Kulak Açma Yöntemleri?
27 Haziran 2024

Kulak Açma Yöntemleri?

Kulak Açma

Kulak açma, kir veya yabancı madde kaçması gibi sebeplerle tıkanmış kulağın açılması işlemidir. Dış kulak, orta kulak ve iç kulak gibi bölümlerden oluşan kulak, dışa açılan bir organ olduğundan dış etmenlere kolayca maruz kalabilmektedir. Kulakta meydana gelen tıkanıklık, sebebi ve meydana geldiği yere göre müdahale edilerek açılır.

Yabancı Madde Kaçan Kulağın Açılması

Özellikle küçük çocuklarda kulak içerisine yabancı madde sokulması veya böcek gibi canlıların orta kulak bölgesine kadar girmesi şeklinde tıkanan kulak, uygun müdahale ile açılır. Dış kulak kısmını tıkayan yabancı maddelerin çıkarılması görece kolaydır. Orta kulağa kadar kaçan yabancı maddelerin çıkarılması bir hekim gözetiminde yapılmalıdır. Hekim, otoskop ile dış kulak yolunu kontrol ederek yabancı cismi cımbız vasıtasıyla çıkaracak ve gerekli antiseptik solüsyonlarla temizleyerek kulağı açacaktır.

Kulak Kiri (Buşon) Nedeniyle Tıkanan Kulağın Açılması

Kulağın kendi savunma sistemi olarak salgıladığı salgının genetik yatkınlık, kulağın iç yapısı, kulak temizleme çubuklarını kulak içerisine sokmak gibi çeşitli nedenlerle kulak içinde birikerek oluşturduğu katı maddenin (buşon) kulağı tıkaması nedeniyle de kulak açılması gerekmektedir. Yine hekim tarafından otoskopla yapılan kontrollerde kulağın buşon nedeniyle tıkandığı tespit edildiğinde kulak açma işlemi uygulanır.

Bu işlem için hekim öncelikle buşonu yumuşatmak amacıyla kulak içerisine oksijenli su veya izotonik sodyum klorür damlatır. Birkaç dakika sonra yumuşayan buşon, cımbız vasıtasıyla çekilerek çıkarılır. Bazı durumlarda buşon, oksijenli su ile yumuşatılamayacak kadar sertleşmiş olabilir. Bu durumda hekim tarafından glikoz reçete edilir. Hasta, yaklaşık bir hafta boyunca günde en az üç kere ve muayeneye gelmeden yarım saat önce kulak içine glikoz damlatarak buşonun yumuşamasını sağlar. Genellikle bu işlem buşonun yumuşaması için yeterlidir. Hekim tarafından cımbızla buşon bulunduğu yerden çıkarılır. Daha ilerlemiş vakalarda cerrahi müdahale ile buşon çıkarılarak kulak açılır.

Önlemler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hangi sebeple olursa olsun kulak açmak için bir hekime başvurmak, kulak zarı delinmesi gibi istenmeyen olayları önlemek açısından gereklidir. Özellikle buşon, kulak zarına yapışık olabilir ve hekim kontrolü olmadan yapılan kulak açma işlemi sırasında kulak zarına zarar verilerek sağırlığa neden olunabilir.

Kulak Tıkanıklığını Önleme Yöntemleri

** Kulağınızı yabancı cisimlerden koruyun, özellikle küçük çocukların kulağına yabancı madde sokmaması için dikkat edin.
** Düzenli olarak kulak hijyenine dikkat edin, ancak kulak temizleme çubuklarını dikkatli kullanın ve derinlemesine temizlemekten kaçının.
** Kulak enfeksiyonlarına karşı dikkatli olun ve belirtiler görüldüğünde hemen bir hekime başvurun.
** Yüzme veya duş alma sırasında kulağınıza su kaçmasını önlemek için kulak tıkaçları kullanabilirsiniz.

Bu önlemler, kulak sağlığınızı korumanıza ve tıkanıklık gibi problemleri önlemenize yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kulak Düşmesi

Kulak Düşmesi

Kulak Ağrısı Dişe Vururmu?

Kulak Ağrısı Dişe Vururmu?

Haber Bülteni

Güncel

Kulak Altında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Altında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Arkasında Sert Şişlik

Kulak Arkasında Sert Şişlik

Güncel

Kulak Arkası İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Arkası İltihabı Belirtileri ve Tedavisi