerinin şişmesi veya kistler bu tür şişliklere yol açabilir. Bu şişlikler bazen birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolabilir, ancak eğer ağrı, kızarıklık veya ateş gibi ek belirtiler fark edersen ya da şişlik birkaç hafta içinde geçmezse, bir sağlık profesyoneline başvurman önemli olacaktır.

Tedavi için öncelikle bir doktora görünmeni öneririm. Doktor, fiziksel muayene yaparak ve gerekirse bazı testler isteyerek şişliğin nedenini belirleyebilir. Enfeksiyon söz konusuysa antibiyotik tedavisi gerekebilir. Eğer kist veya başka bir durum varsa, doktor uygun tedavi yöntemlerini önerecektir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Soğan Suyu Kulak

Soğan Suyu Kulak

Kulak Deldirme Riskleri

Kulak Deldirme Riskleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Konuşurken Kulaktan Ses Gelmesi

Konuşurken Kulaktan Ses Gelmesi

Onadron Kulak Damlası

Onadron Kulak Damlası

Sol Kulak Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Sol Kulak Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Biyonik Kulak Ameliyatı ve Özellikleri

Biyonik Kulak Ameliyatı ve Özellikleri

Kulak Zarı Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Zarı Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi