Kulak İçi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Kulak İçi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak içi iltihabı, özellikle çocuklar başta olmak üzere birçok insanda yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Bu durum, özellikle kış aylarında daha sık ortaya çıkar ve hastanelerin kulak burun boğaz bölümlerine başvuran hasta sayısının artmasına neden olur. Kulak içi iltihabı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde benzer belirtiler gösterse de, çocuklarda yüksek ateş gibi ek semptomlarla daha tehlikeli hale gelebilir. Vücutta oluşan diğer iltihaplı hastalıklarda olduğu gibi, bünye zayıfsa yüksek ateş problemi de görülebilir.

Kulak içi iltihabı durumunda, "orta kulak" olarak adlandırılan bölge ciddi şekilde etkilenir ve tüm iltihaplanma bu bölgede meydana gelir. Ancak müdahale edilmeyen iltihaplanmalar iç kulağa ve hatta dış kulağa kadar yayılabilir. Bu nedenle kulak içi iltihaplanma daha büyük bir sorun haline gelmeden gerekli tedavilerin yapılması önemlidir. Kulak içi iltihaplanmasına müdahale edilmezse, işitme sağlığında geçici veya kalıcı hasar oluşabilir.

Kulak İçi İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kulak içi iltihabı belirtileri çeşitli şekillerde kendini gösterir:
  • Kulak içi iltihabı sorunlarında direkt olarak kulak içerisinden sıvı akışı görülür. Akan sıvı kimi zaman siyah bir renkteyken kimi zaman da sarımsı renkte olabilir. Bu akıntılar en çok kişi uyurken meydana gelir ve yatakların batmasına neden olabilir.
  • Kulakta dokunmayı engelleyecek derecede ağrılar da kulak içi iltihabının belirtilerindendir. Bu durum kimi zaman o kadar şiddetli bir hal alır ki kişi geceleri uykusundan uyanabilir veya uyuyamayabilir. Meydana gelen ağrılar direkt olarak zonklama şeklindedir.
  • Çocuklarda ve bünyesi zayıf olan insanlarda yüksek ateş problemi meydana gelebilir.
  • Kulakta basınç artışı ve kulaktaki dolgunluk hisleri de kulak içi iltihabı belirtilerindendir.

Kulak İçi İltihabı Neden Olur?

Kulağa alınan darbeler ve yaralanmalar direkt olarak kulak içi iltihaplanmasına neden olabilir. Bunun dışında kulak hijyeninin yeterli seviyede olmaması ve buna bağlı olarak kulakta bakterilerin oluşması, kulak içi iltihabının en büyük nedenlerinden biridir. Bu nedenle kulakların düzenli olarak, üç günde bir, yabancı cisim sokulmadan sadece pamuk ve peçeteyle temizlenmesi gerekir. Ayrıca, soğuk algınlığı, bademcik şişmesi ve diğer KBB hastalıkları da kulak içi iltihabına yol açabilir.

Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Kulak içi iltihabı tanısı genellikle uzman bir doktor tarafından kolayca konulabilir. Bu tanı için otoskop adı verilen bir aletle muayene yapılır. Bu alet sayesinde kulak zarı ve iltihaplı bölge rahatça incelenir. Tedavi aşamasında ise genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Özellikle kulak damlaları bu tedavinin en önemli parçasıdır. Ayrıca, gerekli durumlarda antibiyotik tedavisi de uygulanabilir.

Korunma Yöntemleri

Kulak içi iltihabından korunmak için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:
  • Kulak hijyenini düzenli olarak sağlamak.
  • Soğuk algınlığı ve diğer KBB hastalıklarından korunmak.
  • Kulaklara darbe almaktan kaçınmak.
  • Yüzme sırasında kulak tıkacı kullanmak.

Kulak içi iltihabı, erken tanı ve uygun tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir. Bu nedenle belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Devamlı Kulak Çınlamasının Sebepleri

Devamlı Kulak Çınlamasının Sebepleri

Güncel

Orta Kulak Kristalleri Belirtileri ve Tedavisi

Orta Kulak Kristalleri Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Ağrısı Dişe Vururmu?

Kulak Ağrısı Dişe Vururmu?